Правителството прие Устройствен правилник на Министерството за Българското председателство на

...
Правителството прие Устройствен правилник на Министерството за Българското председателство на
Коментари Харесай

Павлова с актуална информация за Българското председателство на Съвета на ЕС

Правителството одобри Устройствен устав на Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018, оповестиха от държавната пресслужба. Със основаването на новото ведомство се утвърждава мощна координационна конструкция, която да извършва само и единствено функционалности по подготовката и провеждането на председателството. Устройственият устав урежда организацията, реда на активност, функционалностите и числеността на личния състав на министерството, пълномощията на министъра като народен координатор за подготовката и провеждането на Председателството.

Регламентират се бюджетни и финансовите въпроси, свързани със основаването на министерството и вливането на Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в структурата на новото ведомство. Предвидени са и съответни промени в нормативните актове, регулиращи въпроси, свързани с подготовката председателството. Администрацията на министерството е структурирана в четири дирекции – две в общата и две в профилираната администрация. Общата бройка на личния състав е 70 щатни бройки.

Основната активност по подготовката и провеждането на българското председателство се реализира от двете профилирани дирекции - „ Подготовка и осъществяване на Председателството “ и „ Комуникация и пресцентър “. Функциите на дирекция „ Подготовка и осъществяване на Председателството “ са главно свързани с правенето на систематизиран календар на събитията, които ще се проведат по време на Председателство.

Дирекцията ще изготвя разпределението на събитията от календара на Председателството по здания, ще дава отговор в съгласуваност с дирекция „ Държавен протокол “ на Министерство на външните работи за логистичната подготовка и протоколното обслужване на неофициалните съвещания на Европейския съвет и другите формати на Съвета на Европейски Съюз, събитията от парламентарното измерение на Председателството и формалните церемонии по откриването и закриването на Председателството, за ангажирането на доброволци за реализиране на действия по Председателството, в т. ч. изпълняващи ролята на лица за взаимозависимост с делегациите.

Дирекция „ Комуникация и пресцентър “ в съгласуваност с Министерство на външните работи ще извършва Комуникационна тактика на българското председателство в народен проект, ще провежда пресцентъра на българското председателството в София. Предвижда се и длъжността представител на Председателството. С друго решение държавното управление разпореди на министър Лиляна Павлова да подписа с „ Национален замък на културата - Конгресен център София “ ЕАД контракт за основаване на безплатно право на прилагане върху елементи от постройката на НДК за период до 31 декември 2018 година за потребностите на Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Това са четири кабинета на първия етаж в основната постройка на НДК и зала 3/3. На брифинг в Министерски съвет Павлова разкри, че ще има двама заместник-министри. " Те ще имат малко по-различни функционалности от заместник-министрите в другите министерства. Единият ще дава отговор за сигурността, тъй като в България ще преминат над 20 000 висши лица от цяла Европа и Света. Засега не са известни имената на заместник-министрите. Когато това стане, ще бъдете известени неотложно ", разкри министърът.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР