Правителството предлага бригаден генерал Валентин Кръстев да бъде назначен на

...
Правителството предлага бригаден генерал Валентин Кръстев да бъде назначен на
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 22 юни 2022 г.

Правителството предлага бригаден военачалник Валентин Кръстев да бъде назначен на длъжността „ Заместник-командир на Корпус за бързо развръщане на НАТО “ в Солун

Министерският съвет одобри Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на декрет, с който да освободи генерал-майор Иван Ортомаров от длъжността „ Заместник-командир на Корпус за бързо развръщане на НАТО “ в Солун, Гърция, считано от 01.08.2022 година.

Правителството предлага също по този начин бригаден военачалник Валентин Кръстев да бъде освободен от длъжността „ Началник на Щаба на Съвместното командване на силите “, да бъде назначен на длъжността „ Заместник-командир на Корпус за бързо развръщане на НАТО “ в Солун, Гърция и да бъде почетен с виеше офицерско звание „ генерал-майор “, считано от 01.08.2022 година.

Министерският съвет одобри и Решение за предложение до Президента на република България за издаване на декрет, с който да назначи капитан I сан Галин Манев на длъжността „ Началник на Щаба на Съвместното командване на силите “ и го удостои с висше офицерско звание „ флотилен адмирал “.

Обединяват се два колежа в структурата на Техническия университет – София

Обединеният механически лицей - София, и Техническият лицей - Казанлък, се сплотяват в Технически лицей в структурата на Техническия университет - София.

Постановление за преобразуването беше признато от Министерският съвет по искане на ректора на висшето учебно заведение. То е направено въз основа на решение на университетския съвет и позитивна оценка от Националната организация за оценяване и акредитация.

Целта на обединяването на двата колежа в едно главно звено е консолидиране на структурите и понижаване на административната тежест, с което се реализира усъвършенстване на финансовите разноски, възстановяване на качеството на образованието и на изискванията за развиване на университетския състав.

С обединяването няма да се трансформират местоположенията, в които понастоящем се организира образованието на студентите. Базите в Казанлък, Ботевград, Козлодуй и София се резервират. Не се трансформират също професионалните посоки и специалностите, по които студентите се приготвят за придобиване на степен „ професионален бакалавър по... “. Обучението ще се обезпечава от научен състав на главен трудов контракт в Техническия университет - София, единен в две катедри. За профилираното практическо образование са привлечени и водещи експерти от промишлени предприятия.

Утвърденият от Националната организация за оценяване и акредитация потенциал на звеното е за общо 760 студенти по специалности от професионалните посоки „ Машинно инженерство “, “Електротехника, електроника и автоматика “ и „ Енергетика “.

В оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 са утвърдени нови ограничения за залесяване в и отвън мрежата „ Натура 2000 “ и за разширение на системата за ранно предизвестие и обявяване на популацията

Министерският съвет одобри решение за изменение на Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 - 2020 година “ (ОПОС 2014-2020 г.), съфинансирана от Европейския фонд за районно развиване, Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет.

Промените произтичат от нуждата от включване на нови ограничения и надлежно бенефициенти, за превъзмогване на риска от загуба на средства по програмата. Включените ограничения са определени въз основа на опцията им да бъдат готови, контрактувани и усвоени в къси периоди, съгласно сходството им с към този момент подкрепяните ограничения в ОПОС 2014-2020 година и такива, които изискват минимални промени в програмата. В сходство с правилото на партньорство ограниченията са съгласувани от всички заинтригувани страни с оглед сполучливото им осъществяване в обсега на оперативната стратегия.

Осигурява се опция за финансиране на спомагателни ограничения по предпочитана ос 3 „ Натура 2000 и биоразнообразие “, свързани със залесяване и въвеждане на избрани лесовъдски практики в и отвън предпазените зони от мрежата „ Натура 2000 “. По предпочитана ос 4 „ Превенция и ръководство на риска от наводнения и свлачища “ се включват ограничения за разширение на системата за ранно предизвестие и обявяване на популацията на общинско равнище за общински центрове с нов бенефициент дирекция „ Комуникационни и осведомителни системи “ при Министерство на вътрешните работи.

В допълнение, вследствие на осъществен разбор на информацията по подписаните контракти и прекачване на средства сред предпочитаните оси, целевите стойности на финансовите индикатори, средствата по кодове на интервенции и финансовият проект на програмата са обновени.

Подобряване на изискванията на труд за всеки работещ и на всяко работно място е задачата на Националната стратегия за сигурност и здраве при работа 2022-2024 година

Правителството одобри Национална стратегия за сигурност и здраве при работа за интервала 2022-2024 година. Документът планува ограничения за възстановяване на законодателството в региона на безвредните и здравословните условия на труд, предварителна защита на професионалните опасности, трудовите злополуки и на обвързваните е работата болести. Стратегическата цел на националната стратегия е да се подобрят здравословните и безвредни условия на труд за всеки работещ и на всяко работно място.

Националната стратегия за сигурност и здраве при работа 2022-2024 година е стратегически документ, посредством който държавното управление дефинира своите цели за развиването на безвредни и здравословни условия на труд. Целта е да се очертаят уговорките и насочат напъните на държавните органи, работодателските, синдикалните и неправителствените организации за насърчаването на високи стандарти за изискванията на труд, като се регистрират измененията на работното място и възникването на нови професионални опасности.

Заложените ограничения ще доведат до понижаване на степента на професионалните опасности и повишение на отбраната на работещите. Предвидените в програмата действия се чака да доведат до понижаване на изгубеното работно време заради краткотрайна нетрудоспособност, в това число и вследствие от възможни бъдещи здравни рецесии. Това ще минимизира загубите от непроизведена продукция и неизвършени услуги като разследване от трудови злополуки и краткотрайна нетрудоспособност. Ще се намали и осигурителната и застрахователната тежест.

Над 600 000 души в риск от беднотия ще получат поддръжка по Програмата за храни и главно материално подкрепяне 2021-2027 година

Над 600 000 души ще получат поддръжка по Програмата за храни и главно материално подкрепяне 2021-2027 година, която беше утвърдена от държавното управление. Изпълнението й ще добави цялостната национална политика за намаляване и понижаване на бедността и превъзмогване на общественото изключване. Тази цел ще се реализира посредством обезпечаване на поддръжка за хората, които живеят в последна беднотия, изпитват тежки материални ограничения и живеят в обществена изолираност.

По програмата се планува над 530 000 души с ниски приходи и в затруднена обстановка да получават всяка година пакети с храни и хигиенични материали. Право на такава поддръжка ще имат хора с увреждания, възрастни, многодетни фамилии, представители на малцинствени групи. Повече от 50 000 нуждаещи се, които заради беднотия не могат да обезпечават прехраната си сами, ще получават целогодишно топъл обяд. Пакети с най-необходимите бебешки артикули ще бъдат обезпечени за над 10 000 новородени от небогати фамилии, както и за бебета на майки, жертви на принуждение или настанени в приемни фамилии и обществени услуги. Повече от 10 000 деца до 3-годишна възраст ще получават пълноценна храна от детските кухни.

Бюджетът на Програмата за храни и главно материално подкрепяне за програмния интервал 2021-2027 година е над 411 млн. лева Средствата ще бъдат обезпечени от Европейския обществен фонд + и националния бюджет.

Предстои планът на програмата да бъде изпратена за публично утвърждение от Европейската комисия.

1,9 милиарда лв. за рационализация на образованието и връщане на децата в клас

Близо 1,9 милиарда лева ще бъдат вложени в рационализация и цифровизация на образованието, свързването му с пазара на труда и приобщаване на деца от уязвими групи към учебно заведение. Средствата са заложени в плана на Програма „ Образование “ 2021 - 2027 година, който беше утвърден от държавното управление. Програмата е главният инструмент за поддръжка на промените в просветителната система и ще има решаваща роля за превъзмогване на последствията от COVID-19. Финансирането се обезпечава от Европейския обществен фонд плюс и държавния бюджет на България.

Планира се необятно въвеждане на цифрово просветително наличие, както и повишение на компютърните умения на педагогическите експерти, учениците и родителите. Ще се влага също за модернизиране на системата на професионалното обучение и образование. Програмата ще поддържа развиването на университетския състав във висшите учебни заведения и научните организации. Една от задачите е повишение на интереса и възстановяване на изискванията за докторски стратегии, свързани с потребностите на пазара на труда.

Ще се предизвиква равният достъп на всички деца и възпитаници до качествено и приобщаващо обучение, като акцентът се слага върху уязвимите групи. Целта е все по-малко деца да отпадат от учебно заведение. Хора в неравностойно състояние, от уязвими общности и непедагогически личен състав ще бъдат подкрепяни да следват във висши учебни заведения.

Одобрението на програмата разрешава на нейния ръководещ орган да я показа на Европейската комисия за публично разглеждане.

Министерски съвет одобри решение за установяване съществуване на главен интерес, обвързван с реализация на социална поръчка за „ Придобиване на ЗУР за многофункционални модулни патрулни кораби на Военноморските сили “

Министерският съвет на Република България одобри решение за установяване съществуване на главен интерес, обвързван с реализация на социална поръчка за „ Придобиване на зенитно-управляеми ракети (ЗУР) за многофункционални модулни патрулни кораби на Военноморските сили “.

Зенитно-управляемите ракети са главно въоръжение на корабите, които се получават по подписания през 2020 година контракт с предмет „ Придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморски сили “. Патрулните кораби са основополагаща единица, върху която се образува бойната мощност на Военноморски сили. Защитата на морския суверенитет се обезпечава извънредно дейно посредством потребление на зенитно-управляеми ракети чиято зона на влияние разрешава бързо противопоставяне на закани на дребни и междинни дистанции и с висока акуратност. Зенитно-управляемите ракети са главно средство за противовъздушна защита на кораба или група кораби, както и на обекти от бреговата инфраструктура.

С реализацията на публичната поръчка се цели придобиване на зенитно-управляеми ракети за обезпечаване на боеспособността на новопридобиваните кораби и обезпечаване на ефикасното им потребление както в народен, по този начин и в съюзен формат. Това ще докара до осъществяване на поетите съюзни задължения на Република България във връзка с груповата система за сигурност.

14 млн. лева за компенсации в образованието

Правителството отпусна 14 575 768 лева за действия по Национална стратегия „ Оптимизиране на вътрешната конструкция на личния състав “ за 2022 година.

Средствата са за погашение на компенсации за месеците януари-април 2022 година Те се отпускат при понижаване на числеността на личния състав в просветителните институции, при смяна на структурата и състава, както и при преустановяване на трудовите правни отношения на друго съображение.

Финансирането е за сметка на плануваните по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2022 година средства за осъществяване на националните стратегии за развиване на образованието.

Държавата влага още 14.7 млн. лева във фундаментални научни проучвания

Фонд „ Научни проучвания “ получи от държавното управление още 14,7 млн. лева за финансиране на научни планове на конкурсен принцип. Тази година фондът планува да бъдат подкрепени два вида планове за фундаментални научни проучвания.

Проектите от първата група би трябвало да са създадени от една организация и могат да получат до 200 000 лева Вторият вид научни планове би трябвало да са в партньорство от две или три организации с най-малко 10 членове на колектива. Те могат да бъдат финансирани с до 350 000 лева С отпуснатите спомагателни средства ще бъдат подкрепени над 100 нови планови оферти.

Целта е да се покачат количеството и качеството на фундаменталните научни проучвания, свързани с проблеми от районно и национално значение. Средствата ще подсигуряват устойчивостта в работата на фонд „ Научни проучвания “, който е единствената административна конструкция в страната, провеждаща състезания за финансиране на фундаментални научни проучвания. Сумата се дава по бюджета на Министерството на образованието и науката в границите на плануваните разноски от централния бюджет за 2022 година

Правителството утвърди 4,8 млн. лв. за три научни стратегии

Правителството утвърди 4,8 млн. лв. за действия по три национални научни стратегии - ПЕТЪР БЕРОН И НИЕ, ВИХРЕН и ВИХРЕН-2021. Програмите се извършват от Фонд „ Научни проучвания “.

1 130 000 лева лв. се отпускат по програмата „ Петър Берон. Наука и нововъведения с Европа “ (ННП ПЕТЪР БЕРОН И НИЕ). Тя приспособява за България сполучливата европейска стратегия „ Мария Склодовска-Кюри “ (MSCA-IF) за интеграция на млади учени. Очакваният дълготраен резултат е да се възвърне високото равнище на научните проучвания в България и достойното място на учените в българското общество и в европейското изследователско пространство. През актуалната година по програмата се обезпечават 120 000 лв. за осъществяване на вторите стадии на два плана, стартирали през 2021 година и още 1 010 000 лева за осъществяване на състезания и финансиране на нови планове.

2 202 150 лв. се обезпечават за действия по Националната научна стратегия „ Върхови проучвания и хора за развиване на европейската просвета “ (ВИХРЕН). Тя е ориентирана към привличане и задържане в България на открити и водещи учени, които могат да развият капацитета на проучвателен колективи за взаимна работа по водещи научни проблеми с необятно интернационално и национално влияние на резултатите от тях. Средствата са предопределени за осъществяване на дейностите по четвъртите стадии на 9 плана, стартирали през 2019 година

По стратегия ВИХРЕН 2021, която бе утвърдена през предходната година, се отпускат 1,5 млн. лв.. Те са предопределени за финансиране на вторите стадии на 7 плана, стартирали през 2021 година

28 млн. лв. за безвъзмездни учебници и познавателни книжки

Правителството утвърди малко над 28 млн. лв. за закупуване на познавателни книжки, учебници и образователни пособия за децата от общинските детски градини и учениците от I до VII клас за 2022 година.

Средствата ще бъдат разпределени от Министерството на образованието и науката към общините. Размерът им за всяка община е избран въз основа на броя на децата и учениците в нея, подаден от Националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение (НЕИСПУО) към м. февруари 2022 година.

За първи път безвъзмездни познавателни книжки се обезпечават и за тригодишните деца в детските градини. Досега такива се купуваха за децата на възраст от 4 до 7 години. Така за идната образователна година познавателни книжки ще получат общо 205 964 деца в първа, втора, трета и четвърта група в общинските детски градини.

Безплатни учебници, образователни пособия и комплекти, както и достъп до електронно четими учебници, ще получат учениците от I до VII клас в общинските учебни заведения.

Отделно ще бъдат отпуснати средства за децата и учениците от I до VII клас в държавните и частните учебни заведения, за брайлиране на учебници и образователни комплекти за учениците с нарушено зрение от I до XII клас, както и за закупуване на образователни комплекти по специфичните образователни предмети за учениците с повреден слух.

Приет е докладът за активността на Агенцията за държавна финансова ревизия за 2021 година

През 2021 година органите на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) са завършили 448 финансови инспекции и инспекции, свързани с разходването на обществени средства. Отбелязва се растеж от 19% на осъществените финансови инспекции и инспекции по отношение на завършилите през 2020 година Това демонстрира годишният доклад на институцията, признат от Министерски съвет.

Постъпилите през 2021 година в АДФИ сигнали и претенции за осъществяване на финансови инспекции от държавни органи, физически и юридически лица са общо 694. С най-голям дял (55%) от всички постъпили сигнали са от физически и юридически лица. Съществена част (28%) от постъпилите претенции са от министъра на финансите и органите на прокуратурата. 17% е делът на постъпилите сигнали и претенции от Агенцията по публични поръчки, Сметната палата на Република България, Дирекцията „ Защита на финансовите ползи на Европейския съюз " (АФКОС към МВР).

Данните за 2021 година сочат, че се усилва натовареността на финансовите инспектори и успеваемостта на инспекционната активност, без значение от рестриктивните мерки, произлизащи от епидемиологичната конюнктура през миналата година. Както и през предходния регистриран интервал, по този начин и през 2021 година с максимален дял от всички осъществени финансови инспекции са тези в общините (62%), следвани от други разпоредители с бюджет по държавния бюджет (15%), търговски сдружения с държавно или общинско присъединяване в капитала (18%), разпоредители с бюджет по общинските бюджети (2%) и други обекти (3%).

Установените нецелево разходвани средства са в общ размер на 1 682 656 лева, от които 736 866 лева са възобновени до приключването на финансовите инспекции, като за останалата част са дадени инструкции по член 18, алинея 1, т. 1 от Закона за държавната финансова ревизия. При 28 осъществени финансови инспекции и инспекции са открити 104 знака за машинация. През отчетната година при 33 финансови инспекции на получатели (бенефициенти) на средства по фондове и стратегии на Европейски Съюз са открити и регистрирани нарушавания при разходване на средства, предоставени по 36 контракта за финансиране.

През 2021 година 304 са инспекциите с обект на инспекция възлагането и осъществяването на публични поръчки, което е 68% от всички осъществени финансови инспекции. Проверени са 2 053 публични поръчки, при които са разходвани средства на обща стойност 3 493 827 297 лева При 742 от тях на обща стойност 1 708 456 734 лева са открити нарушавания, което е 36% от всички тествани публични поръчки.

През предходната година органите на АДФИ са съставили 1 055 актове за определяне на административно нарушаване (АУАН), като за предходния регистриран интервал формираните АУАН са 878 или с 20% по-малко. От всички формирани АУАН 1021 са против физически лица и 34 против юридически лица. През отчетния интервал са издадени общо 569 наказателни постановления (НП). От тях 350 са издадени по АУАН, формирани през 2021 година, а 219 са издадени по АУАН, формирани в предходния регистриран интервал. От общо издадените Национален парк, доказани от съда са 67%, анулирани са 4% и 29% не са влезнали в действие, защото са обжалвани или не са връчени на нарушителите.

В сегашния регистриран отчет за пръв път се включва обстоен разбор на активността на АДФИ по отношение на формираните административнонаказателни производства.

Резултатите от инспекционната активност демонстрират, че се следи възстановяване на средата при разходване на обществените средства от лицата по член 4 от ЗДФИ, по отношение на предходния регистриран интервал. Отчита се понижаване на откритите при финансовите инспекции отговорно породени вреди на проверяваните организации и лица. През 2021 година те са в общ размер на 5 290 894 лева, като понижението им по отношение на миналата година е с 463 898 лева или с 8 на 100. Установени са 799 нарушавания на нормативни актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната активност. По 397 нарушавания от общо откритите, органите на АДФИ са били способени да сформират акт за определяне на административно нарушаване.

През 2021 година в АДФИ са получени 79 заявки за достъп до социална информация по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), от които 33 от физически лица (в това число 4 от журналисти), 8 от търговски сдружения и 38 от неправителствени организации. Основната част от тях (75 бр.) са за даване на информация по отношение на контролната активност на организацията, в това число и информация за практикуване на права или законни ползи, с едно заявление е желана информация по отношение на консумиране на обществени средства, с две заявки информация по отношение на отчетността на организацията, а с едно заявление е поискана информация, касаеща процеса на взимане на решения.

Правителството утвърди изплащането на общо 14 850 евро за компенсации след съглашения по шест тъжби пред Европейски съд по правата на човека

Жалбоподателите по шест тъжби, висящи пред Европейски съд по правата на човека, се оплакват от неприятните санитарно-битови условия в пандизите и арестите, в които са обитавали през разнообразни интервали от време, и в частност от претъпканост в килиите, съществуване на насекоми/гризачи, липса на пресен въздух и естествена светлина и други Жалбоподателите повдигат недоволства и от неефективното вътрешноправно средство за отбрана. Те са предявили искове и са получили компенсации за неимуществени вреди от националните административни съдилища, само че размерът на присъдените компенсации е по-нисък от стандартите на Европейски съд по правата на човека за заслужено обезщетение.

Настоящите тъжби са сходни с делата „ Нешков и други против България “, № 36925/10 и 5 други, 27 януари 2015г.; „ Димитър Ангелов против България ", № 58400/16, 21 юли 2020г. и други и съставляват добре открита процедура на Съда.

В светлината на константната си процедура Европейски съд по правата на човека спомага на страните да реализират другарски съглашения и жалбоподателите одобриха препоръчаните условия на споразуменията.

За извънсъдебното споразумяване на разногласието със подписване на шест другарски съглашения, българското държавно управление одобри да изплати на жалбоподателите компенсации в общ размер на 14 850 евро за всички неимуществени вреди, разноски и разходи.

Правителството утвърди изплащането на общо 15 700 евро за компенсации след съглашения по шест тъжби пред Европейски съд по правата на човека

Жалбоподателите по шест тъжби, висящи пред Европейски съд по правата на човека, се оплакват от неприятните санитарно-битови условия в пандизите и арестите, в които са обитавали през разнообразни интервали от време, и в частност от претъпканост в килиите, съществуване на насекоми/гризачи, липса на пресен въздух и естествена светлина и други Жалбоподателите повдигат недоволства и от неефективното вътрешноправно средство за отбрана. Те са предявили искове и са получили компенсации за неимуществени вреди от националните административни съдилища, само че размерът на присъдените компенсации е по-нисък от стандартите на Европейски съд по правата на човека за заслужено обезщетение.

Настоящите тъжби са сходни с делата „ Нешков и други против България “, № 36925/10 и 5 други и съставляват добре открита процедура на Съда.

В светлината на константната си процедура Европейски съд по правата на човека спомага на страните да реализират другарски съглашения и жалбоподателите одобриха препоръчаните условия на споразуменията.

За извънсъдебното споразумяване на разногласието със подписване на шест другарски съглашения, българското държавно управление одобри да изплати на жалбоподателите компенсации в общ размер на 15 700 евро за всички неимуществени вреди, разноски и разходи.

Правителството утвърди изплащането на общо 25 350 евро компенсации след съглашения по пет тъжби пред Европейски съд по правата на човека

Жалбоподателите по пет тъжби пред Европейски съд по правата на човека се оплакват от претъпканост и неприятни санитарно-битови условия в пандизите, в които са обитавали през разнообразни интервали от време. Те са завели искове и четирима от тях са получили компенсации за неимуществени вреди от националните административни съдилища. Размерът на присъдените компенсации обаче е по-нисък от стандартите на Европейски съд по правата на човека за заслужено обезщетение. Един от жалбоподателите е завел иск пред националния съд, само че не е получил обезщетение.

Разглежданите тъжби са сходни с жалбите по пилотното дело на Европейски съд по правата на човека „ Нешков и други против България “, № 36925/10, 27 януари 2015 година и съставляват добре открита процедура на Съда.

В светлината на константната си процедура Европейски съд по правата на човека спомага на страните да реализират другарски съглашения, в случай че българското държавно управление се съгласи да заплати на жалбоподателите по петте тъжби компенсации в общ размер на 25 350 за всички вреди, разноски и разходи.

Правителството се разпореди с парцели

Поради отпаднала нужда от община Бургас се лишава ръководството на парцел - обществена държавна благосъстоятелност, намиращ се на ул. „ Булаир “ № 10 в гр. Бургас. Той съставлява терен с повърхност 388 кв. м, дружно е две здания в него и е бил употребен за потребностите на Регионална библиотека „ П. К. Яворов “. На библиотеката е предоставена от общината част от осъвременена постройка - „ Културно-образователен център на актуалното изкуство и библиотека “. С решението на Министерския съвет парцелът минава в ръководство на регионалния шеф на Бургас.

Правителството взе решение да учреди безплатно право на прилагане върху парцел - частна държавна благосъстоятелност на Българския червен кръст. Имотът се намира на ул. „ Проф. Кирил Попов “ № 19 в София, регион „ Студентски “. Той е с повърхност 1548 кв. м с издигната върху него постройка със застроена повърхност 412 кв. м, дружно с гараж. За период от 10 години в парцела ще бъдат реализирани безвъзмездни обществени услуги, свързани с даване на топъл обяд и храна, поддръжка на емигранти, подкрепяне на обществено слаби и нуждаещи се лица.

По решение на държавното управление статутът на парцели, ръководени от Професионалната гимназия по превоз - гр. Бургас, се трансформира от обществена на частна държавна благосъстоятелност. Те се трансферират в благосъстоятелност на община Бургас заради оповестяване на образователното заведение за общинско. С решението се дава опция да се развие материално-техническата база на гимназията. Тя ще бъде ремонтирана и преоборудвана в сходство с трендовете за засилено практическо образование в професионалните учебни заведения.

Имотите съставляват апартамент в бл. 46 в комплекс „ Славейков “, гр. Бургас, терен с повърхност 4019 кв. м и шест здания в него в промишлена зона „ Север “ на града, употребявани като учебно-производствена база с работилници и лаборатории, както и образователен автополигон в с. Лъка за осъществяване на на практика часове по ръководство на леки и лекотоварни моторни транспортни средства. Жилището ще продължи да се употребява за настаняване на възпитаници на гимназията, които са от други общини.

Министерският съвет разгласи парцел - обществена държавна благосъстоятелност за частна държавна благосъстоятелност и го трансферира в благосъстоятелност на община Горна Оряховица. Той се намира в околност „ Мерата “ на гр. Горна Оряховица и съставлява терен с повърхност 3426 кв. м с издигнатите в него битова постройка и четири здания със особено предопределение - кафези за кучета. Имотът ще бъде употребен за създаване на общински подслон за безстопанствени кучета, което ще спомогне общината да извършва вменените й по Закона за отбрана на животните отговорности. Имотът до момента е ръководен от Министерство на вътрешните работи, само че е с отпаднала за ведомството нужда.

С решение на държавното управление Министерството на земеделието получава безплатно за ръководство парцел, който е с отпаднала нужда за Областно пътно ръководство - Габрово към Агенция „ Пътна инфраструктура “. Имотът е с повърхност 6897 кв. м и се намира в с. Кормянско, община Севлиево. Със същото решение парцел с повърхност от 5690 кв. м, който се намира в с. Денчевци, община Дряново, се дава за ръководство на регионалния шеф на област Габрово, по силата на член 18 от Закона за държавната благосъстоятелност. Статутът на двата парцела ще бъде изменен от обществена държавна благосъстоятелност в парцели - частна държавна благосъстоятелност. Предаването и приемането им ще се извърши в едномесечен период от решението на Министерския съвет.

Прието е решение за одобрение на финансиране на обществена общинска инфраструктура по реда на ЗНИ

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на финансирането на обществена общинска инфраструктура по реда на Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ).

От бюджета на Министерството на нововъведенията и растежа на Община Карлово ще се дават средства за създаване на детайли от общинска пътна инфраструктура: " Реконструкция на ул. „ Индустриална " - сектор от км. 0+021,06 до км. 1 + 516,15 " (част от ПИ 505.9501 и ПИ 505.9502 по КККР на гр. Карлово), гр. Карлово.

Реконструкцията на улицата ще докара до подобряването на транспортните и стопански връзки на всички стопански оператори, разрастващи активността си на територията на Индустриална зона - Карлово. Реконструираната улица „ Индустриална " ще облекчи натовареното придвижване и ще усъвършенства транспортното обслужване за повишение качеството на транспортните връзки. Като разследване от това ще се реализира стопански, екологичен и обществен резултат за индустриалната зона на града като цяло. Новоизградената инфраструктура ще бъде благосъстоятелност на община Карлово.

Инфраструктурата се построява по отношение на осъществяването на сертифицирания по ЗНИ капиталов план „ Диверсификация на съществуващото дружество на „ Ди Би Карго България " ЕООД ", гр. Карлово на „ Ди Би Карго България " ЕООД.

Правителството одобри решение за преустановяване на контракт сред държавното управление на България и държавното управление на Швеция

Правителството одобри решение за предложение до Народното събрание за одобрение на подписаното на 6 април 2022 година в София Споразумение сред България и Швеция за преустановяване на Договора сред двете страни за взаимно поощряване и отбрана на вложенията, подписан в София на 19 април 1994 година

Споразумението беше подписано на 6 април 2022 година в София от заместител министър-председателя по стопанската система и промишлеността и министър на стопанската система и промишлеността госпожа Корнелия Нинова и от посланика на Швеция в Република България Н. Пр. госпожа Катарина Рангнит.

С подписаното Споразумение се приключва действието на двустранния капиталов контракт от 1994 година Прекратява се и член 12, параграф 3 от Договора, който уголемява отбраната на вложенията, направени преди датата на преустановяване на Договора за по-нататъшен интервал от време; по този метод член 12, параграф 3 няма да поражда никакви правни последствия след влизането в действие на Споразумението.

Одобрен е план на съглашение със Съединени американски щати по отношение на условието за писмена договореност за неотговарящите на изискванията по Закона на Лейхи подразделения на силите за сигурност

Министерският съвет одобри решение за одобрение на план на Споразумение сред Правителството на Република България и Правителството на Съединените американски щати по отношение на условието за писмена договореност за неотговарящите на изискванията по Закона на Лейхи подразделения на силите за сигурност.

Проектът на съглашение е препоръчан от американската страна. Предмет на съглашението е регламентиране на ангажимент за българското държавно управление да не дава помощ, получена от държавното управление на Съединени американски щати според Закона за задграничната помощ от 1961 година или Закона за контрола на износа на оръжие, на сили за сигурност на Република България, във връзка с които държавното управление на Съединени американски щати по дипломатически път е уведомило държавното управление на Република България, че има възбрана тези сили за сигурност да получат такава помощ според раздел 620М на Закона за задграничната помощ от 1961 година, именуван още Закон на Лейхи.

От американска страна нуждата от подписване на предлаганото двустранно междуправителствено съглашение е обусловена от влизането в действие на нови условия на американското законодателство.

В осъществяване на тези нови законодателни условия Съединени американски щати желае да подписа предлаганото съглашение с българското държавно управление, с цел да може да извърши предпоставките за продължение даването помощ на българските сили за сигурност и отсега нататък.

България и Хърватия задълбочават съдействието си в региона на защитата

Министерският съвет решение за одобрение на план на Меморандум за съгласие сред Министерството на защитата на Република България и Министерството на защитата на Република Хърватия по отношение на съдействие в региона на защитата, като основа за водене на договаряния.

С Меморандума се дефинират следните сфери на съдействие в региона защитата: политика в региона на защитата и сигурността; законодателство в региона на защитата и военното дело; обмисляне и бюджетиране в региона на отбраната; либерален надзор и организация на въоръжените сили; ръководство на рецесии, поддръжка на мира в интернационален проект и филантропични операции; военни учения и тренировки; военно обучение и продан на обучаеми; надзор на въоръженията и разоръжаване; разузнаване; киберсигурност; логистика; публични поръчки в региона на отбраната; ръководство и рационализация на въоръжението и военната инфраструктура; въпроси, свързани с околната среда и контрола на замърсяването; развиване на информационните и осведомителните системи; просвета и научно-изследователска активност в региона на отбраната; военна медицина; връзки с обществеността; продан на уреди, свързани с отдиха на военнослужещите; други области от съвместен интерес, контрактувани сред участниците.

Министерският съвет утвърди Програма за съдействие сред министерствата на правораздаването на България и Виетнам

Министерският съвет утвърди Програма за съдействие сред Министерството на правораздаването на Република България и Министерството на правораздаването на Социалистическа република Виетнам за интервала 2023-2024 година Тя е в осъществяване на Споразумението за правно и правосъдно съдействие сред министерствата на двете страни, подписано на 31 януари 2009 година и в продължение на Програмата за съдействие сред двете министерства за интервала 2016-2017 година, подписана на 05.06.2015 година

С Програмата страните имат намерение да задълбочат съдействието и обмяната на опит в региона на правораздаването, изключително във връзка с осъществяването на решения за лишаване на нелегално добито имущество по гражданскоправен ред, както и възобновяване на активи по каузи за корупция и приложението на осведомителните технологии в работата на правосъдните органи.

Правителството утвърди позицията на Република България по дело С-176/22 пред Съда на Европейски Съюз

Със свое решение Министерският съвет утвърди позицията на Република България по дело С-176/22 пред Съда на Европейски Съюз, формирано на съображение на преюдициално питане на Специализирания углавен съд („ СНС " ), отправено в границите на обсъждано от последния наказателно дело от общ темперамент № 369/2021 година, и даде единодушие Република България да взе участие в дело С-176/22.

Преюдициалното питане касае въпрос по отношение на процесуалното право на Европейски Съюз. СНС всъщност пита дали при отправяне на преюдициално питане, националната пълномощия е задължена да спре напълно производството по основното дело или е задоволително да спре единствено частта от него, която е обвързвана със заложения въпрос.

Участието на държавните управления на страните членки в каузи пред Съда на Европейски Съюз е присъединяване в значимия развой по определяне на наличието на правото на Европейски Съюз и също по този начин е въпрос на авторитет.

Позицията се основава на съответната българска правна уредба и такава на Европейски Съюз, както и на процедура на Съда на Европейски Съюз.

С цел позицията да обгръща всички благоприятни условия правният разбор в нея съдържа най-общо следното: мотивиране на недопустимостта на преюдициалното питане на СНС; два разновидността на преформулиране на преюдициалния въпрос на СНС със съответната обосновка по тях и оферти за отговори, като се прецизира кой е верният метод съгласно българското държавно управление. В позицията се показва, че вторият метод е верен и по отношение на него се стимулира сходството на член 488, алинея 3 от Наказателно-процесуалния кодекс с член 23 от Статута на Съда на Европейски Съюз.

Правителството утвърди позицията на Република България за съвещанието на Европейския съвет на 23-24 юни 2022 година и за Срещата на върха EC-Западни Балкани на 23 юни 2022 година

Министерският съвет утвърди позицията на Република България за присъединяване в постоянното съвещание на Европейския съвет на 23-24 юни 2022 година в Брюксел, Белгия, и в Срещата на върха EC-Западни Балкани на 23 юн
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР