Правителството се крепи на нишка, по-тънка и от косъм, и

...
Правителството се крепи на нишка, по-тънка и от косъм, и
Коментари Харесай

Три причини кабинетът да не падне веднага след изборите

Правителството се крепи на нишка, по-тънка и от косъм, и по знамение не се разпада. Партиите в некоалицията освен не могат да се търпят, а в предизборна обстановка намерено водят война. Има обаче най-малко три аргументи кабинетът да не падне незабавно след изборите.
След първичния отвод на водача на ГЕРБ Бойко Борисов да припознае претендента на ПП-ДБ за кмет на София Васил Терзиев за втория тур в неделя тоталният раздор сред сътрудниците изглеждаше на пръв взор неминуем. В последна сметка Борисов застана с половин уста зад претендента на ПП-ДБ. Ако претендентът на Българска социалистическа партия Ваня Григорова завоюва на втория тур, центробежните сили ще са още по-неудържими. Може обаче да се чака, че на национално равнище отново ще бъде изработен опит сглобката да се закрепи най-малко за още мъничко.
Че ГЕРБ в действителност не желае да върви непосредствено към бракоразвод пролича от нюансираните мнения, които направи тази седмица самият Борисов. Той хем изяснява, че не вижда по какъв начин ще се продължава с ПП-ДБ, хем приказва, че ще има съответни условия за включването на инфраструктурни обекти в бюджет 2024 година Приемането на бюджет за 2024 година е една от аргументите сглобката да скърца, само че да не се разпада.
Политическите сили просто не могат да си разрешат трета поредна година да оставят страната без бюджет. Това води до парализа и по министерства, и по общини, които и без туй работят мъчно в разтърсената политическа конюнктура. Бюджет би трябвало да има и поради желанията за присъединение към еврозоната. Ще бъде същински нонсенс да се мисли за влизане в еврозоната в условия на продължен остарял бюджет от предишна година. Да не приказваме, че още веднъж няма да има кой политически да застане зад този развой, както се случи и тази година с отлагането на датата.
Така може да се чака, че политическите сили ще се опитат да одобряват бюджет за 2024 година, без значение от острото опълчване вътре в некоалицията. Всъщност бюджет може да се одобри и без ПП-ДБ с някакво необичайно политическо болшинство – само че това ще е тежък опит с непредвиден край.
Втората причина да не се разпадне държавното управление е предстоящото решение по тематиката Шенген – основен приоритет за кабинета " Денков ". Тук се чакат вести през декември и уви, възможностите те да са неприятни са огромни. Евентуално раздробяване на този кабинет и ново служебно държавно управление или опит за сформиране на второ държавно управление в границите на този парламент ще докара до размиване на политическата отговорност.
Лоши вести може и да има по линия на Националния проект за възобновяване и резистентност. Тук с изключение на чисто бюджетните усложнения – по проекта се чакат 1,4 милиарда лева през декември, които могат да не постъпят в точния момент и да отворят дупка в хазната. Може да има още по-голям удар – по линия на постигнатите договорености с миньори и енергетици за зеления преход в енергетиката. Много е показателна взаимната самодейност на ГЕРБ и Движение за права и свободи да желаят ежеседмично документално информиране на Народно събрание за хода на осъществяване на постигнатото съглашение. Тук има доста огромен риск в последна сметка държавното управление да не реализира съглашение с Брюксел.
Много министри – и сегашен, и някогашни, са определяли настояването за предоговаряне на графика с квотите от въглищните централи за неизпълнимо. Ако България не предложи безапелационен различен вид за реализиране на същата цел с разнообразни средства – за което времето към този момент е извънредно незадоволително, рискува наказания от Европейска комисия под формата на орязване на голяма сума финансиране по проекта.
Подобни неприятни вести ще се показват като политически провали и едва ли някой тръпне от неспокойствие да стовари отговорността за тях върху личната си глава. 
От тези три аргументи две са свързани с финансовия министър Асен Василев.
Оценката за неговата работа е основен въпрос за стабилността на кабинета, като бяха дадени доста сигнали, че партиите в некоалицията стягат примката към Василев. Напрежението с препоръчаните в последния миг ремонти за режима на предпазване на горива, които облагодетелстват „ ЛУКойл “, и цялото нагнетяване по тематиката дерогация не е единствено избирателен сюжет, а устойчива линия на офанзива към Василев. На негов тил ще се написа и вероятно несъблюдение на бюджета. Самият Василев към този момент призна, че може да се чака несъблюдение по линия на предстоящото постъпление на средства от Европейски Съюз. Предстои да забележим до каква степен ще се изпълнят и данъчните доходи, които изостават. Ролята на Василев е основна и по линия на уговорките за квотите – най-малкото той е министърът, договарял противоречивите предели за квотите с Европейска комисия при кабинета на Кирил Петков.
Ако партиите в обединението изхождат от кардинални позиции, а не от тясно политически съображения, има аргументи кабинетът да продължи да работи. Поне до ротацията на министър председателите, когато сигурно ще се разисква и по-сериозно разбъркване на министри.
Всички тези проекти обаче могат елементарно да бъдат взривени от подозренията за корупция, които стават все по-настойчиви. Ако тези подозрения бъдат подкрепени с доказателства, държавното управление няма по какъв начин да оцелее. Критичен е въпросът с министъра на електронното ръководство Александър Йоловски. В случая имаме министър, който самичък твърди за оказван напън, и то от водачи на обединението мандатоносител, да не се организират публични поръчки за стотици милиони левове. При осветление на повече детайлности по този случая събитията могат да се развият стремглаво и непредсказуемо.

Таня Петрова, " Сега "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР