Правителството одобри създаването на комисия с разследващи функции, която ще

...
Правителството одобри създаването на комисия с разследващи функции, която ще
Коментари Харесай

Нова комисия ще проверява високите етажи на властта

Правителството утвърди основаването на комисия с проверяващи функционалности, която ще ревизира високите етажи на властта. Това разгласи на брифинг в Министерския съвет правосъдният министър Крум Зарков. Той увери, че този орган няма да бъде използван като " бухалка " или " чадър " и за задачата петимата членове на новата антикорупционна организация ще се оферират от Народното събрание, президента, Върховния административен и Върховния касационен съд. При отвод от страна на прокуратурата да образува следствие по инспекция на организацията, тя ще има право да апелира това пред съда.

Крум Зарковподчерта, че се плануват гаранции. За да се случи това, правосъдното министерство предлага при конституирането на Антикорупционната комисия да се включат и други органи на властта, които да излъчат свои членове.

В законопроекта е заложено антикорупционният орган да се ръководи на ротационен принцип.

Според Зарков с този законопроект най-малко частта с ефикасното и без значение следствие ще бъде решена.

В днешния ден депутатите взеха решение също да разделят Комисията по конституционни и правни въпроси на две.

По предложение на ръководителя на парламентарната група наГЕРБ-СДС Десислава Атанасовабе решено да се създадат промени в Правилника за организация на активността на Народното събрание, с които се обособяват две непрекъснати комисии - Комисия по конституционни въпроси и Комисия по правни въпроси.

Според Атанасовачрез Комисията по конституционни въпросище могат да се обсъдят всички вероятни промени в Конституцията, в случай че Народното събрание реши да прави такива, както и да се преглеждат въпросите, свързани с лишаване на депутатски имунитет или концепцията за развиване на правосъдната промяна.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР