Правителството отпусна допълнителни 15 млн. лева на БАН на заседанието

...
Правителството отпусна допълнителни 15 млн. лева на БАН на заседанието
Коментари Харесай

Правителството отпусна още 15 млн. лева на БАН

Правителството отпусна спомагателни 15 млн. лв. на Българска академия на науките на съвещанието си през днешния ден.

Кабинетът утвърди план на съглашение сред Министерския съвет и Българската академия на науките. С него двете страни се договарят да работят взаимно за по-силно обвързване на научната активност и финансирането на Българска академия на науките с съответни публично значими, секторни или институционални задания, като в същото време стартират разискване на правилата за финансиране на Академията, оповестиха от " Дондуков " 1. 

Документът планува на Българска академия на науките да бъдат предоставени в допълнение 15 млн. лева за 2018 година за сметка на плануваните в централния бюджет средства за просвета. Те ще бъдат разпределени сред звената на Българска академия на науките въз основа на резултатите и оценката за научната активност.

На Министерството на образованието и науката се разпорежда да създаде в съдействие с представители на научната общественост механизъм за диференциран растеж на дотацията за стипендии на докторантите според от индикаторите от научната активност и резултатите на научните организации и висшите учебни заведения. С присъединяване на останалите министерства и на научната общественост МОН ще изготви и предложи за одобряване от държавното управление планове на национални научни стратегии за финансиране на научни действия с евентуално висока социална възвращаемост.

С настрана разпореждане Министерският съвет отпусна планувания в утвърденото съглашение спомагателен трансфер за Българска академия на науките за 2018 година в размер на 15 млн. лв..
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР