Правителството работи върху концепция за развитие на въглищните региони, за

...
Правителството работи върху концепция за развитие на въглищните региони, за
Коментари Харесай

Денков: Правителството разработва концепция за развитие на въглищните региони

Правителството работи върху идея за развиване на въглищните райони, за чиято промяна няма опция. „ Можем да превърнем Стара Загора от долината на въглищата в долината на новите енергийни източници. Този преход може да се окаже преход на икономическия взрив “, съобщи министър председателят акад. Николай Денков пред участниците в четвъртата годишна среща на Софийския стопански конгрес.

„ Реализирането на тази идея минава през създаването на съответни териториални проекти за Стара Загора, Перник и Кюстендил. Трябва да се приготви цялостна и стопански обоснована картина за бъдещето на тези райони - защо отиват вложенията, по какъв начин хората да бъдат готови за този преход “, изясни министър-председателят пред публицисти в коридорите на форума. Заетите в Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ няма да бъдат застрашени и се разискват разновидности, удобни за тях, увери той. 

Акад. Денков към този момент е провел неофициални срещи с министрите на стопанската система, на енергетиката, на околната среда и водите. Целта е концепцията ще бъде готова колкото е допустимо по-скоро във тип, в който да бъде показана пред Европейската комисия. Служебното държавно управление не е работило по подобен документ, нито е изпратило публично мнение за предоговарянето на средствата по националния План за възобновяване и резистентност (ПВУ). „ Опитваме се за няколко седмици да наваксаме това, което не е свършено месеци наред “, означи министър председателят. 

По отношение на второто заплащане по ПВУ акад. Денков счита за по-притеснително забавянето на обвързваните с проекта закони. Той добави, че паралелно с предоговарянето на част от ПВУ би трябвало да се приготви и проектът REPowerEU за икономии на сила, произвеждане на чиста сила и диверсифициране на енергийните доставки. 

Министър-председателят счита за притеснителни редица условия към контракта, подписан сред " Булгаргаз " и турската компания " Боташ " за покупко-продажба на природен газ. Министерството на енергетиката прави инспекция на всички условия, свързани с него. Акад. Денков уточни, че в Министерския съвет съглашението е импортирано като такова, което занапред ще се гласоподава, а след съвещанието излиза като утвърдено, без някой от министрите да го е видял. Той означи и различен проблем: 13 години е извънредно дълъг период за подобен контракт предвид на актуалната динамичност в развиването на енергийния бранш.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР