Правителството одобри увеличаване на акционерното участие на държавата в капитала

...
Правителството одобри увеличаване на акционерното участие на държавата в капитала
Коментари Харесай

Държавата дава над 8 млн. лева за суперкомпютъра в София Тех Парк

Правителството утвърди увеличение на акционерното присъединяване на страната в капитала на " София Тех Парк " АД.

То ще нарасне с парична вноска в размер на 8 124 400 лева . за покриване на оперативните разноски на " Суперкомпютър с продуктивност от порядъка на петафлопс " и за разноски по дейностите за надграждането му.

Увеличението на капитала ще се извърши с решение на Общото заседание на акционерите на " София Тех Парк ".

Средствата за задачата са предоставените по бюджета на Министерството на нововъведенията и растежа за тази година за придобиване на дялови акции за нарастване на капитала и финансовите запаси. С решение на Министерски съвет от 2022 година министърът на нововъведенията и растежа е избран за орган, който да упражнява правата на страната в капитала на " София Тех Парк ".
 Увеличават присъединяване на страната в капитала на София Тех Парк
Увеличават присъединяване на страната в капитала на София Тех Парк

Целта е да се покрият оперативните разноски за 2022 г, на Суперкомпютъра Discoverer

Посочва се, че  в Източна Европа с продуктивност от порядъка на петафлопс . Изграден е по план от 2019 година на EuroHPC JU - взаимно дружество, структурирано от Европейския съюз, за осъществяване на самодейността за европейски високопроизводителни изчислителни технологии.

Изпълнител на българския план е хостващото дружество - Консорциум " Суперкомпютър - Петаскейл България " (Petascale Supercomputer Bulgaria), с водещ сътрудник " София Тех Парк " АД и членове Национален център за суперкомпютърни приложения и Стратегически център за изкуствен интелект.

Целта на Суперкомпютъра е да насърчи научната активност в страната с приложение в промишлеността и повишение на конкурентоспособността на българската стопанска система. Открит е за консуматори от обществения и от частния бранш и е ориентиран извънредно към цивилен приложения, при съблюдаване на използваните правила по отношение на държавните помощи.
 Първият суперкомпютър на Балканите заработва у нас до 2020 година
Първият суперкомпютър на Балканите заработва у нас до 2020 година

България ще бъде измежду първите 3 страни със суперкомпютри
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР