Правителството одобри проект на споразумение между Министерския съвет и Българската

...
Правителството одобри проект на споразумение между Министерския съвет и Българската
Коментари Харесай

БАН получи допълнителни 15 милиона лева

Правителството утвърди план на съглашение сред Министерския съвет и Българската академия на науките. С него двете страни се договарят да работят взаимно за по-силно обвързване на научната активност и финансирането на Българска академия на науките с съответни публично значими, секторни или институционални задания, като в същото време стартират разискване на правилата за финансиране на Академията.

Българска академия на науките спуска черни флагове: Ликвидират ни

Документът планува на Българска академия на науките да бъдат предоставени в допълнение 15 млн. лева за 2018 година за сметка на плануваните в централния бюджет средства за просвета, оповестяват от пресслужбата на Министерски съвет.

Те ще бъдат разпределени сред звената на Българска академия на науките въз основа на резултатите и оценката за научната активност. На Министерството на образованието и науката се разпорежда да създаде в съдействие с представители на научната общественост механизъм за диференциран растеж на дотацията за стипендии на докторантите според от индикаторите от научната активност и резултатите на научните организации и висшите учебни заведения. С присъединяване на останалите министерства и на научната общественост МОН ще изготви и предложи за одобряване от държавното управление планове на национални научни стратегии за финансиране на научни действия с евентуално висока социална възвращаемост.

Стоянова: В Българска академия на науките не им харесва да се борят за заплатите си

До решението за разпределяне на спомагателни средства за учените се стигна откакто те организираха поредност от митинги, провокирани от плануванаъа държавна дотация за Българска академия на науките в бюджета за 2018 година Академиците даже излязоха с стратегия за протестни дейности по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и спуснаха черни флагове над фасадата на постройката си.

Учените упорстват за повишение на възнагражденията им. Базовата заплата на 30% от тях е минималната за страната - към този миг 450 лв.. Наред с това страната не извършва поетия ангажимент да влага 1% от брутния вътрешен артикул на страната в просвета. Според сметките на Българска академия на науките сега този дял е 0,18%.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР