Правителството се събира днес на извънредно заседание за актуализация на

...
Правителството се събира днес на извънредно заседание за актуализация на
Коментари Харесай

Правителството ще увеличи днес 4 пъти бюджетния дефицит, заради Ф-16

Правителството се събира през днешния ден на изключително съвещание за актуализация на бюджета. То е належащо поради покупката на 8 нови изтребителя F-16 Блок 70 от Съединени американски щати. Сумата от 1,256 милиарда $ би трябвало да бъде платена едновременно, като се чака България да получи назад от Съединени американски щати към 60 млн. $ след решение на Конгреса. В сряда кабинетът утвърди параметрите на контракта, а в четвъртък министърът на защитата Красимир Каракачанов подписа пакета от 4 контракта

Сумата, която би трябвало да се реализира вкупом според диалозите с американската страна, не е разчетена в Закона за държавния бюджет. За да влезе в действие договорът той би трябвало да бъде утвърден и от Народното събрание. Очаква се това да стане още идната седмица дружно с актуализацията на бюджета.

Горанов твърди, че заплащането няма на спре работата по другите два плана за модернизиране на армията – за бронирани и транспорни машини за съхопътните войски, и за два кораба за военноморските сили.

В предлагането за актуализация на бюджета за 2019 година, плануваният недостиг от сегашните 0.5% ще се усили на 2%. Емитираният вътрешен дълг от 300 млн. лева в края на предишния месец не е директно обвързван със договорката с " Локхийд Мартин ", твърди Горанов в изявление оповестено на уеб страницата на финансовото министерство. В репортажа си за изявлението " Ройтерс " добавя, че в понеделник държавното управление възнамерява да емитира още 200 млн. лева дълг с 20-годишен падеж.

Преди броени дни западна консултантска организация предизвести клиентите си в бизнес средите, че не е изключено поради еднократното и предплатено заплащане на цялата сума да се наложи в идващите 2 години някои европроекти да не получат задоволително съфинансиране и да се забавят. Бяха посочени и съответни сфери - инфраструктура, превоз, енергетика.

" Дефицитът ще бъде към 2%, напълно малко от горната страна евентуално по проект. Число, което е в сходство е и под 3% по маастрихтските критерии. Тоест не считам, че това еднократно изпитание би трябвало да се преглежда като съществено разхлабване на фискалната дисциплинираност ", споделя Горанов в изявлението. Той счита, че " това няма да засегне останалите сфери ".

" Ройтерс " изяснява, че 2% е под прага за недостиг, който би сложил под въпрос желанието на България да влезе в така наречен чакалня за еврото. Агенцията припомня още, че съгласно 3-годишната рамка би трябвало бюджетът за 2020 година да е уравновесен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР