Правителството прие Доклад за състоянието на администрацията през 2021 г.Министерският

...
Правителството прие Доклад за състоянието на администрацията през 2021 г.Министерският
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 29 юни 2022 г.

Правителството одобри Доклад за положението на администрацията през 2021 година

Министерският съвет одобри решение за приемане на Доклад за положението на администрацията през 2021 година

Ежегодно, в осъществяване на Закона за администрацията по предложение на министър-председателя, Министерският съвет приема Доклад за положението на администрацията.

Докладът за положението на администрацията през 2021 година отразява положението на администрациите във връзка с: развиването на административните структури; човешките ресурси; изискванията за реализиране активността на администрацията и достъпа до социална информация.

В Административния указател, секция „ Информация” / “Годишни доклади " на адрес iisda.goveniment.bg/annual reports се разгласяват информации с информация, попълнена от администрациите за годишния отчет за 2021 година

Докладът за положението на администрацията през 2021 година е направен на база информацията, попълвана от администрациите и съдържаща се в Интегрираната осведомителна система на държавната администрация, като е употребена и информация и от други източници.

Националната асоциация на хората с добити увреждания беше приета за национално представителна организация

Правителството призна Сдружение „ Национална асоциация на хората с добити увреждания” (НАХПУ) за национално представителна организация на хора с увреждания за период от четири години.

Основната активност на Сдружението е в поддръжка на младежите, хората от междинната възраст и пенсионерите с увреждания за тяхното приобщаване в обществото. НАХПУ е осъществила редица начинания за повишение на знанията на хората с увреждания за увеличение опциите за трудовата им реализация.

Организацията дава мнения и взе участие в създаването на планове, стратегии, тактики и начинания на национално и районно равнище за присъединяване на хората с увреждания в региона на науката, културата и изкуството, образованието, спорта, както и за поощряване на тяхната професионалната реализация.

Правителството утвърди основаването на Междуведомствен съвет по отбранителна промишленост и сигурност на доставките към Министерски съвет

Правителството утвърди план на промени за основаването на Междуведомствен съвет по отбранителна промишленост и сигурност на доставките към Министерския съвет.

С признатото изменение се дефинира вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността за съпредседател на Междуведомствения съвет по отбранителна промишленост и сигурност на доставките взаимно с министъра на защитата.

В заключителните разпореждания са планувани промени в Постановление № 9 на Министерския съвет от 2007 година за основаване на Съвет за държавните запаси и военновременните ресурси към Междуведомствения съвет по отбранителна промишленост и сигурност на доставките, с което се вършат промени в наименованията на министерствата, чиито представители са членове на Съвета.

Каменар става квартал на гр. Поморие

Правителството одобри решение за административно-териториална смяна в община Поморие, с което село Каменар става квартал на гр. Поморие. В града, който е и административен център на общината, са съсредоточени системите на публично обслужване, има развита здравна мрежа, културни институции, градски превоз, детски и образователни заведения и други С присъединението на селото ще може да се усъвършенства транспортната скица, обслужваща двете обитаеми места и ще се усъвършенства достъпът на популацията до здравни, просветителни, обществени, културни и административни услуги, предлагани в общинския център на ежедневна база. Повече хора ще имат опция да получават по-качествени услуги и ще могат да вземат участие интензивно в решаването на въпроси за взаимното развиване на двете обитаеми места и на района.

Проектът на Общ организационен проект за територията на община Поморие с обсег на всички обитаеми места и техните землища е в процедура по одобрение. Той планува разширение на строителните граници на с. Каменар и разширение на индустриалната зона южно от селото.

Определено е съществуване на главен интерес по отношение на доставка на муниции за Въоръжените сили

Министерският съвет одобри решение, с което дефинира съществуване на главен интерес, обвързван със сигурността на страната по смисъла на член 149, алинея 1, т. 2 от Закона за публичните поръчки, който би трябвало да бъде предпазен при доставката на муниции за Въоръжените сили за Република България.

Придобиването на муниции цели окомплектоване и възобновяване на ведомствените ресурси поддържане боеспособността на въоръжените сили, за гарантиране на сигурността на страната, суверенитета и териториалната целокупност на страната, за отбрана на конституционно открития ред в Република България и гарантиране на сигурността на класифицираната информация.

278 000 лв. отиват при даровити деца

Министерският съвет утвърди 278 235 лв. за стипендии по Програмата за ограниченията за протекция на деца е изявени способности от общински, държавни и частни учебни заведения.

Програмата обезпечава финансови тласъци за възпитаници от VIII до XII клас, показали се сполучливо на национални и интернационалните олимпиади, състезания и надпревари в региона на науката, изкуствата и спорта.

184 275 лв. се дават на 42 общини в страната. С тях ще бъдат обезпечени стипендии за 241 възпитаници от общински учебни заведения, както и за 13 възпитаници с изявени способности от частни учебни заведения.

Стипендии ще получат и 94 възпитаници от държавни учебни заведения, за което по бюджета на Министерството на образованието и науката са трансферирани 92 340 лв.. Одобрен е и трансфер в размер на 1620 лв. за Техническия университет в София, в чиято конструкция са Технологичното учебно заведение „ Електронни системи “ в столицата и Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец, които имат общо трима стипендианти.

Правителството се разпореди с парцели

Правителството утвърди отчуждаването на парцели - частна благосъстоятелност за създаване на пътен надлез, част от рехабилитацията на жп сектор Пловдив - Бургас. Те съставляват земеделска и урбанизирана територия в землището на с. Хан Аспарухово, община Стара Загора. Средствата за обезщетяване на притежателите, респективно правоимащите лица на засегнатите парцели - частна благосъстоятелност, са за сметка на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “. Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Съобщаването ще се извърши от Национална компания „ Железопътна инфраструктура “.

Община Каолиново получава държавни парцели в с. Загориче, с обща повърхност 14700 кв. м и издигнатите в тях здания. Имотите ще бъдат употребявани за основаването на общински „ Дневен център за остарели хора “ с потенциал до 30 души и „ Кризисен център за поддръжка “ за до 8 индивида. В дневния център ще се провеждат действия, ориентирани към основаването на условия за обществени контакти на възрастните хора, с цел да се ограничи изолацията им и да се основат условия за тяхното консолидиране в обществото. В спешния център ще може да се настаняват лица в комплицирани житейски обстановки, в резултат на бедствия, повреди, трафик или друга форма на употреба и емиграция. В него ще се обезпечава и поддръжка за нуждаещи се деца, юноши и/или майки, живеещи в среда с принуждение или потърпевши от такова.

Министерският съвет одобри решение за безплатно даване на парцел - обществена държавна благосъстоятелност за ръководство на Министерството на правораздаването за потребностите на Главна дирекция „ Охрана “. Предмет на Решението на Министерския съвет е аграрен парцел, намиращ се в област Велико Търново, община Велико Търново, гр. Велико Търново, ул. „ Беляковско шосе” № 8, с идентификатор 10447.506.347, с повърхност от 3 340 кв. м застроена и незастроена повърхност, застроен с 2 здания с обща застроена повърхност 934 кв. м, според Акт за обществена държавна благосъстоятелност № 2393 от 14 юни 2021 година Имотът е нужен за създаване на Етапна конвойна база и административни пространства за потребностите на Регионална дирекция „ Охрана “ - Велико Търново към Главна дирекция „ Охрана “.

Правителството одобри Решение за предоставяне на единодушие „ Национална компания индустриални зони “ ЕАД да продаде, посредством електронен търг на електронната платформа за продажба на парцели към АППК, на вложители, аграрен парцел, находящ се в гр. Пловдив. Мотивът за взетото решение е да се улесни достъпът до парцели, благосъстоятелност на сдружението, с оглед осъществяване на капиталови планове, чиято поддръжка е отвън обсега на Закона за поощряване на вложенията, което ще докара до вложения в по-широк кръг от стопански действия.

Одобрени резултатите от българското присъединяване в Неформалната видеоконференция на министрите на превоза на Европейски Съюз

Правителството се срещна с резултатите от Неформалната видеоконференция на министрите на превоза на Европейския съюз, която се организира на 8 април 2022 година

В рамките на съвещанието представителите на страните членки обмениха отзиви на тематика: „ Координиран европейски отговор на войната в Украйна в региона на превоза “.

България показа своята позиция, като съобщи, че украинските жители са освободени от пътни такси, ТОЛ, винетки и разрешителни. Предоставен е транспорт на украински и непознати жители с рейсове от български автобусни превозвачи. Украинските жители имат достъп до безвъзмезден за тях железопътен транспорт. Извършен е и транспорт на филантропична помощ за Украйна по линия на Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз. Осигурено е безвредното и качествено ръководство на въздушното придвижване.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в 110-та сесия на Международната конференция на труда

Правителството утвърди отчет за резултатите от българското присъединяване в 110-та сесия на Международната конференция на труда, извършена в интервала 27 май-11 юни 2022г. Националната делегация бе ръководена от заместник-министърът на труда и обществената политика Жулиета Върлякова.

По време на 110-та сесия на МКТ заседаваха следните комитети: Комитет по използване на стандартите на МОТ; Комитет по отношение на повторна полемика за стратегическата цел на заетостта; Комитет за създаване на стандарт за чиракуването; Комитет за достойния труд и обществената и солидарна икономика; Комитет по пълномощията.

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване на България в съвещанието на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване на България в съвещанието на Съвета на Европейския съюз „ Правосъдие и вътрешни работи”, част „ Правосъдие “, което се организира на 9 юни 2022 година в Люксембург.

По време на съвещанието Съветът реализира общи подходи по предлагането за Регламент във връзка с цифровия продан на информация по каузи за тероризъм и по предлагането за Регламент за основаване на платформа за съдействие за подкрепяне действието на взаимните екипи за следствие. Те ще подсигуряват сигурен продан на информация сред страните членки и Евроюст и подхождат на потребностите на проверяващите органи от платформа, която да разреши бърза и предпазена връзка.

Съветът одобри непълен общ метод по плана на Директива за противопоставяне по наказателноправен ред против закононарушенията в региона на околната среда, който обгръща наредбите по отношение на съставите на закононарушенията. В изявлението си от името на България министър Надежда Йорданова приветства самодейността на Комисията, тъй като незаконните похищения против околната среда засягат всички жители и бъдещите генерации. „ Трябва да се регистрира потребността от тясна обязаност сред закононарушенията и съответстващите им санкции, защото на по-късен стадий ще се понижат опциите за формулиране на наказания по незаконни сформира, които към този момент няма да бъдат предмет на разискване “, сподели още министър Йорданова.

Във връзка с продължаващата война в Украйна бяха обменени отзиви по отношение на подобаващите реакции в региона на правораздаването за отбягване на безнаказаността. Министрите потвърдиха нуждата от продължение на координацията, стартирана от Френското председателство в поддръжка на следствието и наказателното гонене на закононарушения срещу човечеството в Украйна. България поддържа отговор на ниво Европейски Съюз за съдействие по отношение на отбраната на разселени малолетни и малолетни лица от Украйна и по отношение на разширението на листата на областите на престъпност по член 83 Договор за функционирането на Европейския съюз посредством включване на нарушаванията на ограничаващите ограничения на Европейски Съюз.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “, формат „ Вътрешни работи “

Министерският съвет утвърди резултатите от българското присъединяване в съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “, формат „ Вътрешни работи “, извършен на 10 юни 2022 година, в Люксембург.

В отчета са показани резултатите от полемиките по отношение на: Миграция и леговище: настоящо положение в осъществяването на първи стадий от поетапния подход; Украйна: Изпълнение на Плана от 10 точки; Общо положение на Шенгенското пространство: Кодекс на шенгенските граници; Директива за продан на информация; Регламент на Европейския парламент и на Съвета по отношение на автоматизирания продан на данни в подтекста на полицейското съдействие („ Прюм II “).

Одобрена е помощта на претендентите по „ Програма за прилагане на филантропична помощ за лица, търсещи краткотрайна протекция в Република България в резултат на военните дейности в Украйна “

Министерският съвет одобри план на Решение за одобрение на помощ на претендентите по „ Програма за прилагане на филантропична помощ за лица, търсещи краткотрайна протекция в Република България в резултат на военните дейности в Украйна “ и допълнение на Програмата във връзка с дължимия налог добавена стойност от лицата, които правят активност в обекти, вписани в Регистъра за заслон и на план на Постановление на Министерския съвет за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на туризма за 2022 г„ за предплатено финансиране на разноски по Програмата за прилагане на помощ за лица, търсещи краткотрайна протекция в Република България в резултат на военните дейности в Украйна.

По второто заплащане за интервала от 01.04.2022 година до 30.04.2022 година, са утвърдени 95 лица, които са дали 157 025 броя нощувки с изхранване на 9 971 лица, получили краткотрайна протекция на територията в Република България за интервала от 01.04.2022 година до 30.04.2022 година Осигуреният финансов запас в размер на 6 817 517 лева се обезпечава, за следните заплащания както следва:

Регистър на Министерство на туризма

Лица дали настаняване -

брой

Верифициран брой нощувки

Сума без Данък добавена стойност, в

лв.

Сума с Данък добавена стойност, в

лв.

Прихващане от заплащане по стадий I от Програмата, в лв.

Сума за приемане по втори регистриран интервал, в лв.

Научно-техническо разузнаване (категоризирани обекти - 9% ставка за ДДС), от които:

91

153 747

6 149 880,00

6 681 121,20

- 1 825,20

6 679 296,00

Лица регистрирани по ЗДДС

62

147 567

5 902 680,00

6 433 921,20

-

6 433 921,20

Неригистрирани по

ЗДДС

29

6 180

247 200,00

247 200,00

- 1 825,20

245 374,80

РМП (некатегоризирани места за настаняване - 20% ставка за ДДС), от които:

4

3 278

131 120,00

141 400,00

- 3 178,80

138 221,20

Лица регистрирани по ЗДДС.

3

1 285

51 400,00

61 680,00

-

61 680,00

Неригистрирани по ЗДДС

1

1 993

79 720,00

79 720,00

- 3 178,80

76 541,20

ОБЩО

95

157 025

6 281 000,00

6 822 521,20

- 5 004.00

6 817 517,20

Одобрен е Списък със законопроекти, на които ще бъде осъществена цялостна предварителна оценка на въздействието и със закони, на които ще бъде осъществена следваща оценка на въздействието през 2022 година

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на Списък със законопроекти, на които ще бъде осъществена цялостна предварителна оценка на въздействието и със закони, на които ще бъде осъществена следваща оценка на въздействието през 2022 година

Решението е в светлината на декларираните цели на държавното управление за възстановяване процесите по осъществяване на оценка на въздействието на плановете на нормативни актове и на метода на обмисляне на тяхното разработване. Въз основа на тези цели Министерският съвет одобри Решение № 218 от 07.04.2022 година, ориентирано към повишение качеството на осъществяваните оценки на въздействието от администрацията със лични запаси през 2022 година като планува министрите да провеждат осъществяването със лични запаси минимум на една цялостна предварителна оценка на въздействието на законопроект, който ще бъде препоръчан за разглеждане от Министерския съвет през 2022 година и минимум на една следваща оценка на въздействието на закон, чието осъществяване е от тяхната подготвеност, през 2022 година

С признатото през днешния ден решение е утвърден описът със законопроекти, надлежно със закони, на които ще бъде осъществена оценка на въздействието през 2022 година и са избрани виновните за това институции.

Решението планува наблюдението по неговото осъществяване да се реализира от Съвета за административната промяна под председателството на заместител министър- ръководителя по дейно ръководство.

Приети са промени в Правилника за използване на Закона за хората с увреждания

Министерският съвет одобри разпореждане за изменение и допълнение на Правилника за използване на Закона за хората с увреждания, признат с Постановление № 65 на Министерския съвет от 2019 година

Целта е да се дефинира механизмът за даване и прилагане на помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения на хората с увреждания в сходство със Закона за хората с увреждания.

Предвижда се дейностите по даване, отчитане, надзор и възнаграждение на помощните средства, приспособленията, оборудванията и медицинските произведения за хората с увреждания да се правят напълно автоматизирано, посредством особено основан в НЗОК профилиран програмен продукт. Електронизирането на тези процеси води до улеснение на лицата да упражнят правото си на достъп до нужното им помощно средство, приспособление, оборудване и здравно произведение.

Очаква се с новите условия и ред да се усъвършенства и улесни процесът по даване на посочените произведения и надлежно правоимащите лица да бъдат обезпечени с нужните им помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения.

Изменя се Правилникът за устройството и активността на Националния институт по метеорология и хидрология

Министерския съвет одобри изменение и допълнение на Правилника за устройството и активността на Националния институт по метеорология и хидрология. Целта е привеждане в сходство на Правилника със Закона за изменение и допълнение на Закона за водите, обнародван в Дъждовни води, бр. 20 от 11 март 2022 година

С §7 от Преходните и заключителните разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Закона за водите, обнародван в Държавен вестник, брой 20 от 11 март 2022 година, Националният институт по метеорология и хидрология към министъра на образованието и науката минава към министъра на околната среда и водите.

С изменението се отразява, че Националният институт по метеорология и хидрология е вторичен разпоредник с бюджет към министъра на околната среда и водите. Отразява се, че генералният шеф на Националния институт по метеорология и хидрология се назначава и освобождава от министъра на околната среда и водите. Спазва се общият принцип, че назначенията се реализират след осъществяване на конкурс. Настоящият текст на член 8, алинея 2 планува Правилникът за устройство и активността на Националният институт по метеорология и хидрология да се утвърждава авансово от общото заседание на Института.

С плана на Постановление на Министерския съвет се прави предложение Общото заседание на учените да може да прави оферти до министъра на околната среда и водите за изменение или допълнение на правилника за устройството и активността на Национален институт по метеорология и хидрология. Допълнително се вършат оферти, генералният шеф да се употребява от правата за съответната академична служба, както след освобождението на генералният шеф да има право да заеме предходната си академична служба без осъществяване на конкурс или избор при изискванията и по реда на Закона за развиването на университетския състав на Република България.

Приета е такса за една от услугите на Единната осведомителна точка

С допълнение на Тарифа № 5 за таксите, които се събират в системата на Министерството на превоза и известията, се дефинира размерът на такса при даване на една от услугите на Единната осведомителна точка, съгласно наредбите на Закона за електронните съобщителни мрежи и физическата инфраструктура.

Достъпът до главната част от данните в Географска информационна система основаната платформа продължава да е свободен. Такса се вкарва за осъществяването на електронната административна услуга, предоставяща информация за съществуваща физическа инфраструктура за разполагане на мрежи, в това число високоскоростни електронни съобщителни мрежи. Тази услуга сплотява информация от голям брой източници и посредством нея се обезпечава бърз достъп на мрежовите оператори до информация за съществуваща физическа инфраструктура за разполагане на мрежи.

Правителството утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за българските персонални документи

На свое съвещание Министерският съвет одобри проектозакон за изменение и допълнение на Закона за българските персонални документи.

Целта на въведените промени е облекчение на жителите при издаването на персоналните документи. Едно от препоръчаните промени е отпадането на задължението за промяна на удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство /СУМПС/ при смяна на непрекъснатия адрес на обитаемо място в границите на една област. Разширява се обсегът на въведената ускорена услуга за издаване на СУМПС /до 3 дни от приемането на заявлението/, като се прибавят и случаите на: в началото придобиване на дееспособност за ръководство на МПС от избрана категория; замяна на СУМПС заради придобиване на дееспособност за ръководство от нова категория; възобновяване на дееспособност заради лишаване на контролни точки; възобновяване на дееспособност заради отвод на категория. Отпада условието за даване на копие от документ за приключено обучение в случаите на подавани от непознати жители заявки за замяна на задгранични СУМПС с български. Логиката е в събитието, че се касае за признание на към този момент добита дееспособност за ръководство на МПС, а условието за обучение е национално и е относимо към първичното издаване на този документ.

В ЗБЛД се основава правна опция персоналните карти на българските жители да съдържат удостоверения за електронна еднаквост. По този метод персоналните карти могат да бъдат употребявани като притежател на електронен идентификатор по смисъла на Закона за електронна идентификация. Регламентирана е и опцията за запис на удостоверения за електронна еднаквост в документите вид „ паспорт “, както и в разрешенията за престояване, които се издават на пребиваващи у нас чужденци. Предвидена е и опцията при избрани условия да бъдат издавани паспорти със период на годност до 10 години, както и краткотрайна карта за идентичност на лица, на които е постановена присъда, която не е влезнала в действие.

Със законопроекта се урежда и хипотезата за издаване на нов документ за идентичност, когато заявителят не може да даде документ за идентичност или заместващ го подобен заради загубване, кражба или заличаване. В тези случаи се планува удостоверяването на личността да става с представянето на удостоверителен документ за раждане.

Министерство на правораздаването предлага основаването на единна входна точка за запорите в Република България

Министерство на правораздаването предлага построяването на електронна осведомителна система единна входна точка за запорите в Република България. Чрез нея информацията за движимите движимости с регистрационен режим, върху които са наложени запори по изпълнителните каузи ще бъде централизирана в една база данни. Системата ще е налична за правоимащите органи и лица на територията на страната и отвън нея.

Към момента в българското законодателство съществува нормативна празнина във връзка с опцията за информиране на заинтригуваните страни преди осъществяване на покупко-продажба на движими движимости (пътно-транспортни средства, селскостопанска техника, пътностроителна техника и др.) по отношение на наложени запори върху тях.

Предвидено е осведомителната система за запорите и системата за електронен обществен търг да действат на основата на обща осведомителна система. Този метод ще разреши общ обединен стандарт при построяването на двете функционалности и автоматизирано придвижване на данни от регистъра на запорите на движими движимости към модула за продажбите и назад.

Системата ще способства за развиването на електронните услуги, които се дават на жителите и бизнеса, както и ще даде опция за взаимоотношение сред системи при инспекция за съществуване на запор върху движимост на обещано лице. Така ще се реализира оптималната осведоменост на жителите, бизнеса и държавните органи, ще се понижи опцията за предписание със запорирани движимости.

Правителството одобри решение за предоставяне на единодушие Управляващ орган на ПРСРС да открие процедура за даване на безплатна финансова помощ

Управляващият орган на Програмата за развиване на селските региони 2014 - 2020 година ще може да открие процедура за даване на безплатна финансова помощ със средства в размер до 163 203 274 лв. над финансовия запас по подмярка 7.2 „ Инвестиции в основаването, подобряването или разширението на всички типове дребна по мащаби инфраструктура “ от мярка 7 „ Основни услуги и възобновяване на селата в селските региони “ от Програмата за развиване на селските региони за интервала 2014 - 2020 година

За общините, които ще аплайват по подмярка 7.2 „ Инвестиции в основаването, подобряването или разширението на всички типове дребна по мащаби инфраструктура “ от мярка 7 „ Основни услуги и възобновяване на селата в селските региони “ от Програмата за развиване на селските региони за интервала 2014 - 2020 година са обезпечени спомагателни средства в размер до 163 203 274 лв. над финансовия запас по подмярката.

Наличният бюджет все още от 130 166 726 лв. е извънредно непълен, както предвид на огромния брой общини попадащи в дефиницията за „ селска община “ (215 броя), по този начин и предвид на спецификата и размера на инфраструктурните планове, които са възможни за подкрепяне по ПРСР 2014 - 2020 година

С приемането на решението се чака да се одобрят забележителен брой планове по подмярка 7.2, в границите на съответни за плануваните действия финансови размери, с което да се реализиран в по-голяма степен количествените цели по подмярката и финансова рамка по ПРСР 2014 – 2020 година

Социалната пенсия за напреднала възраст става 247,00 лева от 1 юли

Социалната пенсия за напреднала възраст ще се усили от 170,00 лева на 247,00 лева от 1 юли, реши държавното управление.

Промяната ще докара до растеж на пенсиите, които не са свързани с трудова активност, защото по закон техният размер се дефинира според от обществената пенсия за напреднала възраст. Това са пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия. Ще се покачат и размерите на нормативно откритите добавки към пенсиите - за непозната помощ и за ветерани от войните.

Правителството утвърди позиция на България по отношение на предложение на Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз за обща позиция на Европейски Съюз за договарянията за присъединение на Европейски Съюз с Република Северна Македония

Министерският съвет утвърди позиция на България по отношение на предложение на Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз за обща позиция на Европейски Съюз за договарянията за присъединение на Европейски Съюз с Република Северна Македония и Заключения на Съвета на Европейски Съюз в сходство с Решението на 47-то Народно заседание на Република България по отношение на разширението на Европейския съюз и процеса на договаряния на Република Северна Македония от 24 юни 2022 година

Определени са органите и структурите, виновни за осъществяването на Националния проект за възобновяване и резистентност

Със свое разпореждане държавното управление дефинира органите и структурите, виновни за осъществяването на Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България и на техните съществени функционалности.

С Постановлението се уреждат неурегулирани от националното и европейското законодателство публични връзки, които ще зародят по отношение на осъществяването на Националния проект за възобновяване и резистентност. Определят се органите, структурите, съществени им функционалности по осъществяването на Плана, наемането на чиновници със характерна експертиза за обезпечаване на дейностите по ръководство и осъществяване на вложенията в Плана и основаването на експертно-консултативен съвет за следене на напредъка на осъществяването му.

С откритите в акта правила се цели основаване на ясна и унифицирана уредба във връзка с участниците в процеса на ръководство и осъществяване на Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България.

Още 10 милиона лв. за рационализация на професионални учебни заведения

Още 10 млн. лева ще бъдат вложени в рационализация на професионални учебни заведения в страната. Одобрените от кабинета средства са за поправки на образователни корпуси, спортни площадки, работилници, общежития, физкултурни салони, учебни дворове и създаване на санитарни пространства за възпитаници и учители с увреждания.

Допълнителното финансиране е належащо, с цел да бъдат приключени дейностите по възстановяване на техническата база на държавните професионални гимназии, финансирани по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020. Договорените средства по оперативната стратегия за рационализация на 105 учебни заведения са 111 816 000 лева

Изпълнението на плановете стартира още през 2017 година До момента е напълно актуализирана материалната база на 31 професионални гимназии. Допълнително отпуснатите средства ще разрешат да продължат дейностите по модернизацията в останалите държавни професионални гимназии, включени в програмата.

Одобрени са 2 592 550 лв. за пътувания на възпитаници

Правителството утвърди 2 592 550 лв. за финансиране както на осъществени, по този начин и на идни почивки на възпитаници по Националната стратегия „ Отново дружно “.

Със средствата се обезпечават пътуванията на 4012 възпитаници от I клас до XI клас и 404 учители или други ръководители от 87 общински учебни заведения.

233 000 лева се отпускат за финансиране на 9 държавни учебни заведения за пътешестване на 420 възпитаници и 46 ръководители.

За участниците в пътуванията е обезпечено финансиране от централния бюджет за шестдневен туристически пакет в размер на 500 лева на участник, който включва: настаняване - 5 нощувки, храна, превоз, застраховка и спомагателни действия.

Това е първото финансиране по програмата през актуалната образователна година. С предходни решения бяха утвърдени общо 12 230 950 лв..

На учебните заведения с утвърдено финансиране през 2021 година се дават средства след показване на подписания контракт с туроператор. Част от средствата са за пътувания, които не се реализираха поради пандемията през тази образователна година.

Целта на програмата е основаване на условия за социализация и другарство на възпитаници и педагогичен експерти отвън учебната и фамилната среда за превъзмогване на отрицателните последствия от неприсъственото образование и пандемията от COVID-19. Очаква се програмата да помогне също за обогатяване на културата на децата и да подтиква физическата им интензивност.

Одобрени са спомагателни разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия

Министерският съвет утвърди спомагателни разходи/трансфери от запаса по член 1, алинея 2, раздел II, т. 5.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година за непредвидени и/или неотложни разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия.

С Постановлението се утвърждават 6 248 914 лв. за осъществяване на действия за понижаване на риска от бедствия, възобновяване на непредвидени разноски за осъществяване на избавителни и аварийно-възстановителни работи, превъзмогване на последствията от бедствия.

Сумата се обезпечава от запаса за непредвидени и неотложни разноски по Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година

Вицепремиерът и министър на финансите е акредитиран да води договаряния и да подпише Финансово съглашение за осъществяване на Механизма за възобновяване и резистентност сред Европейска комисия и държавното управление ни

Със свое решение държавното управление упълномощи заместител министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите да води договаряния и да подпише Финансово съглашение за осъществяване на Механизма за възобновяване и резистентност сред Европейската комисия и държавното управление на Република България, в изискванията на следваща ратификация.

Сключването на Финансово съглашение с Европейската комисия е в осъществяване на член 23 от Регламент (ЕС) 2021/241 за основаване на Механизъм за възобновяване и резистентност и е по отношение на Решение за осъществяване на Съвета ST 8091/22 за одобрение на оценката на Плана за възобновяване и резистентност на България от 04.05.2022 година

Резултатите, които се чакат да бъдат реализирани, са завършване на въпросите, свързани с финансовото осъществяване на Плана за възобновяване и резистентност чрез сключване на съглашение с Европейската комисия при изискване за следваща ратификация, с което ще дефинират финансовите права и отговорности на страните за основаване на нормативна рамка за гарантиране на ефикасното осъществяване на плануваните промени и вложения от България.

Отменено е държавно решение № 159 от 2022 година

Министерският съвет анулира РМС № 159 от 2022 година за увеличение капитала на еднолично акционерно сдружение с държавно присъединяване в капитала „ Врана “ ЕАД и за възлагане на комерсиалното сдружение на отговорности за осъществяване на цели на обществената политика и Постановление № 33 на Министерския съвет от 2022 година за одобрение на промени по бюджета на Министерството на земеделието за 2022 година

Предвид упованията за добра нова годишна продукция от есенници и обстоятелството, че в складовете за предпазване на зърно са налични задоволителни количества пшеница за временен ресурс, се обрисува безпроблемно обезпечаване на потребностите от пшеница в Република България.

В тази връзка, отпада нуждата страната да се намесва на пазара на зърно и да изкупува от българските зърнопроизводители, продукция за гарантиране
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР