Правителството се крепи на стабилността на четворната коалиция в парламента,

...
Правителството се крепи на стабилността на четворната коалиция в парламента,
Коментари Харесай

Христо Иванов: Неуместна е критиката на президента към премиера за Северна Македония

Правителството се крепи на стабилността на четворната коалиция в Народното събрание, а не на връзките с президента, успокои съпредседателят на „ Демократична България “
„ Критиката на президента Румен Радев към премиера Кирил Петков за визитата му в Северна Македония е неуместна. Дали има напрежение сред тях, аз не съм инструмент за премерване на напрежението “. Това съобщи в коридорите на Народното събрание Христо Иванов.

„ Смятам, че е доста рано да даваме оценки на метода на премиера във връзка с извънредно комплицирания проблем с Република Северна Македония. „ Демократична България “ счита, че си коства да опитаме, явно има опция на рестарт на тези връзки при съществуването на нови държавни управления от двете страни, да стартираме с положително и да стартираме с подаване на ръка в един положителен звук. Много е значимо да успеем да намерим метод на излаз от този извънредно комплициран възел на проблеми, които имаме “, съобщи съпредседателят на „ Демократична България “.

„ Смятам, че би трябвало да подкрепим напъните на премиера да даде подтик в положителен дух. Винаги има време да се мръщим и да тропаме по масата. Но доста е елементарно да загубиш опцията да започнеш с добра нотка “, акцентира Иванов.

В същото време той означи, че отводът на вицепремиера и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова да посети югозападната ни съседка е аргументиран след провокативната среща на президента на страната Стево Пендаровски с представители на сепаратистки настроената организация ОМО „ Илинден “.

Лидерът на „ Да, България “ и съпредседател на Демократична България счита, че обединението в Народното събрание работи добре. „ Ще има още дълго време ръководство “, увери Христо Иванов.

Само преди дни обаче, пред конгреса на партията си той предизвести, че предварителни парламентарни избори не би трябвало да се изключват.

Той добави, че държавното управление се крепи на стабилността на четворната коалиция в Народното събрание, а не на връзките с президента.

По отношение на промяната на управлението на „ Булгаргаз “ Иванов уточни, че това е деяние от компетентността на изпълнителната власт. Но добави, че новото управление на компанията дава положителни сигнали с понижаването на цената на газа. Това в действителност е нещо, което се случи при предното управление.

„ За компенсацията с цените на тока - държавното управление ще реши. Очевидно е, че тези институции би трябвало да се подкрепят, тъй като бяха изкарани на свободния пазар на ток, което не могат да си разрешат “, призна Иванов.

„ Да си даваме сметка, че това държавно управление не е от 12 година на власт, а не знам дали има и 12 седмици “, добави Иванов.

„ Нека това ново държавно управление получи опция да стартира да работи “, настоя той.

Той разяснява и обявените от Движение за права и свободи промени в конституцията.

„ Става дума за отчитане на действителността, че измененията в конституцията са неизбежни “, посочи той във връзка оповестената през вчерашния ден позиция на Движение за права и свободи за потребност от ремонт на главния закон.

„ Най-накрая политическият часовник на Движение за права и свободи се срещна с действителния ход на времето. Не мога да кажа, че това не е позитивана вест “, разяснява Христо Иванов.

На въпрос дали от ръководещото болшинство ще поддържат Движение за права и свободи, той бе безапелационен:

„ Целта на комисията, която на следващия ден ще бъде определена, е не да се задава въпроса дали ние ще ги подкрепим тях или те ще поддържат нас и да влизаме в тази обичана политическа игра, а всички дружно да намерим консенсус и да се обединим към едни общи нужни на България промени “.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР