Правителството утвърди Национална програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране

...
Правителството утвърди Национална програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес

Правителството утвърди Национална стратегия за профилактика, контрол, надзор и очистване на заболяванията по животните, в това число зоонозите за интервала 2019 - 2021 година Програмата има за цел опазването на здравето на животните и хората в България и спазването на един от главните правила за основаване на Европейската общественост, а точно - свободното придвижване на животни и скотски артикули на територията на Общността.
Поради географското си местонахождение, България е непрекъснато застрашена от проникването на заболявания по животните и зоонози посредством непрекъснатия трафик на хора, животни и транспортни средства през страната. Това постанова поддържането на непрекъснато настояща система за профилактика и надзор против заразните заболявания по животните.
В програмата са посочени предпочитаните заразни заболявания и зоонози, които могат да имат доста икономическо влияние или да съставляват опасност за публичното здраве. Сред тях са Африканската чума по свинете, Класическата чума по свинете, Ку-треска, Син език, Треска от Западен Нил и други За всяка болест са разказани в детайли ограниченията, които би трябвало да се подхващат и които са финансирани от страната.
Поддържането на добър здравен статус на животните и на качеството на продуктите, добити от тях, е гаранция за здравето и благополучието на хората, свободното придвижване на животни и получените от тях артикули в страните членки на Европейски Съюз, както и за безпроблемен експорт за трети страни.

През 2018 година САР работи за възстановяване на качеството на административните услуги
Правителството утвърди отчета за активността на Съвета за административната промяна (САР) през 2018 година, съдържащ информация за главните взети решения и за осъществените начинания.
Сред основните действия на Съвета през миналата година е подобряването на качеството на административните услуги, като за задачата са признати значими документи в региона на административната промяна. Членовете на Съвета утвърдиха резултатите по основни планове, финансирани от Оперативна стратегия „ Добро ръководство “, измежду които Каталог „ 10 Епизода от живота “ с услуги за жителите и бизнеса.
Съветът прегледа и утвърди законопроекти и закони за осъществяване на предварителна или следваща оценка на влияние, Доклад за стандартизиране, унифициране и опростяване на услугите за жителите и бизнеса, предоставяни от общинските администрации, както и осъществяване на функционални разбори по пет пилотни политики. Одобрен беше и Единният модел за заявяване, възнаграждение и даване на електронни административни услуги, направен от Държавна организация „ Електронно ръководство “.

Одобрен е Годишният проект за външен надзор на осъществяването на концесионни контракти от организацията за приватизация
Министерският съвет утвърди Годишния проект за осъществяване на самостоятелен външен надзор на осъществяването на концесионни контракти от Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор за 2019 година
Правителственото Решение е по отношение на осъществяването на Закона за концесиите, признат при започване на 2018 година, по силата на който Агенцията прави самостоятелен външен надзор на избрани концесионни контракти.

Зам.-министър Красимир Живков ще съставлява България в комисиите за запазване на Черно море и на река Дунав
Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков ще е новият представител на България в Комисията за запазване на Черно море от замърсяване и в Международната комисия за запазване на река Дунав.
Комисията за запазване на Черно море от замърсяване е основана с Конвенцията за запазване на Черно море от замърсяване, по която страни са шестте страни от Черноморския район - България, Грузия, Румъния, Руската федерация, Турция и Украйна. Работата на Комисията и консултативните групи се състои от годишни срещи на комисията и работни срещи на консултативните групи. Обсъждат се координирани дейности по запазване на морската среда и живите запаси, отчитайки икономическите, обществените и здравните аспекти на казуса.
Международната комисия за запазване на река Дунав е органът, който координира правенето и използването на Плана за ръководство на интернационалния регион за басейново ръководство на реката, според условията на Рамковата инструкция за водите.

Ще бъдат изплатени компенсации по решения на Европейски съд по правата на човека
Министерският съвет одобри решение за погашение на общо 513 030 лева компенсации в осъществяване на пет решения на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ). Решенията по делата против България са постановени в интервала 06 септември 2018 година - 10 януари 2019 година Присъдените суми по всяко от делата са в размер сред 2400 и 208 500 евро.

Правителството се разпореди с парцели
Правителството даде безплатно за ръководство на Национална Компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) девет парцела, намиращи се на територията на Община Септември. Целта е да бъде построен пътен надлез в региона на жп спирка Ковачево. Пътното оборудване е част от по-мащабен план за рационализация на железопътната права Септември - Пловдив. Дейностите са в осъществяване на политиката на Компанията за понижаване на случаите по железопътната инфраструктура, посредством унищожаване на пресичанията на едно равнище сред влаковете, автомобилното придвижване й пешеходците.
Съгласно друго Решение, държавното управление дава на политическа партия „ ВОЛЯ “ чартърен част от парцел - частна държавна благосъстоятелност, за административните потребности на централното й управление. Частта от парцел се намира на ул. „ Георги С. Раковски “ № 134 и съставлява действителна част от административна и делова постройка, включваща втори етаж със застроена повърхност от 285,53 кв. м и седми терасовиден (шести надпартерен) етаж със застроена повърхност от 176,96 кв. м. С решението на Министерския съвет ще се обезпечат нужните пространства за административните потребности на централното управление на политическа партия „ ВОЛЯ “.

България и Румъния ще задълбочат съдействието си в региона на дребните и междинните предприятия
Правителството утвърди план на Меморандум за съгласие в региона на дребните и междинните предприятия сред министъра на стопанската система на България и министъра на бизнес средата, търговията и предприемачеството на Румъния.
Документът планува институциите на двете страни да бъдат сътрудници в региона на развиването на дребните и междинните предприятия, като дават действителни благоприятни условия за разширение на бизнес контактите сред предприятията от България и Румъния. Двете страни поемат отговорности за продан на бизнес-информация, обвързвана с търговията, опциите за вложение, политиката и ограниченията, подхванати от всяко от двете държавни управления за поощряване на интернационализацията на дребните и междинните предприятия.
Българската и румънската страна ще си сътрудничат при образуване на промоционални прояви в услуга на дребните и междинните предприятия като замяна на визити на бизнесмени, образуване на присъединяване им в бизнес конгреси, конференции, семинари, търговски панаири, изложби, визити на делегации и други.

Одобрени са резултатите от две съвещания на Съвета на Европейски Съюз
Министерският съвет утвърди отчета с резултатите от постоянното съвещание на Съвет „ Общи въпроси “, което се организира на 8 януари в Брюксел. Съветът изслуша показване на целите на Румънското председателство. Министрите организираха и политически спор по Многогодишната финансова рамка за интервала 2021-2027 година Други значими тематики, разисквани по в границите на съвещанието бяха Брекзит, политиката на разширение, последният стадий от процеса на размисъл за бъдещето на Европа, Европейският учебен срок и Междуинституционалното съглашение.
Одобрени са също по този начин резултатите от съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство, извършено на 28 януари в Брюксел. Обменени бяха отзиви по Пакета за промяната на ОСП след 2020 година Комисията показа собствен отчет за развиването на растителните протеини в Европейския съюз.

„ Репсол България Хан Кубрат С.А. “ поема 20% от правата за търсене и изследване на петрол и природен газ в блок „ Хан Кубрат “
Двадесет на 100 от правата за търсене и изследване на петрол и природен газ в „ Блок 1-14 Кубрат “ ще бъдат трансферирани от „ Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А. “ на „ Репсол България Хан Кубрат С.А. “. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание.
През октомври 2015 година Министерският съвет даде позволение на „ Шел Експлорейшън енд прадакшън (LIX) Б.В. “, да извърши търсене и изследване на петрол и природен газ в повърхност „ Блок 1-14 Силистар “, ситуирана в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море. Договорът за търсене и изследване е подписан на 23.02.2016 година
През април 2017 година Министерският съвет даде единодушие правата и отговорностите по предоставеното позволение до бъдат трансферирани напълно от „ Шел Експлорейшън енд прадакшън (LIX) Б.В. “ на „ Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А. “. Тогава е променено и наименованието на проучвателната повърхност - „ Блок 1-14 Хан Кубрат “.
През декември 2018 година Министерският съвет даде позволение за прекачване на 30 на 100 от правата и отговорностите по предоставеното позволение от „ Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А. “ на „ Уудсайд Енерджи (България) Лимитид “.
Възможността за прекачване на правата и отговорностите по предоставено позволение за търсене и изследване, е регламентирана в Закона за подземните благосъстояния.
С днешното си решение Министерският съвет упълномощи министъра на енергетиката да подписа в допълнение съглашение към контракта за търсене и изследване на петрол и природен газ с „ Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А. “, „ Уудсайд Енерджи (България) Лимитид “ и „ Репсол България Хан Кубрат С.А. “. Разходите по прехвърлянето на правата и отговорностите са за сметка на „ Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А. “.

Правителството предлага промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие
Министерският съвет утвърди план на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗИД на ЗУЧК) и предлага на Народното събрание да прегледа и одобри плана.
Законопроектът планува промени в административно-наказателните разпореждания на ЗУЧК. Административните санкции са избрани в сходство с осъществена преценка на степента на засягане на публичния интерес при нарушаването на съответната наредба на закона.
Предвиждат се наказания за слагане на преместваем обект върху неохраняем морски плаж в нарушаване на закона, за слагане на плажни такъми и прекосяване или прекъсване с пътно транспортно средство върху преносими: (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни. Включени са и наказания за плажни оператори, в случай че не обезпечат равносилен достъп за свободно разполагане на плажни такъми от посетителите, както и наказания за индивид, който в нарушаване на закона лимитира правото на жителите за свободен и безвъзмезден достъп до морските плажове.
Прецизирани са също по този начин нормите, засягащи и органите, които са ангажирани с административното произвеждане при установяването на нарушаванията и определянето на наказванията. Предвижда се препращане към разпоредбите за осъществяване на административно наказателното произвеждане в съответния закон, в случаите, в които се визира област на контролиране в компетентността на различен административен орган.

Приета е Наредба за дейностите и дилемите по отбранително-мобилизационна подготовка, изискванията и реда за тяхното реализиране
Правителството одобри Наредба, с която се актуализират дейностите и дилемите по отбранително-мобилизационна подготовка, изискванията и реда за тяхното реализиране, както и финансовото им обезпечаване.
Очертава се обсегът на отбранително-мобилизационната подготовка и се регламентират отговорностите на държавните органи, органите на локалното самоуправление и локалната администрация при осъществяване на тези действия и задания. Фокусът е върху организацията на действие на системата и методическото управление и надзор при реализиране на дейностите и дилемите по отбранително- мобилизационна подготовка.Наредбата се приема в осъществяване на условията на чл.34 от Закона за защитата и въоръжените сили на Република България.

Правителството утвърди плана на Закон за изменение и допълнение на Закона за банковата неплатежоспособност
Министерският съвет утвърди плана на Закон за изменение и допълнение на Закона за банковата неплатежоспособност.
С оферти законопроект се вкарват наредбите на Директива (ЕС) 2017/2399 на Европейския парламент и на Съвета от 12 декември 2017 година за изменение на Директива 2014/59/ЕС по отношение на реда на вземанията по необезпечени дългови принадлежности при неплатежоспособност.
С Директива (ЕС) 2017/2399 се хармонизира отчасти йерархията на кредиторите при неплатежоспособност на банки и капиталови медиатори. Хармонизацията се отнася до реда на вземанията на притежателите на необезпечени първостепенни дългови принадлежности, които са допустими за задачите на минимално условие за личен капитал и допустими отговорности (МИПЗ), според Директива 2014/59/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 15 май 2014 година за основаване на рамка за възобновяване и преструктуриране на кредитни институции и капиталови медиатори и стандарта за общия потенциал за вдишване на загуби на Съвета за финансова непоклатимост, и по-специално на условието за зависимост.
С приемането на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за банковата неплатежоспособност българското законодателство ще бъде приведено в сходство с европейското право, ще се подсигурява правната сигурност и ще бъдат обезпечени нужните законови положения за създаване на потенциал за вдишване на загуби и рекапитализация на банките.

Малина Крумова е избрана за ръководител на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “
Правителството дефинира Малина Крумова за ръководител на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “.
Малина Крумова стартира да работи по планове и стратегии от 1998 година От 2007 година е специалист в Управляващия орган на Оперативна стратегия „ Околна среда “ към Министерството на околната среда и водите. През 2009 година е назначена за шеф на дирекция и началник на тази оперативна стратегия. В интервала от 13 март 2013 година до 29 май 2013 година е назначена за заместник-министър на околната среда и водите в държавното управление с министър-председател Марин Райков. От ноември 2014 година взе участие в координацията на Европейските структурни и капиталови фондове, както и в групата на високо ниво на Европейската комисия за опростяване на кохезионната политика. Ръководи дирекция „ Централно координационно звено “ до януари 2017 година, когато е назначена за длъжностен заместител министър-председател, отговарящ за европейските фондове. На 9 май 2017 година е назначена за заместник- министър на районното развиване и благоустройството. От октомври 2018 година работи по основаването на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “.

Правителството предлага промени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация
Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за локалното самоуправление и локалната администрация.
Проектът планува въвеждане на обвързване на общинския съвет при приемането на бюджета на общината да утвърждава разноски по избрани индикатори на кметствата в границите на общия бюджет на общината. Изрично се регламентира обвързване за кмета на общината в хода на осъществяване на бюджета да обезпечава навреме през годината утвърдените разноски по бюджетите на кметствата. Създава се и опция кметовете на кметства или оправомощени от тях лица да вземат участие в комисиите за асортимент на претендентите и участниците, разглеждане и оценка на офертите и осъществяване на договаряния и разговор при осъществяване на публични поръчки, в комисиите за въвеждане в употреба на градежите, както и при сформиране на актове и протоколи по време на строителството, когато обектите са на територията на кметствата.
Предлаганите промени ще подсигуряват по-голяма финансова автономия на кметствата, ще се ускори персоналната отговорност на всеки кмет на кметство по повод изразходването на утвърдените годишни разноски по бюджета на общината, ще се даде опция кметовете посредством свои представители да вземат участие в цялостния развой по подготовката на офертите, строително-ремонтните работи и приемателните комисии за обекти, които се намират на територията на кметството.
Контролът по съблюдаване на новите разпореждания ще бъде изпълняван по общия ред при финансови инспекции - от органите на Агенцията за държавна финансова ревизия за съблюдаване на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната активност на общините.

Одобрени са промени в Закона за авторското право и сродните му права
Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Закон за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права.
Основната част от текстовете в плана произтичат от всеобщото неразрешено потребление на телевизионни стратегии и нуждата от по-ефективен надзор върху активността на кабелните, сателитните и други оператори, както и от отрицателната наклонност лицата - извършители по Закона за авторското право и сродните му права, които са най-вече юридически лица и еднолични търговци, да заобикалят административно-наказателна отговорност за осъществените от тях нарушавания, като се укриват и осуетяват връчването на издадените в хода на производствата документи.
Текстовете са инициирани от Съвета за отбрана на интелектуалната благосъстоятелност - съвещателен орган към министъра на културата, в границите на който бяха разисквани съществуващите дефицити в законовата уредба, разпозната бе нуждата от посочените промени и допълнения в Закона за авторското право и сродните му права и Закона за електронните известия, както и бяха разисквани и съгласувани предложенията за промените в двата закона. Измененията в Закона за електронните известия са включени в плана на закон по предложение на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, отправено в хода на междуведомственото координиране.
Проектът включва също и правила, ориентирани да уточняват образуването и работата на комисиите за одобряване на цени на организациите за групово ръководство на права, методът на сформиране на листата на посредниците към министъра на културата, както и да преодолеят съществуващия законов недостиг във връзка с хипотезите, при които е възможно да се назначи инспекция на лица, регистрирани за активност по групово ръководство на права.

Министерският съвет одобри Работната стратегия на Комуникационната тактика на Република България за Европейски Съюз за 2019 година
Министерският съвет утвърди Работната стратегия на Комуникационната тактика на Република България за Европейския съюз за 2019 година и одобри Отчета за осъществяване на Работната стратегия за 2018 година Общият бюджет на програмата за 2019 година възлиза на 900 000 лева, като за осъществяването на Националния и на Международния проект са планувани надлежно по 450 000 лева
В Националния проект на Работната стратегия са включени действия, които ще бъдат осъществени за повишение информираността на българското общество по отношение на настоящите тематики от дневния ред на Европейския съюз, резултатите от първото Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на 2018 година и продължение на дебатите по заложените предпочитани въпроси като европейската вероятност на Западните Балкани, Брекзит и други Във връзка с годината на избори за Европейски парламент един от фокусите в полемиките ще бъде визията на обществото за бъдещето на Европейски Съюз. Акцент ще бъде подложен и върху информационни начинания, свързани с културното разнообразие в Европейски Съюз: разпространение на актуалното европейско изкуство и мястото, което българската просвета заема на европейската сцена.
В Международния проект дейностите са ориентирани към одобряване на позитивния облик на България като страна - член на Европейски Съюз, и осъществяване на дълготрайните цели на страната ни в региона на външната политика. Ще продължат напъните за разпространение на дейната политика в поддръжка на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, повишение видимостта на България като член на Европейски Съюз в страните от Източното партньорство и задълбочаване на съдействието с българските общности. Сред акцентите в дейностите за 2019 година ще бъде отбелязването на 140-годишнинината от приемането на Първата конституция на България, основаването на Министерство на външните работи и установяването на дипломатически връзки сред България и редица страни. Ще продължи популяризирането ролята на България за спасяването на българските евреи, в това число в подтекста на приемането на България за пълновръстен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

Съвместно сдружение ще се сътвори сред Министерството на земеделието, храните и горите и Компанията за вложения в земеделието и отглеждането на животни на Саудитска Арабия
Министерският съвет одобри решение, с което се позволява основаването на взаимно сдружение сред Министерството на земеделието, храните и горите и Компанията за вложения в земеделието и отглеждането на животни (SALIC) на Кралство Саудитска Арабия. Приема се и Постановление за одобрение на промени по бюджета на МЗХГ за 2019 година за основаване на сдружението.
Съвместната компания ще бъде акционерно сдружение, с капитал 784 000 лв.. Акционерите са с присъединяване 50/50 с място на регистрация България. Целта е да се поддържат бизнес планове на български компании посредством правене на изследвания и бизнес проекти от реномирани интернационалните организации. Ще се засилят бизнес-контактите и договарянията сред компании от двете страни, с цел да се привлекат вложения в българското земеделие, отглеждане на животни и преработвателна индустрия.
Ползите за Кралство Саудитска Арабия и за България са увеличение на експортния капацитет на българските аграрни артикули и обезпечаване на продоволствената сигурност на арабската страна.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР