Правителството одобри проект на Стратегически план за развитие на земеделието

...
Правителството одобри проект на Стратегически план за развитие на земеделието
Коментари Харесай

България е изготвила проект на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за програмен период 2023 – 2027 г.

Правителството утвърди план на Стратегически проект за развиване на земеделието и селските региони за програмен интервал 2023 – 2027 година, съфинансиран от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони, Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет.

Страната ни ще разполага с финансови средства по Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони за програмен интервал 2023 – 2027 година, направен според Регламент (ЕС) 2021/2115 на Европейския парламент и на Съвета от 2 декември 2021 година за определяне на правила за подкрепяне за стратегическите проекти, които би трябвало да бъдат направени от страните членки по линия на общата селскостопанска политика (стратегически проекти по ОСП) и финансирани от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони и за анулация на регламенти (ЕС) № 1305/2013 и (ЕС) № 1307/2013.

Средствата ще бъдат ориентирани към подкрепяне посредством даване на директни заплащания и подкрепяне на капиталови индустриални и непроизводствени действия в бранш „ Земеделие ”, бранш „ Животновъдство“, бранш „ Плодове и зеленчуци“, Лозаро-винарски бранш, бранш „ Пчеларство“, бранш „ Гори“, както и за подкрепяне на преработватели на първична земеделска продукция, на общини и действия в неселскостопанския бранш в селските региони. Прилагането на Стратегическия проект ще започва през 2023 година Създадена е и опция да се подкрепят селските региони при провеждането на нужните структурни промени в осъществяване на Европейския зелен пакт. Именно те ще имат жизненоважна роля за прехода към екологична резистентност, а финансирането ще им разреши да реализират амбициозните цели за климата и околната среда на новите тактики.

С решението се подсигурява уравновесено и дейно ориентиране на финансовият запас по Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони за интервала 2023 – 2027 година в сходство със заложените стратегически цели и цели на национално и европейско равнище.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР