Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ

...
Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ
Коментари Харесай

Петър Червеняков е предложен за орден „Стара планина“


Правителството предлага на Президента на Република България да издаде декрет за награждаване на акад. проф. доктор Петър Червеняков, д.м.н., с медал " Стара планина " – първа степен, за извънредно огромните му заслуги за здравната просвета и процедура и за значителните му достижения в региона на гръдната и сърдечно-съдовата хирургия.

Акад. проф. доктор Петър Червеняков е гръден хирург с дълготраен опит и почитан учител, който в продължение на 35 години е бил републикански съветник по коремна и гръдна хирургия. Член е на Научното хирургично сдружение, на Българската асоциация по гръдна, сърдечна и съдова хирургия, на Съюза на учените в България. Той е първият български професор, поканен за основател на Европейската асоциация по сърдечно-гръдна хирургия.

Като учител и академик акад. проф. доктор Петър Червеняков се употребява с огромен теоретичен престиж. Участвал е в редица интернационалните конгреси в Германия, Англия и Русия. Автор е на 310 изявления, три монографии, две изобретения, 12 рационализации, 40 нови внедрени оперативни метода. Разработва в опит и внедрява в клинична конюнктура нови модерни способи за хирургично лекуване на белодробните и медиастиналните болести. Консултирал и оперирал е в 52 лечебни заведения в България, Русия, Либия, където е бил основен хирург-консултант в продължение на 12 години, Чехословакия и Република Македония. Извършил е над 30 000 интервенции и асистенции. Въпреки навършените 92 години, акад. проф. доктор Петър Червеняков продьлжава и до през днешния ден своята дейна активност в хирургично поделение. Носител е на медал " Св. Св. Кирил и Методий " – първа степен, орден " За заслуга " и други оценки и награди.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР