Правителството одобри становище на Министерския съвет по конституционно дело №10

...
Правителството одобри становище на Министерския съвет по конституционно дело №10
Коментари Харесай

Кабинетът в становище до КС: Промените, касаещи разследване на главния прокурор, са законосъобразни

Правителството утвърди мнение на Министерския съвет по конституционно дело №10 за 2023 година Това заяви Правителствената осведомителна работа.

Делото е формирано по искане на основния прокурор на Република България и е позволено за разглеждане всъщност по отношение на установяването на противоконституционност на следните законови разпореждания: член 213, алинея 4 - 6, член 247б, алинея 2, член 250, алинея 1, т. 2 и член 411а - член 411и от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК); член 30, алинея 5, т. 21 и 22 и алинея 7, член 33, алинея 3, член 112, алинея 6, член 147, алинея 7, член 173, алинея 11 и 12, член 173а, член 230, алинея 1, изречение трето и член 230а от Закона за правосъдната власт (ЗСВ); § 31, алинея 2 и § 41 от Преходните и заключителните разпореждания (ПЗР) на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (ЗИДНПК) (ДВ, бр. 48 от 2023 г.).

В мнението на Министерски съвет е застъпено разбирането, че посредством осъществените със ЗИДНПК промени в Закон за съдебната власт и Наказателно-процесуален кодекс се открива ефикасен и в същото време съгласуван с Конституцията механизъм, гарантиращ самостоятелното следствие и търсенето на отговорност за закононарушения, осъществени от основния прокурор или от негов заместител: Атакуваните текстове от устройствения и от процесуалния закон, прегледани в тяхното единение на нормен комплекс, създаващ този механизъм, са признати, с цел да отговорят на условията на конституционните правила на правовата страна, равенството пред закона и разделянето на управляващите. Те се вписват напълно в конституционната рамка на правосъдната власт, а също по този начин преценяват главния закон по този начин, както той е тълкуван и прибавен от Конституционния съд в Решение № 11 от 23 юли 2020 година по к.д. 15/2019 година и Решение № 7 от 11 май 2021 година по к.д. № 4 от 2021 година, поради на което оспорването в тази му част е голословно и следва да бъде отхвърлено. В мнението са изложени причини от конституционно-правно естество, с които се оборват и останалите оспорвания като неоснователни.

Близо 100 000 безработни на възраст над 50 година са почнали работа в интервала 2021-2022 година

Близо 100 000 безработни на възраст над 50 години са почнали работа в действителната стопанска система с поддръжката на бюрата по труда в интервала 2021-2022 година Това демонстрира Отчетът за осъществяването на Националната тактика за деен живот на възрастните хора.

Документът, който обгръща интервала 2021-2022 година, съдържа данни за осъществяването на включените в тактиката стратегии за претовареност на възрастните хора и за възстановяване на ограниченията за здравна предварителна защита. Отчетът включва и действия, свързани с насърчаването на ученето през целия живот и доброволчеството, както и ограничения за консолидиране на възрастните в образования за повишение на техните познания, умения и професионална подготовка.

Включените в тактиката ограничения и действия подкрепят адаптирането на обществения бранш към процеса на застаряване на популацията и превъзмогването на следствията от него върху действието и финансовата непоклатимост на пенсионната система, както и върху системите на опазването на здравето, общественото подкрепяне, образованието и пазара на труда.

Изпълнението на ограниченията води и до основаване на по-добри условия за приобщаване на възрастното население в публичния и икономическия живот.

Одобрен е отчетът за активността на Междуведомствения съвет по отбранителна промишленост и сигурност на доставките за 2022 година

Правителството утвърди отчета на Междуведомствения съвет по отбранителна промишленост и сигурност на доставките за осъществяване на Закона за експортния надзор на артикули, свързани с защитата, и на произведения и технологии с двойна приложимост през 2022 година

През 2022 година Междуведомственият съвет към Министерския съвет е провел 7 съвещания, на които е разгледал заявките на 132 компании за издаване на лицензи и удостоверения за регистрации, както и за смяна на събитията, настъпили след тяхното издаване.

Предстои отчетът да бъде възложен на Народното събрание, а след неговото утвърждение ще бъде обществено наличен на интернет страницата на Междуведомствения съвет.

Одобрен е отчет на Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване

Правителството утвърди отчет на Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване (Междуведомствената комисия) към министъра на стопанската система и промишлеността за осъществяването на Закона за експортния надзор на артикули, свързани с защитата, и на произведения и технологии с двойна приложимост за 2022 година

Докладът съдържа информация за активността на комисията за националната система за експортен надзор, за интернационалното съдействие в тази област, за осъществяването на интернационалните задължения на страната ни в региона на експортния надзор и неразпространението на оръжията за всеобщо заличаване. Документът дава и статистически данни за издадените позволения и удостоверения, импорт, трансфер, пренос и транспорт на артикули, свързани с защитата (ПСО), брокерски покупко-продажби с тях и други
Докладът съдържа информация за интервала от 1 януари до 31 декември 2022 година Той ще бъде оповестен на интернет страниците на Министерството на стопанската система и промишлеността и на Междуведомствената комисия.
Докладът ще бъде възложен на Народното събрание.

Правителството утвърди годишния отчет за решенията на Европейски съд по правата на човека по каузи против България

Министерският съвет одобри решение за внасяне в Народното събрание на Десетия годишен отчет за осъществяването на решенията на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) по каузи против България за 2022 година
Докладът се състои от три елементи. В първата е показана настояща статистическа информация за делата пред Европейски съд по правата на човека. Включена е информация по отношение на продължаващата промяна на Съда и акценти от работата му през годината.

Втората част съдържа статистическа информация за осъществяването на решенията на Европейски съд по правата на човека против Република България и ситуацията й по отношение на останалите страни членки на съдебна експертиза. Изброени са закритите през годината осъществявания, както и тези, по които е бил реализиран прогрес.

Третата част на отчета визира съществени проблеми, произлизащи от решенията на Европейски съд по правата на човека, по които следва да бъдат взети спомагателни ограничения. Решенията, които се преглеждат в тази част, засягат делата, сложени от Комитета на министрите в засилено наблюдаване, както и каузи, които въпреки и в общоприета процедура на наблюдаване, постановат промени в правната рамка.

Констатациите и изводите в отчета са направени както въз основа на решенията на Европейски съд по правата на човека, по този начин и на относими отчети и разбори, в. т. ч. 16-ия Годишен отчет на Комитета на министрите за 2022 г.; Годишния отчет на Европейски съд по правата на човека за 2022 г.; решения на Комитета на министрите на Съвета на Европа; базата данни HUDOC и HUDOC-EXEC; информация, поместена на формалните уеб сайтове на органите на Съвета на Европа; изводи на конгреси, отдадени на изследваните проблеми; предишни годишни отчети на министъра на правораздаването пред Народното събрание по осъществяване на решенията на Европейски съд по правата на човека и други

Министрите на образованието и науката и на нововъведенията и растежа влизат в настоятелството на Българска академия на науките

Правителството дефинира министрите на образованието и науката и на нововъведенията и растежа проф. Галин Цоков и Милена Стойчева за свои представители в Съвета на настоятелите на Българската академия на науките (БАН).
Съветът на настоятелите е с четиригодишен мандат и се състои от 16 членове, двама от които са представители на държавното управление. Участват също представители на Националното съдружие на общините в България, на национално представителните работодателски организации, на Съвета на ректорите и други научни организации.
Съветът на настоятелите подкрепя активността на Българска академия на науките при ефикасното ръководство на финансовите средства и стратегическото развиване на научноизследователската активност. Той предлага и ограничения за реализиране на задачите, заложени в европейските тактики за научни проучвания и нововъведения. Настоятелите спомагат също за основаване на иновационни центрове за индустриална, внедрителска и други действия, свързани с приложението на научните резултати. Съветът може да предлага основаване, превръщане и закриване на университетски институти, както и финансови и други нужни механизми за взаимна научна, просветителна и приложна активност с висшите учебни заведения и комерсиалните предприятия.

Правителството утвърди близо 500 хиляди лв. по насърчителна мярка за създаване на пътна инфраструктура в община Марица

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на финансирането на обществена общинска инфраструктура по реда на Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ).
От бюджета на Министерството на нововъведенията и растежа на Община Марица ще се дават средства в размер до 482 466 лева с Данък добавена стойност за създаване на детайли от общинската пътна инфраструктура: " Южен околовръстен път на с. Радиново, разположен в Общ устройствен план на община Марица, област Пловдив - Втори стадий - 1-ви сектор от км 0+000 до км 2+030.73 " - първи подетап: от км 1+030 до 1+360 - северно платно.

Инфраструктурата се построява по отношение на осъществяването на сертифицирания по ЗНИ капиталов план „ Изграждане на нова складово-логистична база на „ Бултекс 99 “ ЕООД - първи стадий “ в с. Радиново на „ Бултекс 99 “ ЕООД.
Инвестицията по плана е в размер на 18.5 млн. лева В интервала на реализиране на капиталовия план и като резултат от него ще бъдат разкрити 5 нови работни места.

Изграждането на Южен околовръстен път ще улесни достъпа и действието на фирмите в индустриална зона Марица, както и опцията за привличане на нови вложители, които да допринесат за устойчивото развиване на общината. С построяването на Южен околовръстен път на с. Радиново ще се пренасочи тежкотоварният трафик, които сега минава през селото. Това ще докара до по-добра пътна конюнктура и понижаване на риска от пътно-транспортни катастрофи.

България ще взе участие в Програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за Украйна

България ще взе участие в Програмата на Организацията за икономическо съдействие и развиване за Украйна. Програмата - публично оповестена по време на годишната министерска среща на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, провела се на 7-8 юни 2023 година в Париж, има за цел да подкрепи напъните на украинската страна в процеса на промени по пътя й към участие в Европейски Съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Дейностите и ограниченията, заложени в Програмата, са на обща стойност 16.5 млн. евро за целия четиригодишен интервал на нейното деяние. Предвижда се финансирането да бъде напълно с доброволни вноски от страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, претенденти за участие и сътрудници. България ще се включи в Програмата с непринуден финансов принос в размер на 60 000 евро. Финансирането ще бъде обезпечено от бюджета на Министерството на външните работи.

Участието на България към програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за Украйна ще бъде в допълнение удостоверение на твърдия ангажимент на страната ни към подкрепяне възобновяване и икономическото развиване на Украйна. В допълнение, по-тясното ангажиране на страната ни с стратегии и начинания на Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще способства и за процеса на присъединение на България към Организацията - главен външнополитически приоритет на страната ни.

България и Армения ще продължат обмена на студенти, учени и преподаватели

България и Армения ще продължат да си сътрудничат в региона на образованието и науката, реши държавното управление. Министерският съвет утвърди план на Програма сред държавните управления на двете страни за интервала 2023 - 2027 година, която предизвиква обмена на всички просветителни равнища. Предвидени са годишни реципрочни стипендии за студенти за цялостен период на образование в бакалавърска или магистърска степен, като се изключи специалностите от области „ Здравеопазване и спорт “ и „ Изкуства “. Има и стипендии за следдипломно образование, специализация или научни проучвания на докторанти, преподаватели и откриватели.

Българската страна приема до двама арменски студенти за присъединяване в летни семинари по български език, литература и просвета, надлежно един в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и един във Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методий “. Предвижда се и продан на преподаватели от висши учебни заведения, учени и откриватели от научни организации за запознаване с опита и достиженията на научните и просветителните институции в региона на висшето обучение и науката, както и присъединяване им в взаимни научни планове. Държавите поддържат и преподаването в своите висши учебни заведения на предмети в региона на българистиката и арменистиката.

Спогодбата за съдействие сред държавните управления на България и Армения в региона на образованието, културата и науката е подписана още през 1994 година, като от време на време се договарят и подписват стратегии за съдействие.

За ратификация е препоръчано Споразумение за солидарна гаранция по заем на ББР от БРСЕ за 175 млн. евро за поддръжка на микро-, дребни и междинни предприятия

Министерският съвет утвърди план на Закон за одобрение на Споразумение за солидарна гаранция сред Република България като поръчител и Банка за развиване на Съвета на Европа (БРСЕ) като бенефициер, по отношение на Рамково съглашение от 13 юли 2023 година за провиснал заем на Българската банка за развиване (ББР) в размер на 175 млн. евро по план „ Подкрепа на ММСП за основаването и запазването на жизнеспособни работни места “, в това число съставен елемент „ Защита на околната среда “, за поддръжка на микро-, дребни и междинни предприятия (ММСП).

Рамковото съглашение е подписано сред БРСЕ и ББР на 13 юли 2023 година, а Споразумението за солидарна гаранция сред БРСЕ и Република България от министъра на финансите - на 20 юли 2023 година, след утвърждение на плана и възложен мандат за подписването му с протоколно решение на Министерския съвет на 5 юли.
Заемът се отпуска в сходство с екологичните и обществени политики на БРСЕ и с използваните национални и европейски стандарти. Социалните изгоди са огромни, защото е ориентиран към ММСП, които съставляват „ гръбнака " на българската стопанска система и обезпечава нужния за икономическото възобновяване наличен капитал. Положителен резултат има и за околната среда посредством поддръжката на зелени вложения.
Заемът ще финансира ефикасни капиталови планове на български ММСП, като по този метод ще се подкрепи тяхната активност и способността им да основават и резервират работни места - забележителен фактор за общественото подсилване в страната.

Заемът от БРСЕ ще финансира отпущането от ББР на общоприети и „ зелени “ заеми за ММСП, като и в двете категории ще се дава капиталово и/или оборотно финансиране. В рамките на общото финансиране за ММСП ще могат да се включват и планове за поощряване на нововъведенията, софтуерното обновяване и цифровизацията. Ползването на държавна гаранция разрешава на ББР да обезпечи финансиране при удобни условия за стратегии и артикули в поддръжка на българския бизнес. Ползите от контрактувания по-евтин запас от БРСЕ ще бъдат трансферирани на крайните бенефициенти.

Споразумението за солидарна гаранция предстои на ратификация от Народното събрание, защото съдържа финансови клаузи. Задължения за заплащане по съглашението биха зародили единствено при положение на просрочване от страна на Кредитополучателя (ББР) на заплащане на дължими суми по заема.

Кабинетът утвърди позицията на България за съвещание на Съвета на Европейски Съюз за научните проучвания

Правителството утвърди позицията на България за неофициално съвещание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (част „ Научни проучвания “) на 27 и 28 юли 2023 година в Кралство Испания.
В рамките на съвещанието държавите-членки ще обсъдят опциите за подсилване на общата европейска рамка за научна, софтуерна и иновационна дипломация.

България счита, че науката има извънредно значима роля, която минава политическите граници и работи като катализатор на интернационалното съдействие и стабилността в Европа. Страната ни ще поддържа бъдещи начинания на европейско равнище, които биха могли да допринесат за усвояването на нови умения на чиновниците, формиращи научните политики, а също и на техните ръководители, дипломатическите чиновници, както и на самите учени. България ще упорства и за повече време за разискване на новия Стратегически проект на „ ХОРИЗОНТ ЕВРОПА “ (2025-2027).
Позицията на страната ще бъде показана от проф. Генка Петрова – Ташкова, зам.-министър на образованието и науката, и Милена Дамянова, шеф на дирекция „ Наука “ в МОН.

Одобрена е българската позиция за неофициалното съвещание EPSCO на 28 юли, част „ Здравеопазване “

Министерският съвет утвърди позицията на България и мандата за нейното показване в неофициално съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (част „ Здравеопазване “) /EPSCO/, което ще се организира на 28 юли в гр. Лае Палмас де Гран Канария, Испания.
В рамките на първата сесия страните членки на Европейски Съюз ще осведомят за националните ограничения, посредством които подсигуряват достъпа и обмена на здравни данни. България ще реферира към основаната постоянна рамка, осигуряваща непрекъснатост на обмена на данни в бранш „ Здравеопазване “ при ценене на високите стандарти за сигурност.

В рамките на втората сесия министрите ще обсъдят бъдещите ограничения за консолидираното на психологичното здраве във всички относими политики. Целта е възстановяване на достъпа на хората до грижи, унищожаване на стигмата и дискриминирането по отношение на лицата с психологични заболявалия и промотиране на положителни практики за предварителна защита, ранно разкриване и лекуване в Европа. За България тематиката е предпочитана на държавно ниво. Страната ни ще осведоми за подхванатите дейности за осъществяване на Националната тактика за психологично здраве на жителите на Република България 2021 - 2030 година, посредством които ще се насърчи промоцията на психологичното здраве на децата и подрастващите, и ще бъдат усъвършенствани изискванията за ранна намеса и даване на нужните грижи покрай дома.

В рамките на работния обяд министрите ще бъдат приканени да разпознават стратегически зависимости на Европейски Съюз в областта на медикаментите и да очертаят вероятни дейности за превъзмогване на отрицателните последствия. Като регистрира научените уроци от пандемията от COVID-19, българската страна ще подчертае, че начинания на равнище Европейски Съюз, свързани с централизиране на решения за ценообразуване и централизирано установяване на количества, несъобразени с потребностите на страните членки, имат капацитет да лимитират достъпа до лекарствени артикули и да обиден съществено бюджетните запаси на всяка страна. В този подтекст европейските ограничения следва да бъдат съпроводени от справедлива оценка на въздействието, с цел да се обезпечи еднакъв достъп до лекарствени артикули на всеки пациент.

Одобрен е законопроектът за изменение и допълнение на Валутния закон

Със свое решение държавното управление утвърди законопроекта за изменение и допълнение на Валутния закон.
Направените промени във Валутния закон са по отношение на Регламент (ЕС) № 2018/1672 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2018 година по отношение на контрола на паричните средства, които се внасят в Съюза или се изнасят от него, както и за анулация на Регламент (ЕО) № 1889/2005 година С признатите промени се извършват и ограничения, въвеждащи Препоръките от Доклада за България от Петия оценителен кръг на Комитета на специалистите за оценка на ограниченията против изпирането на пари към Съвета на Европа (Комитета MONEYVAL).

Въведени са правни правила, с които се регламентира контролът върху паричните средства, пренасяни от и за страна членка, каквато опция е предоставена на страните членки от Регламента. Урежда се реализирането на надзор върху придвижването на непридружени парични средства (в пощенски колета, куриерски колета, като непридружен багаж или товар в контейнери), както и условието за подаване на декларация за обявяване на непридружени парични средства. Предвижда се налагането на наказания за неспазване на задължението за обявление или обявяване на парични средства, които са ефикасни, пропорционални и възпиращи.
Измененията са ориентирани и към контролиране на обмена на информация сред способените органи на страните членки при определяне на суми от парични средства в размер по-нисък от открития предел в случаите, в които има признаци на незаконна активност.

В законопроекта се вкарва механизъм за недопускане на парични средства да напущат територията на страната, когато лицата имат обществени държавни вземания в размер на 5000 лв. или повече, т.е. плануват се национални правни правила, които да защитят събирането на обществените държавни вземания, когато те не са обезпечени, разсрочени или отсрочени по реда и изискванията на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
С измененията от обсега на Валутния закон отпадат нормите, регулиращи контрола, реализиран от митническите органи върху благородните метали, скъпоценните камъни и изделията с и от тях - открита е разнородна процедура, подбудена от нееднаквото отнасяне на благородните метали и скъпоценните камъни - като такива, включени в обсега на Валутния закон, или като стока, подлежаща на надзор, открит от европейското митническо законодателство. По този метод ще се обезпечи съответен и ефикасен надзор.

Приета е Наредба за администриране на нередности по Европейските фондове при споделено ръководство

На свое съвещание държавното управление на Република България одобри Постановление на Министерския съвет за приемане на Наредба за администриране на нередности по Европейските фондове при споделено ръководство.
Проектът на Постановление за приемане на Наредба за администриране на нередности по Европейските фондове при споделено ръководство (НАНЕФСУ) е направен на съображение наредбата на член 69, алинея 6 от Закона за ръководство на средствата от Европейските фондове при споделено ръководство (ЗУСЕФСУ) (Обн. Дъждовни води. бр. 51 от 2022 г.) и в осъществяване на нормативно откритото обвързване, предоставено с § 71, алинея 1 от Преходните и заключителни разпореждания на Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за ръководство на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове (ЗУСЕСИФ) (Обн. Дъждовни води. бр. 51 от 2022 г.), според който в период до 6 месеца от влизането в действие на закона Министерският съвет и министърът на финансите следва да одобряват или да приведат в сходство с него нормативните актове по използването на ЗУСЕФСУ.

Нормативните актове на Министерския съвет, които уреждат публичните връзки в региона на администрирането на нередности, са Наредбата за администриране на нередности по Европейските структурни и капиталови фондове (НАНЕСИФ), призната на съображение член 69, алинея 6 от ЗУСЕСИФ, както и Наредбата за установяване на процедурите за администриране на нередности по фондове, принадлежности и стратегии, съфинансирани от Европейски Съюз (НОПАНФИПСЕС). Посочените две наредби не уреждат процедурите за администриране на нередности по стратегиите, по които финансирането се дава със средства от Европейските фондове при споделено ръководство (ЕФСУ), според член 1, алинея 2 от ЗУСЕФСУ.

В Преходните и заключителни разпореждания на ЗИД на ЗУСЕСИФ се урежда приложимостта на НАНЕСИФ към програмен интервал 2014-2020 година като според § 71. алинея 2 от Преходни и заключителни разпореждания на ЗИД на ЗУСЕСИФ признатите от Министерския съвет и министъра на финансите нормативни актове до влизането в действие на този закон резервират своето деяние във връзка с програмния интервал 2014-2020 година

В алинея 3 на § 71 от Преходни и заключителни разпореждания на ЗИД на ЗУСЕСИФ е уредено използването на НАНЕСИФ и във връзка с стратегиите и фондовете от новия програмен интервал 2021-2027 година, доколкото същата не опонира на ЗУСЕФСУ. Такова несъгласие е налице в предметния обсег на НАНЕСИФ, защото там не се включват новите стратегии, фондове и принадлежности, чието ръководство се урежда със ЗУСЕФСУ. Противоречие има и във връзка с кръга на органите, виновни за използването на процедурите за администриране на нередности, доколкото с разнообразни нормативни актове, касаещи новия програмен интервал 2021-2027 година, са открити и нови органи за ръководство и надзор на средствата от ЕФСУ.

С плана на Постановление на Министерския съвет за приемане на плана на разпоредба се цели да бъдат уредени дейностите, представляващи администриране на нередности за програмен интервал 2021-2027 година, в сходство с наредбата на член 69, алинея 6 от ЗУСЕФСУ.

В предметния обсег на НАНЕФСУ са включени стратегиите, съфинансирани от Европейския фонд за районно развиване, Европейския обществен фонд плюс, Фонда за обективен преход и Кохезионния фонд на Европейския съюз, Европейския фонд за морско дело, риболовство и аквакултури, фонд „ Убежище, миграция и интеграция “, фонд „ Вътрешна сигурност “, Инструмента за финансова поддръжка за ръководството на границите и визовата политика, както и други стратегии, финансирани от фондове отвън приложното поле на Регламент 2021/1060. В тази връзка в обсега на НАНЕФСУ се планува да бъдат включени на процедура всички стратегии, чието финансиране се реализира от фондове на Европейски Съюз при споделено ръководство. Предвижда се регулацията да обхване и стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони 2021-2027 година, стратегиите за европейско териториално съдействие 2021-2027 година и други

С плана се цели класифициране в един подзаконов нормативен акт на разпоредбите, регламентиращи процедурата за администриране на получени сигнали и открити нередности за новия програмен интервал 2021-2027 година Целта е по този метод да бъде преодоляна съществуващата до момента раздробеност на материята, която за програмния интервал 2014-2020 се урежда от разнообразни подзаконови нормативни актове - във връзка с стратегиите, финансирани от Европейски структурни и инвестиционни фондове, уредбата на процедурите за администриране на нередности е в НАНЕСИФ, а във връзка с финансираните от други фондове на Европейски Съюз стратегии съответната уредба е в НОПАНФИПСЕС.

В сходство с обновената система на програмните органи по смисъла на член 71 от Регламент 2021/1060, където се планува текстовете на плана на наредбата да бъдат съобразени с обновената система на програмните органи, Сертифициращият орган се заменя със Счетоводен орган.

 

В Допълнителните разпореждания на плана на НАНЕФСУ се планува да бъдат обновени определенията за „ неправда “ и „ подозрение за машинация “ според настоящата европейска правна рамка за програмен интервал 2021-2027 година

С приемането на плана на НАНЕФСУ се планува в тримесечен период от влизането в действие на наредбата ръководителите на органите, виновни за използване на процедурите, да утвърдят вътрешните правила за администриране на нередности, които са неразделна част от вътрешните им системи за ръководство и надзор. Целта е същите да дават отговор на едно от основните условия в правилник 2021/1060 за дейно използване на пропорционални ограничения за битка с измамите, както и за предприемането на всички нужни дейности за попречване, разкриване, поправяне и докладване на нередности, в това число измами.

С приемане на плана на нормативен акт, уреждащ материята в региона на администрирането на нередности за стратегиите, съфинансирани от ЕФСУ за програмен интервал 2021-2027 година, в сходство с използваното право на Европейски Съюз и националното законодателство ще се сътвори предсказуема и ефикасна нормативна рамка за администрирането на нередности по посочените стратегии. Ясно ще се дефинират и органите, които са виновни за използването на процедурата за администриране на сигнали за нередности и открити нередности. Ще се преодолеят несъответствията сред подзаконовата нормативна уредба и уредбата от по-високо равнище, произлизащи от новата регулаторната правна рамка на европейско равнище, открита за програмен интервал 2021-2027 година, основана главно на Регламент 2021/1060, както и на признатите промени и допълнения на ЗУСЕФСУ. По този метод ще се обезпечи хармонизиране на националната нормативна уредба и Регламентите на Европейски Съюз във връзка с регламентацията на материята, обвързвана с администрирането на нередности, включително и докладването им.

С приемане на плана на нормативен акт ще се извършат нужните нормативни промени за възстановяване на активността по администриране на нередности по стратегиите, съфинансирани от ЕФСУ. Също по този начин ще се обезпечи успеваемост на тази активност, защото ще се отстранят и преодолеят установените несъответствия сред настоящата подзаконова нормативна уредба и уредбата от по-високо равнище. С приемането на НАНЕФСУ ще се подсигурява вярното и дейно използване на националната нормативна уредба, която регламентира дейностите по член 69, алинея 6 от ЗУСЕФСУ, представляващи администриране на нередности.

Приета е Наредба за установяване на изискванията и разпоредбите за даване на поддръжка посредством финансови принадлежности

Със свое разпореждане Министерският съвет одобри Наредба за установяване на изискванията и разпоредбите за даване на поддръжка посредством финансови принадлежности, комбинирането на финансови принадлежности с безплатна финансова помощ, осъществяването на финансовите принадлежности и разпоредбите за ръководство и надзор.

С нея ще се реализира законосъобразното и вярно действие на системата за ръководство и надзор във връзка с даването и осъществяването на финансовия запас под формата на финансови принадлежности (ФИ). Ще се сътвори обединен метод в използването и осъществяването на финансовите принадлежности според Регламент (ЕС) 2021/1060, като се кодифицират разпоредбите на национално ниво, без да се визира уникалността на обособените ФИ.

Обособеният финансов запас от стратегиите за България, съфинансирани от фондовете на Европейски Съюз при споделено ръководство, който е очакван да се извършва посредством финансови принадлежности за интервала 2021-2027 година, възлиза на повече от 2,5 милиарда лева
Наредбата ще минимизира неподходящите последствия от налагане на финансови корекции и загуба на финансов запас. От друга страна ще се основат благоприятни условия за дейно ръководство на ФИ и облекчение на административната тежест във връзка с финансовите медиатори по отношение на осъществяването на управническите инспекции.
Приетият акт е в сходство с предоставеното пълномощие на министъра на финансите за осъществяване на националната политика по използването на финансовите принадлежности като форма на даване на средства от Европейския съюз.

Прехвърлят се две бройки за дипломатически чиновници в Постоянното посланичество на страната ни към Европейски Съюз от администрацията на Министерския съвет към Министерството на финансите

Правителството одобри промени в РМС № 603 от 2008 година за установяване състава на Постоянното посланичество на Република България към Европейския съюз (ППРБЕС) в Брюксел, Белгия. С тях се обезпечава действието на бранш „ Политика за доближаване “ в ППРБЕС, посредством прекосяването на наличните 2 бройки за дипломатически чиновници от администрацията на Министерския съвет към бройките за дипломатически чиновници от Министерството на финансите. Решението е подбудено от признатите структурни промени по прекосяването на дирекция „ Централно координационно звено “ от администрацията на Министерския съвет в Министерството на финансите.

Сектор „ Политика за доближаване “ е основан с РМС 187 от 2011 година, като са избрани 2 бройки за дипломатически чиновници, представители на администрацията на Министерския съвет в ППРБЕС. От 2011 година досега тези бройки са били заемани от командировани чиновници на дирекция „ Централно координационно звено “ в администрацията на Министерския съвет, поради функционалностите на дирекцията по подкрепяне на координацията по отношение на присъединяване на страната ни в процеса на взимане на решения на Европейския съюз в региона на Кохезионната политика.

Кабинетът одобри решение за даване на безплатна филантропична помощ на Република Турция

Министерският съвет одобри Решение за даване на безплатна филантропична помощ на Република Турция.
Във връзка с поискана от държавното управление на Република Турция безплатна филантропична помощ, по линия на Механизма за гражданска отбрана на Съюза на страната се дава филантропична помощ от Министерството на вътрешните работи на обща стойност 506 512 лева и от Българския Червен кръст - 135 986 лева
Помощта се дава за превъзмогване на последствията от разрушителното земетресение от 6 февруари 2023 година
Транспортирането на филантропичната помощ ще се реализира със съдействието на Европейската комисия.

Правителството дава бутилирана вода за питейни потребности за превъзмогване на последствията от оповестено бедствено състояние на територията на с. Червена, с. Горна Студена и с. Александрово

Министерският съвет одобри Решение за освобождение с възобновяване и даване на освободени държавни запаси от бутилирана вода за питейни потребности по искане на кмета на община Свищов за превъзмогване на последствията от оповестено бедствено състояние на територията на с. Червена, с. Горна Студена и с. Александрово.
Безвъзмездното даване на количествата питейна вода ще способства за застраховане потребностите на популацията на трите обитаеми места и за превъзмогване на последствията от оповестеното бедствено състояние на тяхната територия.

Правителството отпусна над 24 млн. лева за компенсации в образованието

Правителството отпусна 24 254 786 лева за финансово обезпечаване на действия по Национална стратегия „ Оптимизиране на вътрешната конструкция на личния състав “ за 2023 година. Средствата са за погашение на компенсации за месеците януари-май 2023 година при понижаване на числеността на личния състав в просветителните институции вследствие на смяна на структурата или състава му, както и при преустановяване на трудовите правни отношения на друго съображение.

Финансирането е за сметка на плануваните по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2023 година средства за осъществяване на националните стратегии за развиване на образованието.

Близо 12 млн. лв. отпусна държавното управление за училищен пътувания по Национален парк „ България - просветителни направления “

Правителството утвърди до 11 933 544 лева за 2023 година за 346 общински учебни заведения, включени в един от модулите на Национална стратегия „ България - просветителни направления ”.
На 7 юли 2023 година бе оповестен лист на утвърдените общо 400 учебни заведения. Сред тях има и 54 държавни, частни и неделни учебни заведения, за които не е нужен акт на държавното управление и ще получат средствата си от МОН.
Пътуванията на останалите 346 общински учебни заведения се обезпечават с днешното решение на държавното управление.

Образователните направления се финансират при оптималната стойност 100 лв. за 1 ден на 1 участник (ученици, педагогичен експерти, здравно лице).
Един учебен маршрут може да е от 2 до 5 дни, включват се до 4 нощувки, храна, превоз, застраховка, визити на културно-исторически забележителности, музеи, занаятчийски работилници и други Планирани са разнообразни просветителни действия, полемики и просветителни игри в разнообразни научни области, срещи с изявени персони, локални експерти, които работят в посетения обект. Ще се финансират и закупуване на входни билети и такси за беседи в посетени обекти.

При визитите на място по определените просветителни направления учебното заведение може да обезпечи обучителна сказка, познавателни материали, презентации, демонстрации и други. Училищата избират обекти от пет тематични области: история и археология, география и стопанска система, биология, биоразнообразие и екология, изкуства, архитектура и литература, етнография, фолклор и занаяти.
Списъкът с утвърдените учебни заведения е обществен и е наличен на уеб страницата на МОН.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР