Правителството с нови икономически мерки в подкрепа на бизнеса заради

...
Правителството с нови икономически мерки в подкрепа на бизнеса заради
Коментари Харесай

Правителството ще подкрепи бизнеса с нови икономически мерки

Правителството с нови стопански ограничения в поддръжка на бизнеса поради рестриктивните мерки, които влизат в действие от 22 март. От министерството на стопанската система дадоха обещание поддръжка на всички браншове, наранени от новия " локдаун " и обясниха, че ограниченията към този момент са разисквани с част от браншовите организации.

Засегнатите бизнеси ще могат да се възползват от антикризисна мярка още веднъж през Националната организация за приходите и по линия на оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ".



По процедурата до момента бяха изплатени към 65 млн. лева Помощта е в размер на до 20% от оборотния капитал за съответния интервал на предходната година. Продължават да работят и ограниченията 80/20, 60/40, 75/0 и " Запази ме ".

" Това, което ние поемаме като ангажимент, е цялостна поддръжка за бизнеса във връзка с 10-те дни, при които ще има противоепидемиологични ограничения. Подкрепата ще бъде предоставена на безусловно всички възможни браншове, наранени от новата заповед. Имаме запас. Ще се оправим ", сподели министърът на стопанската система Лъчезар Борисов.

Докато се чака нотификация от Европейската комисия, нужна, с цел да проработи новата мярка, компаниите ще да могат да аплайват и в интервала на изчакване. Следващата седмица се чака да стартират да работят и ограниченията във връзка с физическите лица.

" Там освободихме още 100 милиона запас. Продължават и ограниченията за поддръжка с гаранции на фирмите, които са наранени от бизнеса, с 80 % ", сподели министърът на стопанската система Лъчезар Борисов.

Всички родители, които ще употребяват неплатен отпуск от 22 до 31 март, до момента в който децата им учат онлайн, могат да аплайват по програмата за подкрепяне при отдалечено образование, съобщи общественият министър.

По мярката " Запази ме " ще има потребност от спомагателни 7 млн. лева за интервала на новото затваряне.

" 75 % от осигурителния приход ще бъде заплатен за този интервал. Хората, които в този момент ще излязат в неплатен отпуск в идващите 10 дни, ще бъдат със непокътнати осигурителни права ", сподели министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

Мерките 60/40 и 80/20 също биха могли да бъдат употребени там, където има отчасти затваряне, какъвто е случая да вземем за пример с хотелите.

" Трябва да изтече месец март и надлежно в първите дни на месец април да се кандидатства и тогава ще могат да се изплатят средствата. Да кажем в интервала до 15 април средствата ще могат да бъдат изплатени ", сподели общественият министър Деница Сачева.

От съществуващите ограничения могат да се възползват и хипермаркетите, които до момента не са били затваряни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР