Правителството прие промени в Наредбата за работното време, почивките и

...
Правителството прие промени в Наредбата за работното време, почивките и
Коментари Харесай

Приеха майчинството да може да се прехвърля на бабите и дядовците след 6-ия месец

Правителството одобри промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, с които се регламентира редът за прекачване на отпуск заради бременност и раждане след навършване на 6-месечна възраст на детето на един от родителите на майката или на бащата. По този метод нормативният акт се синхронизира с Кодекса на труда, в който беше планувана опция със единодушие на майката отпускът да може да се употребява и от бабите и дядовците на детето при изискване, че те работят по трудово или служебно правно отношение. Измененията дефинират и реда за прекачване на отпуск при осиновяване на дете след приключване на 6 месеца от деня на предаването му за осиновяване на един от родителите на осиновителката или осиновителя.
Прочетете още
Новите разпореждания дефинират нужните документи, които следва да се подават за прехвърлянето на отпуска на един от родителите на майката (осиновителката) или на бащата (осиновителя). За да имат право да го употребяват, бабата или дядото на детето би трябвало да подаде документално заявление-декларация по пример до предприятието, в което работи. Към него се ползва копие от удостоверението за раждане на бебето. Предприятието е длъжно да позволи отпуска от деня, посочен в заявлението-декларация. Ако работещият няма право да употребява подобен отпуск, работодателят е задължен да го уведоми за това неотложно, като стимулира отхвърли си.

С измененията в наредбата се регламентира правото на продължен заплатен годишен отпуск за работещите в обществените услуги. Съгласно промените педагозите, специфичните педагози и обществените педагози, осъществяващи действия по даване на обществени услуги за деца и интегрирани здравно-социални услуги за деца, ще имат право на 36 работни дни заплатен годишен отпуск. Хората, които ръководят активността по даване на обществени услуги, ще имат право на 30 работни дни заплатен годишен отпуск. Платен отпуск от 26 работни дни ще могат да употребяват главните експерти, осъществяващи действия по управление и даване на обществени услуги. Същото право ще имат и чиновниците, директно ангажирани с обслужването на потребителите на обществената услуга, както и целесъобразните експерти, които работят на трудов контракт.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР