Правителството в Атина постоянно обвинява Турция, че умишлено насърчава миграцията,

...
Правителството в Атина постоянно обвинява Турция, че умишлено насърчава миграцията,
Коментари Харесай

Вълна от сомалийски мигранти на гръцките острови – има ли вина Турция?

Правителството в Атина непрекъснато упреква Турция, че съзнателно предизвиква миграцията, с цел да навреди на Европейски Съюз и на членуващата в него Гърция. Този път " отговорни " са 142-ма сомалийци.

Гръцкото държавно управление упрекна Турция, че подтиква сомалийци да емигрират и да стигнат до Гърция. Турското министерство на образованието и други турски служби насърчавали " имиграцията в Турция " от Сомалия, след което допускали мигрантите да преминат към гръцките острови, съобщи в Атина министърът на миграцията Нотис Митарачи. " Разполагаме с надеждна информация, че турски трафиканти съзнателно събират мигранти от Сомалия и ги изпращат в Европейски Съюз през Гърция. " Гърците от дълго време упрекват Анкара, че употребява миграцията като средство за оказване на напън по отношение на Европейски Съюз.

От 1 ноември до момента незаконно до остров Лесбос са стигнали общо 214 мигранти, като 142-ма от тях са от Сомалия. Тези цифри будят съмнение, изясни Митарачи. Той съобщи още, че съществуват доказателства за това по какъв начин сомалийски жители са получавали визи от Турция по разнообразни необятно рекламирани стратегии, да вземем за пример с апела " Иди в Турция и учи ". Предпоставка за приемането на виза са документи и документи, издавани от сомалийски институции като една болница и един университет в столицата на Сомалия Могадишу, подкрепяни от Турция.

Замесени ли са и неправителствени организации?

Според гръцкия министър, в Могадишу има турско лице за контакт, което подкрепя хората при заминаването им. Разходите за това възлизали на сред 1300 и 1500 евро. В други случаи бежанците получавали поддръжка от чиновници на неправителствени организации, които им съдействали при полетите до Турция - за това също имало доказателства.

" Доколкото ни е известно, по този метод за Турция са отлетяли 300 души ", сподели Митарачи, базирайки се на сомалийски мигранти. В Турция сомалийците първо били настанявани в избрани региони на Истанбул, след което били премествани в крайбрежните региони до границата с Гърция.

" Очевидно е, че тези хора не са изложени на риск в Турция, заради което би трябвало да получат леговище там, в случай че това е допустимо ", счита гръцкият министър. " Тревожно " е, че Турция наподобява улеснява миграцията на сомалийците, като им издава туристически визи. Правителството в Анкара до момента не е реагирало на обвиняванията.

Напрежението сред Гърция и Турция нараства

В последно време връзките сред Гърция и Турция са извънредно обтегнати. Към разногласието за газа в Средиземно море се прибавят и взаимните обвинявания по въпроса с миграционнатата политика. Турция твърди, че Европейският съюз не ѝ оказва задоволителна поддръжка за настаняването на милионите мигранти, множеството от които желаят да отидат в страните от Общността.

В началото на тази година се стигна до конфликти сред мигранти и граничари в гръцко-турската гранична зона. Тогава Атина упрекна Анкара, че спомага за образуването на новата мигрантска вълна. Преди това турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе заплашил, че ще отвори границите на страната си за Европейски Съюз.

Европейският съюз подписа съглашение за бежанците с Турция през 2016-а година. В подмяна на приемането на мигранти, стигнали до гръцките острови, Анкара получи милиарди, с цел да може да се погрижи за намиращите се на нейна територия към 3,6 милиона сирийски бежанци.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР