Правителството удължи до 24 февруари 2023 г. срока на действие

...
Правителството удължи до 24 февруари 2023 г. срока на действие
Коментари Харесай

Програмата за украинските бежанци ще действа до 24 февруари 2023 г. само за държавни и общински бази

Правителството удължи до 24 февруари 2023 година периода на деяние на Програмата за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България, като в снадки интервал на деяние ново настаняване ще бъде осъществявано единствено в държавните и общински бази. Удължаването на периода е вследствие на признатото през днешния ден държавно решение за изменение на програмата.

Помощта ще се употребява в обекти, вписани в основания за задачите на осъществяването на програмата Регистър тук-там за заслон, както и в обекти, за които са изпълнени кумулативно следните условия: са държавна благосъстоятелност или общинска благосъстоятелност, или благосъстоятелност на обществени предприятия, без оглед на правноорганизационната им форма; са места за настаняване, по смисъла на Закона за туризма, вписани в Националния туристически регистър; са посочени в лист, одобрен от Ръководителя на Временна оперативна група (ВОГ) към Националния съвет по миграция, граници, леговище и интеграция по въпросите на ползващите се от краткотрайна протекция в Република България жители на Украйна, основана със Заповед № Р-213 от 03.10.2022 година на министър-председателя.

Помощта ще се употребява и в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически указател – единствено за настанени лица, с предоставена краткотрайна протекция, за които кумулативно са изпълнени следните условия: към 31.10.2022 година са се употребили от Програмата и към същата дата са били настанени в категоризирано/регистрирано в Националния туристически указател място за настаняване; в интервала от 01.11.2022 година до 15.11.2022 година са траяли да се употребяват от Програмата и за същия интервал са били настанени в същото категоризирано/регистрирано в Националния туристически указател място за настаняване, в което лицето е било настанено към 31.10.2022 г.; през интервала от 16.11.2022 година до 24.02.2023 година не престават да са настанени в същото място за настаняване, в което лицето е било настанено към 31.10.2022 година

Лицата, извършващи активност в обектите, вписани в Националния туристически указател и в Регистъра тук-там за заслон, вземат участие в програмата, като дават на разселените лица нощувка/подслон с размер на помощта от 15.00 лева (петнадесет лева) без Данък добавена стойност, респективно 16,35 лв. (шестнадесет лв. и тридесет и пет стотинки) с включен Данък добавена стойност при ставка в размер на 9 % за категоризираните места за настаняване и 18,00 лв. (осемнадесет лева) с включен Данък добавена стойност при ставка в размер на 20 % за некатегоризираните места за заслон. Разходите за Данък добавена стойност са за сметка на програмата.

От през днешния ден, 16 ноември 2022 година, настаняването на разселените лица с краткотрайна протекция се прави единствено в обектите държавна или общинска благосъстоятелност от Временна оперативна група (ВОГ) към Националния съвет по миграция, граници, леговище и интеграция по въпросите на ползващите се от краткотрайна протекция в Република България жители на Украйна, основана със Заповед № Р-213 от 03.10.2022 година на министър-председателя.

Въвежда се обвързване за подаване на декларация за сходство, подписана с дипломиран електронен автограф от законния представител на претендента, посредством Системата за несъмнено електронно връчване (ССЕВ).

Правителственото решение за удължение на периода на Програмата е признато неприсъствено в границите на днешния ден. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР