Правителството ще работи в тясно сътрудничество с администрацията на националния

...
Правителството ще работи в тясно сътрудничество с администрацията на националния
Коментари Харесай

Правителството ще работи в сътрудничество с националния омбудсман

Правителството ще работи в тясно съдействие с администрацията на националния омбудсман. За това се договориха на първата си среща министър председателят акад. Николай Денков и омбудсманът проф. Диана Ковачева.


Проф. Ковачева с паника означи огромния растеж на жалбите от жители, постъпили в нейната администрация през 2022 година - над 15 000. Най-много измежду тях са недоволствата от битовите услуги – ток, вода, топлофикация, само че също по този начин от активността на частните правосъдни реализатори и на колекторските компании. Решаването на част тези проблеми минава през законодателни промени, означи националният омбудсман.

Тя срещна министър-председателя със своето мнение по Законопроекта за неплатежоспособност на физическите лица, импортиран в Народното събрание от служебното държавно управление. Според нея той би трябвало да включва също дребните длъжници и да се преглежда паралелно с бъдещия Закон за събиране на вземания по потребителски контракти – така наречен закон за колекторските компании.

Омбудсманът има също бележки по готвения от служебното държавно управление план за Закон за водоснабдяването и канализацията, който не обвързва цената на водата с нейното качество и вкарва спомагателна такса.

Проф. Диана Ковачева срещна премиера с новите задания, които й бяха предоставени с признатия наскоро Закон за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания. Омбудсманът ще одитира Комисията за отбрана на персоналните данни, към която се подават сигнали. За задачата е належащо да бъде повишен потенциалът на неговата администрация.

Министър-председателят акад. Денков приветства интензивността на националния омбудсман и изрази вяра за ефикасна взаимна работа в бъдеще. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР