Правителството подготвя мащабно сливане на държавни висши училища, което ще

...
Правителството подготвя мащабно сливане на държавни висши училища, което ще
Коментари Харесай

Кабинетът подготвя масово сливане на университети

Правителството приготвя огромно обединение на държавни висши учебни заведения, което ще докара до стесняване на независимите университети у нас от 38 на 16. Разговорите с ректорите към този момент са почнали в условия на конфиденциалност, като МОН ще разгласи проектите си на идно съвещание на Съвета на ректорите на 22 февруари. Според проекта множеството профилирани висши образователни заведения ще бъдат обединени в мегаструктури, като самостоятелността си ще запазят по този начин наречените цялостни университети и вузовете в бранш сигурност.

Новината за готвените промени бе обявена в обява на. В информацията се акцентира, че диалозите се водят в цялостна конфиденциалност и без никакво авансово оповестяване. Достоверността на данните въпреки всичко е доказана от три места, като от МОН потвържадват за водени диалози, без да навлизат в детайлности.

Според проекта на МОН единствено 12 университета ще запазят автономия – СУ, вузовете в Пловдив, Стара Загора, Шумен, Благоевград, Велико Търново, Бургас, написа OFFnews.

Самостоятелни ще останат и Аграрната академия в Пловдив, Академията на Министерство на вътрешните работи, трите военни учебни заведения.

Останалите профилирани университети се сплотяват в 4 мегаструктури – Национален механически университет, включващ техническите вузове в София, Варна, Габрово и Русенския университет, обединен стопански университет (УНСС, Стопанската академия в Свищов и ИУ-Варна). Ще има и обединен политехнически университет, който ще сплоти УАСГ, МГУ, ЛТУ, ХТМУ, УХТ, висшето строително учебно заведение и висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи.

Доста пъстър ще бъде и плануваният обединен университет по изкуства и спорт – вътре ще влязата художествената, музикалната академия, НАТФИЗ, АМТИ-Пловдив и НСА.

Под една шапка ще са и медицинските вузове – в СУ, Пловдив, Плевен и Варна)„ OFFnews “ цитира имитация от чат в границите на Съвета на ректорите, в който ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков приканва, в случай че някой бъде викан на диалози за предстоящото сливане, да се върви в комплект, вместо да се договаря поотделно.

Няма никакви елементи по какъв начин тъкмо ще бъде осъществено сливането. За задачата са неоходими промени в Закона за висшето обучение. В момента ЗВО планува право на сдружаване на университетите, само че няма ред за обединение на университети. Не е ясно и каква ще е управническата конструкция на новите мегазвена. От МОН са прецизирали пред OFFnews, че готвят цялостен пакет с промени. Нови вузове по закон се основават от Народното събрание.

Министерството на образованието и науката (МОН) обмисля разновидности за сливане на някои висши учебни заведения под разнообразни форми в сходство със Стратегията за развиване на висшето обучение и за повишение на качеството, удостоверяват от МОН. Оттам обаче настояват, че информацията на OFFnews не е точна.

" Обсъжданите разновидности нямат нищо общо с тиражираната в медиите информация за основаване на мегаструктури и понижаване на държавните висши учебни заведения от 38 на 16. Официалната позиция на МОН ще бъде показана пред Съвета на ректорите на 22 февруари т.г. ", акцентират от ведомството на Николай Денков.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР