Правителството прие промени в Закона за екстрадицията и Европейската заповед

...
Правителството прие промени в Закона за екстрадицията и Европейската заповед
Коментари Харесай

Приеха въвеждането на ефективна съдебна защита при издаването на европейска заповед за арест

Правителството одобри промени в Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, с които се вкарва на ефикасна правосъдна отбрана при издаването на европейска заповед за арест (ЕЗА). До промените се стигна след решение на Съда на Европейския съюз (СЕС) по преюдициално питане на английски съд във връзка на ЕЗА, издадена от прокуратурата в Свищов.
Прочетете още
Законопроектът планува основаването на нов член 56а в ЗЕЕЗА, който вкарва обвързване за прокурора по делото да внесе искане пред съответния първоинстанционен съд за взимане по отношение на обвинения на мярка задържане за издаване на ЕЗА. Произнасянето на съда е в тридневен период от приемане на настояването по реда на член 64, алинея 3-5 от Наказателно-процесуалния кодекс в намерено съвещание с присъединяване на прокурора и бранителя на обвинения, като съдът ревизира законосъобразността и пропорционалността на издаването на ЕЗА. Въз основа на влязлото в действие определение на съда, прокурорът може да издаде ЕЗА. По този метод се дава отговор на първото равнище на отбрана, изисквано според практиката на Съд на Европейския съюз.

Второто равнище на отбрана се вкарва с оферти текст на нов чл.59а, който урежда приемането на лицето от изпълняващата ЕЗА страна членка на Европейски Съюз, както и отговорностите на прокурора неотложно да внася искане за взимане на мярка за неотклонение задържане под стража от съответния първоинстанционен съд. В рамките на това произвеждане към този момент доведеното в България обвинено лице и неговият бранител могат да оспорят законосъобразността и пропорционалността на издадената от прокурора по  реда на член 56а ЕЗА. По този метод се подсигурява правото на обвинения да се отбрани персонално против подхванатите по отношение на него дейности от страна на прокуратурата по насилственото му довеждане.

С измененията в закона се обезпечава цялостното въвеждане на условията на избрани разпореждания от Рамково решение 2002/584 ПВР на Съвета от 13 юни 2002 година по отношение на ЕЗА и процедурите за предаване сред страните членки, с което се укрепват процесуалните права на лицата и се предизвиква използването на правилото за взаимно признание на решения, постановени в отсъствието на заинтригуваното лице по време на правосъдния развой.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР