Правителството подпомага с 2 млрд. лв. българската индустрия и българските

...
Правителството подпомага с 2 млрд. лв. българската индустрия и българските
Коментари Харесай

Министър Нинова: Ще следим 2 млрд. лв. да стигнат до българската индустрия и домакинства


Правителството подкрепя с 2 милиарда лева българската промишленост и българските семейства. Трябва да подсигуряваме, че тези пари ще стигнат до своите получатели – това са компаниите и фамилиите. И че по веригата на придвижването на тези средства няма да има търговци, спекуланти и медиатори, които да натрупат свръхпечалби на гърба на хората. Това съобщи в коридорите на Народното събрание вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова.

Тя изясни, че Комисия за отбрана на потребителите (КЗП), Държавна комисия за стокови тържища и борси (ДКСБТ) и Българският институт по метрология (БИМ), които са към Министерството на стопанската система и промишлеността, имат за цел да правят инспекции, посредством които да се подсигурява, че няма нелоялни практики и злоупотреби. Нинова даде образец, че от началото на годината ДКСБТ са създали 1600 инспекции по пазари и борси, а КЗП – 500. „ В новите ограничения ще се включи Българският институт по метрология. Това е структурата, която сертифицира софтуера сред бензиностанциите и Национална агенция за приходите. Но в този момент би трябвало да имаме надзор върху това, че се отбелязва на фискалния бон тази отстъпка от 0.25 лева и че всичко е правилно, както и че стига до Национална агенция за приходите тази информация. Всички вероятни злоупотреби сред връзката бензиностанция – Национална агенция за приходите, е въпрос на надзор от БИМ. В момента трите организации – КЗП, ДКСБТ и БИМ приготвят ограничения по какъв начин да предотвратим възможни злоупотреби, както и методика, по която да се регистрира резултатът от ограниченията “, разясни министър Нинова и пред депутатите от икономическата комисия в Народното събрание. Тя добави, че тази отстъпка от 0,25 лева значи, че ще платят по-малко, т.е. ще им се приспадат от сметката. А самата бензиностанцията ще подава информацията към Национална агенция за приходите.

„ Уверявам ви, че нито една правилна компания няма да пострада от инспекциите, само че всеки, който си мисли, че в тези сложни времена може да злоупотребява и да натрупа облаги на гърба на проблемите на хората, ще срещне цялата мощ на закона и контролните органи “, съобщи икономическият министър.

На въпрос, обвързван с нулевото Данък добавена стойност за хляба, вицепремиерът отговори, че посредством него освен ще се следи цената му, само че и ще се цели изсветляване на сивия бранш. „ В момента има сериозен % сив бранш в производството и търговията с самун. Нулевото Данък добавена стойност ще донесе до изсветляване на сивия бранш. “, съобщи тя.

По думите й нулевото Данък добавена стойност на хляба, в случай че не провокира понижаване на цената на хляба, ще докара до нейното задържане. Тя обърна внимание, че дейностите на държавното управление и на Народното събрание към сегашния миг, би трябвало да са мощно съсредоточени върху храните.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР