Правителството одобри Правилника за устройството и дейността на Националния институт

...
Правителството одобри Правилника за устройството и дейността на Националния институт
Коментари Харесай

Правителството одобри правилник за устройството и дейността на Националния институт по метеорология и хидрология


Правителството утвърди Правилника за устройството и активността на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

С влизане в действие на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година, считано от 1 януари 2019 година Националният институт по метеорология и хидрология от главно звено при Българската академия на науките (НИМХ-БАН) се преобразува в Национален институт по метеорология и хидрология като юридическо лице, чийто началник е разпоредник с бюджет по бюджета на Министерството на образованието и науката. Съгласно § 5 от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година, в период до един месец от влизането в действие на закона, по предложение на министъра на образованието и науката Министерският съвет приема Правилник за устройството и активността на Националния институт по метеорология и хидрология.

С Правилника се регламентират националната и интернационалната активност, ръководството и структурата, организацията на работа, методите на финансиране и нужното имущество, числеността на личния състав и други значими детайли за действието на Националния институт по метеорология и хидрология, като се регистрира и фактът, че с изключение на национална хидрометеорологична работа, Национален институт по метеорология и хидрология е и водеща научна организация в страната в региона на метеорологията и хидрологията. По този метод се обезпечава осъществяването на националните и интернационалните действия, предоставени на Национален институт по метеорология и хидрология със закони и подзаконови нормативни актове.

Ръководните органи на Националния институт по метеорология и хидрология ще са: Общо заседание на учените, Научен съвет и общоприет шеф. Общото заседание на учените включва лицата, заемащи академична служба или притежаващи научна степен, които работят по трудово правно отношение в Национален институт по метеорология и хидрология. То дефинира броя на членовете и избира и добавя състава на Научния съвет, който е групов орган за научно управление на Национален институт по метеорология и хидрология, а членовете му са хабилитирани лица, както и лица с научна степен „ лекар на науките “, които работят по трудово правно отношение в института. Генерален шеф на Национален институт по метеорология и хидрология може да бъде единствено хабилитирано лице или лице с научна степен „ лекар на науките “, което ще се назначава от министъра на образованието и науката по предложение на Научния съвет на Национален институт по метеорология и хидрология. Като разпоредник с бюджет той провежда, координира и управлява административната, оперативната и научната активност на Национален институт по метеорология и хидрология. Генералният шеф ще съставлява Национален институт по метеорология и хидрология и страната в интернационалните организации според решения на Министерския съвет или разпоредбите за участие в тези организации. Той съставлява Национален институт по метеорология и хидрология пред всички органи и организации и други физически и юридически лица в страната и в чужбина, като ще извършва и други функционалности, открити с нормативен акт, предоставени от министъра на образованието и науката или произлизащи от контракти.

Дейността на Националния институт по метеорология и хидрология ще се финансира със средства от държавния бюджет, лични доходи, планове и стратегии, финансирани от Европейския съюз и други интернационалните организации, както и безплатно получени средства.

Институтът ще разполага с имущество, което включва право на благосъстоятелност и лимитирани вещни права върху недвижими парцели и движими движимости, интелектуална благосъстоятелност, както и други права и отговорности. Недвижимите парцели, предоставени от страната на института, са държавна обществена благосъстоятелност, надлежно държавна частна благосъстоятелност.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР