Правителството прие наредба, с която се определят ясни критерии по

...
Правителството прие наредба, с която се определят ясни критерии по
Коментари Харесай

Регламентират изискванията към хранителните добавки

Правителството одобри разпоредба, с която се дефинират ясни критерии по повод наличието, производството, спецификациите , представянето или етикетирането на питателните добавки , на които те следва да дават отговор, с цел да се оферират на пазара.

По този метод се основават предпоставки за повишение успеваемостта на контрола върху спазването на условията при продажба на хранителни добавки и ограничение на опциите за систематични нарушавания .

Наредбата е съобразена с настъпилите промени в законодателството на Европейския съюз , както и в националното законодателство , като е обезпечено сходство с въведените със Закона за храните нови условия за регистрация на питателните добавки при стартирането им на пазара в страната и поддържането на обществен указател за тях.

Също по този начин се актуализират и доразвиват съществуващите все още национални условия във връзка с питателните добавки. Прецизират се и оптимално допустимите количества витамини и минерали в питателните добавки.

Доразвиват се и се обвързват наредбите на наредбата по отношение на растителните субстанции, растителните препарати или композиция от тях в питателните добавки.

Приемането на наредбата има за съществена цел да усъвършенства информираността на потребителите и опциите за надзор в ърху сигурността и качеството на предлаганите на пазара хранителни добавки.

Чрез ефикасното й използване ще се подсигурява по-добре осведомен избор на потребителя, по-надежден надзор против подвеждащи практики за илюзия на потребителя и увеличение на каузи на качествените и ефикасни артикули, предлагани на пазара. Това от своя страна ще окаже позитивно въздействие върху опазването на публичното здраве.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР