Правителството одобри законопроекта на новия Закон за Българската народна банка. С

...
Правителството одобри законопроекта на новия Закон за Българската народна банка. С
Коментари Харесай

Правителството одобри новия Закон за Българската народна банка

Правителството утвърди законопроекта на новия Закон за Българската национална банка. С него се цели обезпечаването на правната интеграция на българската централна банка в Евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на страната ни. Евросистемата се състои от Европейската централна банка и националните централни банки на страните членки, чиято парична единица е еврото, прецизират от държавната осведомителна работа. 

Пълното отразяване на условията на правото на Европейския съюз в устройствения закон за Българската национална банка е обвързвано и с превъзмогване на правните несъответствия, регистрирани в Докладите за конвергенция на Европейската централна банка и Европейската комисия за 2022 година, както и в предишни отчети. Те са във връзка с правната уредба на парична политика, събирането на статистически данни, ръководството на интернационалните валутни запаси, платежните системи, издаването на банкноти, изборът на самостоятелни инспектори, финансовото отчитане, политиката по установяване на валутния курс, интернационалното съдействие и други Отстраняването на правните несъответствия е и една от ограниченията в Плана за деяние, включващ ограничения за осъществяване на последващите задължения на страната ни след присъединението към Валутния механизъм II (ERM II).

С новия закон се основава правна рамка, която подхожда напълно на наредбите на Договора за действието на Европейския съюз и на Устава на Европейската система на централните банки и ЕЦБ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР