Правителството отпусна 49 млн. лева за увеличение на възнагражденията на

...
Правителството отпусна 49 млн. лева за увеличение на възнагражденията на
Коментари Харесай

Увеличават заплатите на учените от БАН и висши училища

Правителството отпусна 49 млн. лв. за нарастване на възнагражденията на учените от Българската академия на науките и държавните висши учебни заведения. За Българска академия на науките са планувани 10 млн. лева, а за държавните висши учебни заведения - 39 млн. лева

С тази мярка се усилят възнагражденията на 2 271 представители на университетския състав на Българска академия на науките и 12 070 представители на университетския състав в 33 държавни висши учебни заведения. Одобрените средства са част от напъните, които страната поставя за развиването на научноизследователския бранш и университетския състав, акцентират от Министерски съвет.

Оттам считат, че по-високите заплати ще привлекат откриватели, с което ще се подтиква качеството на публикационната и издателската активност, както и на научната експертиза в помощ на държавните институции. Очакваният резултат от нарастването им е учените да бъдат стимулирани да вкарват нови способи на преподаване, основани на асимилиране на компетентности, както и да се предизвикват повече младежи да вземат участие в състезания за преподаватели, което от своя страна да докара и до развиване на университетския състав.
 2150 лева минимална заплата в университетите желаят синдикатите
2150 лева минимална заплата в университетите желаят синдикатите

Те упорстват средствата да се разпределят съгласно достигнатите заплати и броя на преподавателите

Предвидена е и рационализация на университетските библиотеки, за която държавното управление утвърди 10 млн. лв.. Новата национална стратегия на Министерството на образованието и науката дава опция да се обезпечи модерно съоръжение, да се изградят нови пространства, както и да се усъвършенства съществуващата материално-техническа база. Средствата могат да бъдат вложени в закупуване на профилирана литература, обезпечаване на по-лесен достъп до нея, създаване на цифрови сбирки, основаване на институционални складове, внедряване на програмен продукт за обработка и други

Приетата от държавното управление Национален парк " Модернизация на библиотеките в 33 държавни висши учебни заведения " ще се извършва в границите на три години. Очаква се за този интервал над 150 000 студенти и докторанти да бъдат подкрепени в своето образование и научно развиване.
 Министерски съвет утвърди отпадането на таксите за студенти държавна поръчка
Министерски съвет утвърди отпадането на таксите за студенти държавна поръчка

Разходите за образованието към този момент ще се поемат от страната

На днешното си съвещание държавното управление реши още държавната гаранция за нови заеми от банките за студенти и докторанти през 2024 година да бъде до 40 млн. лв..

Държавата оказва поддръжка, като подсигурява главниците и лихвите по отговорностите на младежи, които нямат опция да покрият разноските си за такси за образование и издръжката си през интервала на образованието. Договорените заеми са обезпечени до тяхното цялостно погасяване.

Държавата има подписани типови контракти за кредитиране на студенти и докторанти с шест банки. За интервала от 1 септември 2010 година до 31 декември 2023 година са подписани контракти за общо 22 310 заема на студенти и докторанти. Общата сума на контрактуваните заеми е 164 067 080,79 лева, като от нея по-голям дял заема сумата на заемите, контрактувани с учащи се против възнаграждение, без значение дали в частни или в държавни висши учебни заведения, в съпоставяне със сумата на заеми на учащи се по държавна поръчка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР