Правителството ще се занимава още дълго време с преструктурирането на

...
Правителството ще се занимава още дълго време с преструктурирането на
Коментари Харесай

Кабинетът закъснява с преструктурирането на министерствата

Правителството ще се занимава още дълго време с преструктурирането на изпълнителната власт съгласно постигнатото съдружно съглашение. Много от министерствата се бавят с нужните промени в устройствените правилници на структурите, а за някои от разбъркванията са нужни и промени в закони. Крайният период за внасяне на тези оферти към този момент изтече – 28 януари, само че признатите промени още се броят на пръсти. Това сподели инспекция на „ Сега “.
Снимка БГНЕС

 
В новата конструкция на изпълнителната власт има две напълно нови министерства – на електорнното ръководство и нововъведенията, а две губят основни пълномощия от ресорите си – министерство на земеделието и министерство на стопанската система. Има промени и в ресорите на Министерство на регионалното развитие и Министерство на правосъдието, както и разбърквания в координирането на еврофондовете.
 
Месеци наред ще са нужни за прехвърлянето на координацията на фондовете от Министерския съвет (чрез централното координационно звено) към министерство на финансите. За задачата са нужни промени в закона за ръководство на средствата от Европейски Съюз, като планът към този момент е оповестен на уеб страницата на МФ. Предстои внасяне в Министерски съвет и гласоподаване в Народно събрание, но според преходните разпореждания администрацията ще има 6 месеца период да промени произлизащите от това прекачване промени в други нормативни актове.
 
Към МФ следва да се трансферира и друга конструкция, заета с парите от Европейски Съюз – организацията за сертификационен одит на средствата от земеделските фондове. И тук са направени промени в закона за подкрепяне на земеделските производители с краен период на разискванията 28 януари, само че планът още не е импортиран в Министерски съвет.
 
Още няма оповестени планове за промени в закона за горите и в закона за българската агенция по сигурност на храните, които би трябвало да уредят прехвърлянето на организацията по храните и организацията по горите към Министерския съвет. Едва след приемането на законовите промени ще може да се трансформират и устройствените правилници на двете организации. Заради потребността от законови промени още се бавят и измененията в правилника на МФ. 
 
Проектоправилниците на министерствата на стопанската система и промишлеността и на нововъведенията са подготвени, като следва внасянето им в Народно събрание. На уеб страницата на икономическото министерство към този момент е оповестен план за изменение на закона за експортния конрол на артикули, свързани с защитата, с който се отразява новото име на ведомстовото на Корнелия Нинова в куп закони. Този план е публикуван на 28 януари с 30-дневен период за разискване. Явно за да се пести време, нужни промени в други закони, свързани с новото министерство на вложенията, са импортирани напряко в Народното събрание от депутати. Така група депутати от ръководещите партии са предложили смяна в закона за поощряване на вложенията, с които да отразят прехвърлянето на тази активност към министерство на нововъведенията. Пропуснат е обаче закона за дребните и междинни предприятия, а организацията за тях също минава към Даниел Лорер. Не са оповестени и промени в закона за държавните запаси и военновременни ресурси, с които да бъде закрива държавната петролна компания, въпреки законът да се променя за смяна в името на министерство на стопанската система.
 
Както „ Сега “ писа, друго крупно разбъркване – около основаването на мегаагенция към Министерски съвет, която да поеме работата на организацията по вписвания, кадастъра, ГРАО и регистъра на особените залози, ръководещото болшинство се изкуши да предлага промени всъщност в купища закони през преходни и заключителни разпореждания на проектозакона за държавния бюджет. Сега болшинството дава обещание купищата разпореждания на второ четене на плана да отпаднат. 
 
По-напреднало е преструктурирането около новото министерсто на електронното ръководство и поделянето на отговорностите около изваждането на осведомителните технологиите от ресора на транспортното министерство. Този закон към този момент е в Народното събрание и планува 3-месечен период за приемане на съпътстващите го нормативни документи, само че и работата по тях към този момент е напреднала.
 
 
 
 
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР