Правителството одобри промени в Закона за българския жестов език, с

...
Правителството одобри промени в Закона за българския жестов език, с
Коментари Харесай

Правителството одобри промени в Закона за българския жестов език

Правителството утвърди промени в Закона за българския жестов език , с които се уточняват разпореждания, свързани с финансовото обезпечаване и отчетността на безвъзмездната преводаческа услуга на български жестов език за глухите и сляпо-глухите хора. Съгласно настоящата нормативна уредба всеки от тях има право да употребява тази услуга до 120 часа годишно. Студентите и докторантите могат да получат в допълнение още 60 часа на учебен срок.

Съгласно измененията се предлага получената безплатна преводаческа услуга да не се полза с налог. Регламентира се и ново условие към преводачите на български жестов език - да се записват като лица, упражняващи свободна специалност.

С промените се делегират контролни функционалности на Агенцията за обществено подкрепяне и Агенцията за хората с увреждания във връзка с дейностите по даването и отчитането на услугата, с което се основават предпоставки за по- първокласен надзор на тези действия в поддръжка на пълноценното обществено приобщаване на глухите и сляпо-глухите хора.

Въвеждат се и задължения на определените преводачи да дават преводачески услуги съгласно самостоятелните потребности на глухите или сляпо-глухите хора в границите на обезпечения безплатен предел. Паралелно се основават благоприятни условия за повишение на мотивацията за упражняване на специалността „ Преводач от и на български жестов език “.

С измененията се хармонизират правните правила по отношение на реда и изискванията за обезпечаване на преводач на български жестов език на ням или глух човек, който взе участие в несъмнено процесуално качество в наказателното произвеждане и възлагането на разноските за неговото назначение посредством отбягване на съществуващите несъгласия в тази област.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР