Правителството одобри участието на България в инициативата на Международния валутен

...
Правителството одобри участието на България в инициативата на Международния валутен
Коментари Харесай

България ще участва в инициативата на МВФ за набиране на средства за Доверителния фонд за намаляване на бедността

Правителството утвърди присъединяване на България в самодейността на Международния валутен фонд (МВФ) за набиране на средства за Доверителния фонд за понижаване на бедността и поддръжка на растежа със сума в размер на 5 млн. специфични права на тираж (около 6,7 млн. щ. д.), оповестяват от пресцентъра на Министерски съвет.

Необходимото финансиране ще бъде обезпечено с плана на закон за държавния бюджет на Република България за 2024 година

Във времена на значими световни провокации и рецесии, които са свързани с увеличени потребности от финансиране, МВФ играе основна роля в поддръжката на уязвимите страни, в това число посредством Доверителния фонд за понижаване на бедността и поддръжка на растежа.

В този подтекст всички държави-членки на Фонда споделят взаимна отговорност за поддържането на съответно равнище на неговите запаси. Целта на самодейността е да бъде запълнен съществуващия дефицит на средства и МВФ да резервира потенциала си за даване на финансова помощ на страните с ниски приходи при облекчени условия.

Участието на България в набирането на средства по този инструмент е осъществяване на задължения като акционер в МВФ, кореспондира с интернационалните цели на страната за осъществяване на споделени цели и политики в една фрагментирана световна стопанска система и ще изпрати позитивен политически сигнал към интернационалната общественост за готовността на страната да показа избрани финансови отговорности по интернационалните начинания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР