Правителството прие решение за създаване на работна група, която да

...
Правителството прие решение за създаване на работна група, която да
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов лично се зае и с медийния пазар

Правителството одобри решение за основаване на работна група, която да изготви промени в настоящото законодателство по отношение на собствеността и финансирането на медиите. Предложението е било персонално на премиера Бойко Борисов.

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Кой кой е и какъв брой губи в българските медии

Извън двете огромни малките екрани съвсем всички други български медийни компании са на загуба или доста ниска облага
16 фев 2018
Пеевски внесе законопроект за собствеността на медиите

Депутатът желае да направи обществено финансирането на медиите, които не са негови
6 фев 2018 На днешното си съвещание Министерският съвет одобри решение за основаване на работна група, която да изготви промени в настоящото законодателство по отношение на собствеността и финансирането на медиите в страната и тяхното разпространяване. На пръв прочит концепцията е да се даде генерално и кардинално решение на един някогашен проблем с неналичието на бистрота и регулация на медийния пазар в България. Освен това тя прави неправилен така наречен закон на Пеевски за финансирането на медиите, импортиран при започване на февруари от четирима депутати на Движение за права и свободи. Този закон, промотиран сякаш като метод за осветляване на собствеността и финансирането на медийния пазар, в действителност изисква единствено обявление на финансирането от донорски стратегии, които така и така са обществени, само че не и приходите от банковите заеми и други С концепцията на държавното управление на процедура " законът на Пеевски " се неодобрява, като се залага изцяло решение на казуса.

От дневния ред на Министерския съвет излиза наяве, че предлагането е импортирано персонално от премиера Бойко Борисов.

Правителството за медийната благосъстоятелност

Работната група би трябвало да предложи явен механизъм за откриване на крайния притежател на доставчика на съответната медийна услуга и източниците му на финансиране, виновния държавен орган, който ще ползва механизма, както и размера на глобите при положение на несъблюдение на отговорностите на получателите на законопроекта. Тя би трябвало да предложи също законово позволен метод за сезиране от способен държавен орган на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и да регламентира обвързване на Комисия за защита на конкуренцията за от време на време правене на секторни разбори на медийния пазар в страната, обхващащи всички медии. В случай че комисията откри, че конкуренцията на медийния пазар е лимитирана или нарушена, да бъде основан механизъм за нейното възобновяване.

В работната група по правенето на законовите промени ще бъдат включени министрите на стопанската система, на финансите и на културата и избрани от тях специалисти. На работната група се разпорежда в 14-дневен период от приемането на това решение обосновано и стимулирано да сезира Комисия за защита на конкуренцията за осъществяване на секторен разбор на медийния пазар в страната, при който да се изследват неговите характерности и конструкция, участниците, степента на пазарна централизация, динамичността в бранша, нормативната уредба, саморегулациите и да бъдат направени заключения за положението на конкурентната среда.

Законът на Пеевски

В началото на февруари депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева внесоха за разискване в Народното събрание (НС) законопроект за изменение и допълнение на Закона за наложителното складиране на печатни и други творби. Той планува всички медии, освен печатните, както е в този момент по закон, а и уеб страниците, да подават пред Министерството на културата информация за това кои са притежателите им.

Текстът планува да се подават и всички доходи отвън рекламата и банковите заеми, т.е. финансиране от неправителствени организации, дарения и прочие Законопроектът планува още " осветляване " на бизнеса с разпространяването на печатни материали и сезиране на Комисията за защита на конкуренцията, в случай че се откри, че един " състезател " държи най-малко 1/3 от пазара на разпространяването.

Законът на Пеевски към момента не е импортиран за разглеждане в медийната комисия в Народното събрание.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР