Правителството ще заседава извънредно днес – 7 декември, за да

...
Правителството ще заседава извънредно днес – 7 декември, за да
Коментари Харесай

Кабинетът заседава извънредно днес, обсъжда промени в НПК


Правителството ще заседава изключително през днешния ден – 7 декември, с цел да прегледа план за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

В изявление за предаването „ Лице в лице” по bTV министър председателят Бойко Борисов разгласи, че самостоятелен прокурор ще може да проверява основния. По думите му мярката е включена в рекомендации на Венецианската комисия. Правителството ще одобри всички рекомендации на Венецианската комисия, с цел да потвърди на всички критици, че упреците за липса на господство на закона са неоснователни, съобщи министър председателят.

Венецианската комисия към Съвета на Европа одобри през вчерашния ден мнението си по препоръчаните промени в българското законодателство, свързани с опцията за следствие на основния прокурор.

Комисията приветства напъните на нашата страна да реши този въпрос и поздравява българските управляващи за решимостта и откритостта в търсенето на излаз с всички заинтересувани страни, се показва в известие на институцията, представено от Българска телеграфна агенция. Изразено е обаче подозрение, че с плануваните промени ще бъде реализирана преследваната цел поради въздействието на основния прокурор над проверяващите и във Висшия правосъден съвет.

Допълва се, че съгласно законопроекта решението за започване на следствие против основния прокурор ще се основава на данни, събрани от негови подчинени. Венецианската комисия предлага няколко вероятни изхода, измежду които задължаване на основния прокурор да се въздържа от интервенция в следствията против него; предугаждане на опция и съдийската гилдия във Висш съдебен съвет да предложи отстраняването на основния прокурор; поверяване на следствието на някакъв тип самостоятелен прокурор.

Пълното наличие на мнението ще бъде показано на 9 декември.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР