Правителството планира да предложи в понеделник актуализация на бюджета за

...
Правителството планира да предложи в понеделник актуализация на бюджета за
Коментари Харесай

Заради F-16 бюджетният дефицит ще се увеличи над 4 пъти

Правителството възнамерява да предложи в понеделник актуализация на бюджета за 2019 година, в която плануваният недостиг от сегашните 0.5% да се усили на 2% поради потребността да се финансира предстоящата договорка за бойни самолети F-16.

Това съобщи финансовият министър министър Владислав Горанов в изявление, публикувано през днешния ден на уеб страницата на министерството.

В него той споделя също, че издаденият вътрешен дълг от 300 млн. лева в края на предишния месец не е директно обвързван със договорката с " Локхийд Мартин ".

В сряда кабинетът утвърди параметрите при сума 1.26 милиарда $, а в четвъртък министърът на защитата Красимир Каракачанов подписа пакета от 4 контракта, които подлежат на разискване и одобрение от Народното събрание. Миналата година депутатите утвърдиха таван на разноските по договорката от 1.03 милиарда $, след което разрешиха по принцип той да бъде надхвърлен. Днес Горанов сподели, че средствата " в целия си размер не са разчетени в Закона за бюджета " и че заради това се постанова актуализирането му, " с цел да увеличим разходната част и с цел да осигурим нужното финансиране на този план ".

Преди броени дни западна консултантска организация предвижда внасянето на ремонти в бюджета за 2019 година да стане до месец септември. Освен това тя предупреждаваше клиентите си в бизнес средите, че не е изключено поради еднократното и предплатено заплащане на цялата сума да се наложи в идващите 2 години някои европроекти да не получат задоволително съфинансиране и да се забавят. Бяха посочени и съответни сфери - инфраструктура, превоз, енергетика.

" Дефицитът ще бъде към 2%, напълно малко от горната страна евентуално по проект. Число, което е в сходство е и под 3% по Маастрихтските критерии. Тоест, не считам, че това еднократно изпитание би трябвало да се преглежда като съществено разхлабване на фискалната дисциплинираност ", споделя Горанов в изявлението, представено през днешния ден и от организация " Ройтерс ".

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новите изтребители (35)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР