Правителството се ангажира да поговори с мобилните оператори за обявената

...
Правителството се ангажира да поговори с мобилните оператори за обявената
Коментари Харесай

„За да обърнем внимание“: Денков привиква мобилните оператори заради индексацията

Правителството се ангажира да поговори с мобилните оператори за оповестената от тях трета поредна индексация на цените в отговор на растящата инфлация. Министър-председателят Николай Денков съобщи, че представители на Vivacom, A1 и Yettel ще бъдат извикани на диалог. Активни дейности обаче няма по какъв начин да бъдат предприемани, защото изпълнителната власт не разполага с такива пълномощия. 

Правителството няма права непосредствено да влиза в договорите сред икономическите субекти и хората “, съобщи министър председателят, наблягайки разпоредбите на правовата страна. 

Коментар по тематиката той направи по време на блиц контрола в Народното събрание. В рамките на съвещанието му бе насочен пряк въпрос по проблема от Корнелия Нинова, която настоя да получи отговор за политиката на кабинета по въпроса с индексацията. Именно тя – в качеството си тогава на министър на стопанската система и промишлеността – в края на 2021 година яхна тематиката за индексацията. И съумя да политизира проблема популистки вместо да обърне внимание на значителните дефекти в съществуващите правила, като неравнопоставената позиция на клиентите във въпросните общи условия. Това евентуално бе обвързвано с обстоятелството, че ръководител на виновната Комисия за отбрана на потребителите дълго време беше нейният доближен Димитър Маргаритов, който тя след това направи зам.-министър.

Денков в този момент обърна внимание, че въпросът на Корнелия Нинова внушава, че мобилните оператори надали не са нещо неприятно за хората и стопанската система.

Припомняме, че в общите условия на телекомите е заложена уговорка, съгласно която един път годишно те имат право да индексират цените си при положение на растяща инфлация. За първи път операторите се възползваха от нея през 2022 г. А в края на този януари, в границите на няколко дни, Vivacom, A1и Yettelобявиха нова актуализация на цените си, за трета поредна година. 

Ще създадем диалози с управлението на мобилните оператори, с цел да им обърнем внимание, че това е неприятна икономическа процедура, която основава напрежение и те самите не са заинтригувани да я поддържат по този метод. Самите те не са заинтригувани от това. Ще приказваме и с контролните институции да бъдат по-активни “, въпреки всичко даде обещание Денков.

Премиерът отиде и по-далеч, като засегна и тематиката за състава на Комисията за отбрана на потребителите. Действията на регулаторите са измежду настоящите въпроси. Такъв циркулира и през призмата на още един проблем, обвързван с телеком бранша – противоречивото придобиване на „ Булсатком “ от United Group, притежателя на Vivacom, за което източници към този момент разясниха, че е утвърдено от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР