Правителството отпусна 100 хиляди лева за археологически проучвания на Хераклея

...
Правителството отпусна 100 хиляди лева за археологически проучвания на Хераклея
Коментари Харесай

Кабинетът отпусна нови 100 хил. лева за проучвания на древния град Хераклея Синтика

Правителството отпусна 100 хиляди лв. за археологически изследвания на Хераклея Синтика, прочут като изгубения античен град наоколо до Сандански и Рупите, съобщи БНР.

Премиерът Борисов в профила си във " Facebook " написа, че парите са дадени, откакто доцент Людмил Вагалински от Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките е уведомил министрите за напредъка по обекта, а кметът на община Петрич Димитър Бръчков се е заел да се довърши ремонтът на пътя до такава степен.

 Кабинетът отпусна нови 100 хиляди лв. за изследвания на античния град Хераклея Синтика
© Facebook на Бойко Борисов

" Преди месец държавното управление отпусна един милион и четиристотин хиляди лв. за построяването на асфалтов път до разкопките на античния град, а предходната година още веднъж 100 хиляди лв. ", означи доц Вагалински, представен от националното радио.

Според него това е най-посещаваният археологически обект в целия Югозапад, като около него много хора посещавали и музеят в Петрич. " Хора от 50 страни, по статистика над 60 хиляди индивида и то в случай, че инфраструктурата още не е подготвена ", посочи той

 Кабинетът отпусна нови 100 хиляди лв. за изследвания на античния град Хераклея Синтика
© Facebook на Бойко Борисов

Вече са разкрити две трети от централния площад в античния град. Според министъра на културата Боил Банов отличното туристическо бъдеще на обекта се подсигурява и в планувания за създаване път от село Рупите до Хераклея Синтика. " Това е град на античните македони, случва се на територията на България, което го дефинира като извънреден и от научна позиция ", е неговото мнение.

Близо 100 години учени са спорили за точното местонахождение на античния град Хераклея Синтика. Откриването на античен надпис - имперски указ, през 2002 година дава отговор на този въпрос - междинното течение на река Струма. Между Кресненското и Рупелското дефиле. Археолозите изследват региона от повече от две десетилетия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР