Правителството отсъпи за част от исканията на земеделските производители. Украински

...
Правителството отсъпи за част от исканията на земеделските производители. Украински
Коментари Харесай

Кабинетът се съгласи да замрази вноса на слънчоглед от Украйна, но протестът на земеделците най-вероятно ще продължи

Правителството отсъпи за част от настояванията на земеделските производители.

Украински слънчоглед няма да влиза у нас, до момента в който зърнопроизводителите и държавното управление не дефинират квота. Това стана ясно след близо четири часови диалози сред държавното управление с представители на протестиращите земеделци.

Докато не се уточнят количествата " в близкия интервал " страната ни няма разреши импорт на слънчоглед от Украйна, стана ясно от думите на премиера Николай Денков.

По-рано през днешния ден Киев заяви, че

България ще отправим запитване към Европейската комисия, може ли да се включат и други украински артикули, за които да има ограничаващи квоти за импорт. Едно от настояванията на земеделците е да има възбрана за импорт на изсъхнало мляко, мед, плодове, зеленчуци.

" И сега се водят договаряния дали може да се включат и други артикули. Ще създадем всичко допустимо, в случай че не, ще преговаряме на двустранна основа с Украйна “, сподели Денков.

Правителството е уверило земеделците, че до края на септември ще получат обезщетенията поради последствията от войната в Украйна и нарасналите разноски за сила, торове и други консумативи в размер на 213 млн. лева

Освен това ще се ускорят периодите за кандидатстване за помощите за пропаднали от естествени бедствия площи.

" Квотата за импорт на слънчоглед ще бъде избрана, тъй че да не спре производството на олио и да бъде осъществена продукцията на българските земеделци. Бюджетните приходи няма да бъдат лимитирани “, сподели финансовият министър Асен Василев.

Той добави, че следва доста работа за решение на проблемите в земеделието, където имало доста неточности в подпомагането и субсидирането.

Всяка седмица Агенция Митници ще разгласява размерите импорт и експорт на четирите зърнени култури, чийто импорт от Украйна до неотдавна бе неразрешен, както и на каква междинна цена се внасят и изнасят. Целта е да няма далавера и дезинформация.

Представителите на протестиращите зърнопроизводители, които участваха в срещата, не оповестиха дали са удовлетворени и дали стопират митингите.

Илия Проданов от Инициативния комитет на протестиращите е обяснил пред Българска национална телевизия, че " в случай че дойдат тракторите в 5:00 часа пред Министерския съвет ще има митинг, в случай че не дойдат, няма да има митинг. "

Според БНР, макар отстъпките на кабинета, земеделските производители ще стачкуват на 20 септември.

Зърнопроизводителите имат позволение от столична община да вкарат 80 трактора в центъра на столицата пред Министерски съвет и Народното събрание.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР