Правителството оттегли планираните промени в Закона за устройство на територията

...
Правителството оттегли планираните промени в Закона за устройство на територията
Коментари Харесай

Кабинетът се отказа от схемата за узаконяване на незаконни магистрали и пътища

Правителството отдръпна плануваните промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), с които се предлага механизъм за " легализиране " на противозаконни огромни градежи - като пътища и автомагистрали.

Съобщението пристигна в деня, в който ремонтът на закона трябваше да се гласоподава от Народното събрание. ПП-ДБ излязоха със особено известие и конференция по тематиката, с цел да обяснят, че преди да стартира да действа реформираната комисия за битка с корупцията и съмнителните инфраструктурни планове да бъдат тествани от нея, не може да се върви към легализиране на издигнатото.

Става дума да градежи от времето на ГЕРБ, включително сектори от незавършената към този момент десетилетия автомагистрала " Хемус ".

Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков и сътрудника му от Демократична България Христо Иванов обясниха, че решението е " политическо ". Партньорът им в ръководството - ГЕРБ - в лицето на някогашния районен министър Николай Нанков, не е склонен с тези дейности.

От ПП-ДБ напомнят част от историята на противозаконните градежи - става дума за държавни планове, стартирани без нужните по закон документи, с заплащания към компании реализатори по неразбираеми правила и други нарушавания:
Последните години са строени разнообразни обекти без строителна документи и без доказателства за техническа сигурност, като да вземем за пример: - автомагистрали, виадукти на автомагистрали " Тракия " и " Хемус ", тунели, язовирни стени и други обекти с национално значение;Тези обекти се употребяват години наред от жителите, без да се знае дали са безвредни и кой носи отговорност за тях.
„ Част от управническата стратегия планува да създадем развой, в който тези обекти да бъдат изпитани, и тези от тях, които са годни и безвредни, да бъдат въведени в употреба, а за тези, които не са годни, да се вземат ограничения и да се понесе отговорност “, споделят от пресцентъра на ПП-ДБ.

За тази цел обаче са нужни административни процедури за изпитване и вероятно следващо въвеждане в употреба, както и институции, които да търсят отговорност.

Още през юни 2022 година тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков съобщи, че стотици милиони левове, отпуснати от държавното управление на Бойко Борисов за градеж на пътища - в тази ситуация за автомагистрала " Хемус ", са били отклонени по сметки на сдружения и персонални сметки.

По думите му суми са употребявани за покупка на първокласни жилищни здания, градеж на вилни селища и други типове парцели, а част от парите са били преведени като дивиденти в персонални сметки в Обединените арабски емирства.

А единствено няколко месеца по-рано тогавашният длъжностен министър на районното развиване Виолета Комитова разгласи единствено в три от общо девет сектора на Автомагистрала " Хемус " има позволения за градеж с завършили процедури по отчуждаване и утвърдени капиталови планове.

По секторите 4, 5 и 6 няма нито едно издадено позволение за градеж, само че все пак са изпълнявани противозаконни строително-монтажни работим добави още Комитова.

Законът за антикорупционната комисия беше признат през октомври 2023 година, а през декември, откакто завърши работата по текстовете, беше входиран и Законът за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията ( ЗИД ЗУД).

Правилата за антикорупционната комисия трябваше да са подготвени през декември 2023, само че към сегашния миг те към момента не са импортирани.

„ Не можем да допуснем да се продължи с приемането на Закон за устройство на територията преди и без да се пристъпи към приемане и на разпоредбите за КПК. Ето за какво ЗИД Закон за устройство на територията бе отдръпнат през днешния ден от Министерски съвет “, изясняват от партията.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР