Правителството одобри проект за промени на Закона за управление на

...
Правителството одобри проект за промени на Закона за управление на
Коментари Харесай

Хармонизират се критериите за определяне на токсични за околната среда отпадъци


Правителството утвърди план за промени на Закона за ръководство на отпадъците, с който се вкарват европейски хармонизирани критерии за рисковото свойство HP 14 „ Токсични за околната среда “, според европейски правилник от 2017 година

С измененията в българското законодателство се регламентират свойствата, определящи отпадъците като рискови. Това ще разреши да се избегне използването на разнообразни критерии за определянето на рисковото свойство „ Токсични за околната среда “ в нашата страна и в другите страни членки и ще отпадне нуждата за повторното му установяване при трансграничен транспорт на отпадъците. Избягва се и рискът за околната среда, тъй като се лишава опцията даден боклук, определян като отровен по хармонизираните критерии, да се бъде посочен като нетоксичен в нашата страна.

С сегашния ЗИД на ЗУО се вкарват и разпореждания, свързани със законодателните оферти на Европейска комисия в пакета „ Кръгова стопанска система “. Поставят се основите на система за събиране на боклуци от текстил, с което ще се обезпечи поетапно нарастване на задачите по преработване и оползотворяване на отпадъците.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР