Правителството одобри правилник за дейността на НИМХПравителството одобри Правилника за

...
Правителството одобри правилник за дейността на НИМХПравителството одобри Правилника за
Коментари Харесай

Правителството одобри правилник за дейността на НИМХ

Правителството утвърди устав за активността на Национален институт по метеорология и хидрология
Правителството утвърди Правилника за устройството и активността на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи кореспондент на БГНЕС.

С влизане в действие на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година, считано от 1 януари 2019 година Националният институт по метеорология и хидрология от главно звено при Българската академия на науките (НИМХ-БАН) се преобразува в Национален институт по метеорология и хидрология като юридическо лице, чийто началник е разпоредник с бюджет по бюджета на Министерството на образованието и науката. Съгласно § 5 от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година, в период до един месец от влизането в действие на закона, по предложение на министъра на образованието и науката Министерският съвет приема Правилник за устройството и активността на Националния институт по метеорология и хидрология.

С Правилника се регламентират националната и интернационалната активност, ръководството и структурата, организацията на работа, методите на финансиране и нужното имущество, числеността на личния състав и други значими детайли за действието на Националния институт по метеорология и хидрология, като се регистрира и фактът, че с изключение на национална хидрометеорологична работа, Национален институт по метеорология и хидрология е и водеща научна организация в страната в региона на метеорологията и хидрологията. По този метод се обезпечава осъществяването на националните и интернационалните действия, предоставени на Национален институт по метеорология и хидрология със закони и подзаконови нормативни актове.

Ръководните органи на Националния институт по метеорология и хидрология ще са: Общо заседание на учените, Научен съвет и общоприет шеф. Общото заседание на учените включва лицата, заемащи академична служба или притежаващи научна степен, които работят по трудово правно отношение в Национален институт по метеорология и хидрология. То дефинира броя на членовете и избира и добавя състава на Научния съвет, който е групов орган за научно управление на Национален институт по метеорология и хидрология, а членовете му са хабилитирани лица, както и лица с научна степен „ лекар на науките “, които работят по трудово правно отношение в института. Генерален шеф на Национален институт по метеорология и хидрология може да бъде единствено хабилитирано лице или лице с научна степен „ лекар на науките “, което ще се назначава от министъра на образованието и науката по предложение на Научния съвет на Национален институт по метеорология и хидрология. Като разпоредник с бюджет той провежда, координира и управлява административната, оперативната и научната активност на Национален институт по метеорология и хидрология. Генералният шеф ще съставлява Национален институт по метеорология и хидрология и страната в интернационалните организации според решения на Министерския съвет или разпоредбите за участие в тези организации. Той съставлява Национален институт по метеорология и хидрология пред всички органи и организации и други физически и юридически лица в страната и в чужбина, като ще извършва и други функционалности, открити с нормативен акт, предоставени от министъра на образованието и науката или произлизащи от контракти.

Дейността на Националния институт по метеорология и хидрология ще се финансира със средства от държавния бюджет, лични доходи, планове и стратегии, финансирани от Европейския съюз и други интернационалните организации, както и безплатно получени средства.

Институтът ще разполага с имущество, което включва право на благосъстоятелност и лимитирани вещни права върху недвижими парцели и движими движимости, интелектуална благосъстоятелност, както и други права и отговорности. Недвижимите парцели, предоставени от страната на института, са държавна обществена благосъстоятелност, надлежно държавна частна благосъстоятелност. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР