Правителството предлага законопроект, с който се правят промени в Закона

...
Правителството предлага законопроект, с който се правят промени в Закона
Коментари Харесай

Промени в Закона за личните документи

Правителството предлага законопроект, с който се вършат промени в Закона за българските персонални документи и в Закона за Министерството на вътрешните работи, оповестиха от пресслужбата на кабинета.

Въведените промени ще усъвършенстват процеса, обвързван с даване на административни услуги от Министерство на вътрешните работи и ще доведат до понижаване на административната тежест за жителите и бизнеса.

В Закона за българските персонални документи се вкарват промени в процедурите по издаване или замяна на персонални карти, паспорти и заместващи ги документи. Данните по член 26, алинея 1 и член 41, алинея 3 - за родители, съпруг/съпруга, легален представител, декрет на президента на България за смяна на поданството - ще бъдат посочвани единствено в заявката при издаване на първи документ за идентичност.

В закона се указва срокът, в който се издават персонална карта, паспорт и документ за идентичност на чужденци, получили леговище, статут на емигрант или филантропичен статут: при елементарна услуга до 30 дни, а при бърза - до 10 работни дни.

Регламентира се и срокът за даване на данни от осведомителните фондове за българските персонални документи - до 14 дни от вписване на настояването или подадено документално заявление.

В Закона за Министерството на вътрешните работи се дефинират периодите и редът за издаване и оборване на мнения за сходство на капиталови планове, градежи, обекти, съоръжения и уреди с разпоредбите и нормите за пожарна сигурност, издавани от органите за пожарна сигурност и отбрана на популацията по реда на ЗМВР.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР