Правителството прие Постановление, с което Факултетът по начална и предучилищна

...
Правителството прие Постановление, с което Факултетът по начална и предучилищна
Коментари Харесай

Един от факултетите на Софийския с ново име

Правителството одобри Постановление, с което Факултетът по начална и предучилищна педагогика в структурата на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ се преобразува във Факултет по науки за образованието и изкуствата реши държавното управление.

Предложението е на съображение позитивно оценен от Националната организация за оценяване и акредитация план за превръщане на факултета, а претекстът е, че актуалното наименование на факултета не отразява професионалната подготовка на фрагментите, получили обучение по другите специалности. Акцентът върху началната и предучилищната педагогика основава неточната визия, че във факултета се образоват извънредно бъдещи учители за потребностите на предучилищното и началното учебно обучение.

Факултетът за подготовка на детски и начални учители, преименуван през 1988 година във Факултет по начална и предучилищна педагогика, е основан през 1983 година в структурата на Софийския университет. В него в началото се организира образование единствено по три специалности - „ Предучилищна педагогика “, „ Начална педагогика “ и „ Дефектология “. През годините диапазонът на провежданото образование се уголемява, разкриват се нови специалности в отговор на динамично изменящите се условия пред просветителната система и наложените от пазара на труда условия.

Структурата на факултета включва шест катедри, в които се образоват студенти по четири професионални посоки - „ Педагогика “, „ Педагогика на образованието по... “, „ Изобразително изкуство “ и „ Музикално и танцово изкуство “ - в 12 бакалавърски специалности, 42 магистърски и 17 докторски стратегии.

Предвижда се в преобразуваното звено да продължи образованието по към този момент откритите специалности от упълномощените професионални посоки, в това число и по новите професионални посоки „ Изобразително изкуство “ и „ Музикално и танцово изкуство “, получили програмна акредитация през декември 2017 година, които заемат значимо място в структурата на факултета.

Преобразуването на главното звено е обусловено и от нуждата спецификата на провежданото образование и разнообразието на професионални квалификации, с които се дипломират възпитаниците на факултета, да бъде съответно отразена в названието на звеното.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР