Правителството ще отпусне 15 млн. лева допълнително на образователното министерство

...
Правителството ще отпусне 15 млн. лева допълнително на образователното министерство
Коментари Харесай

Борисов потуши протеста на БАН с 15 млн. лева

Правителството ще отпусне 15 млн. лв. в допълнение на просветителното министерство за 2018 година, с които да бъде увеличена дотацията на Българската академия на науките (БАН) и учените да се откажат от оповестените преди дни протестни дейности по време на европредседателството. Новината разгласи просветителният министър Красимир Вълчев във вторник след среща на управлението на Българска академия на науките с премиера Бойко Борисов.

Допълнителните 15 млн. лева за Българска академия на науките ще бъдат за сметка на плануваните в централния бюджет разноски за научни проучвания, което значи, че ще се употребяват пари, до които другояче достъп биха имали и университетите.

“В четвъртък привиквам Общото заседание на Българска академия на науките, на което ще докладваме постигнатите през днешния ден резултати. Имам убеденост, че Общото заседание ще гласоподава преустановяване на митинга и събаряне на черните флагове, което за нас също беше неприятно в предпразничните дни те да стоят на нашите фасади “, разяснява ръководителят на Общото заседание на Българска академия на науките Евелина Славчева след срещата с Борисов.

В неделя управлението на Българска академия на науките показа стратегия за митинги по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което стартира през януари. Те настояха за целево финансиране от 38 млн. лв., с цел да бъдат изравнени възнагражденията в Българска академия на науките с тези в другите системи в Министерство на образованието. Второто искане беше месечната стипендия на докторантите да бъде увеличена от 500 на 765 лева

Учените се заканиха, че ще уведомят ръководителите на Европейския парламент и Европейската комисия за унизителното отношение на Министерския съвет към научната общественост в България, както и че ще бъде изпратено и писмо до комисаря по проучванията, науката и нововъведения.

В последна сметка нарастването, което Българска академия на науките ще получи следващата година, дава отговор на екзистенц минимума от 98 млн. лв., за който е реализирано единодушие в Съвета на настоятелите на Българска академия на науките, където членове с право на глас са вицепремиерът Томислав Дончев и началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова.

Председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски заяви след срещата с Борисов, че спомагателните 15 млн. лева няма да са нито единствено за заплати, нито единствено за прехрана, а ще се разпределят на база на реализирани резултати през миналата година.

“Имаме тази традиция от години да разпределяме една огромна част от бюджета, който получаваме по линия на страната, въз основата на реализирани резултати. Ще има диференцирано разпределение на средствата, само че ще бъдат сложни. По отношение на докторантите постигнахме съгласие с министъра и с премиера, че в първите месеци на новата година ще бъдат преразгледани и въз основата на ясни критерии ще бъдат увеличени докторантските стипендии “, съобщи акад. Ревалски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР