Правителството одобри откриването на медицински факултет в бургаския Университет Проф.

...
Правителството одобри откриването на медицински факултет в бургаския Университет Проф.
Коментари Харесай

Откриват медицински факултет в бургаския Университет `Проф. д-р Асен Златаров`

Правителството утвърди откриването на медицински факултет в бургаския Университет " Проф. доктор Асен Златаров ". С решението от днешното си съвещание то предлага на Народното събрание да открие главното звено, в което се възнамерява образование по контролираната специалност " Медицина ".

В прессъобщение на държавната пресслужба се показва, че университетът разполага с нужната материално-техническа база и че университетският състав във факултета ще се състои от 54 преподаватели, разпределени в 9 катедри. 

Създаването му е препоръчано от управлението на висшето учебно заведение, според решение на Академичния съвет от 22 февруари 2018 година

Сега в структурата на университета има четири факултета: по механически науки; по естествени науки; по публични науки; по публично здраве и здравни грижи, и три колежа - Медицински, Технически и Колеж по туризъм.

Досега Университетът има опит в образованието по медицински специалности чрез направлението " Обществено здраве " със специалностите " Медицинска сестра ", " Рехабилитатор " и " Акушерка ". За последната има позитивно оценен план за акредитация и се чака идната академична година да стартира образованието на 15 студенти за придобиването на бакалавърска степен.

НАОА е дала позитивна оценка на плана за разкриване на Медицински факултет в университета на 7 февруари 2019 година

В отчета на министъра на образованието Красимир Вълчев се показва, че в него ще се приготвят лекари за потребностите на района – за системата на незабавната здравна помощ, доболничната и болничната здравна помощ, диспансери, центрове за запазване на публичното здраве, научно-изследователски институти, служби по трудова медицина.

За провеждането на наложителната клинична процедура на студентите по медицина университетът е планувал сключването на контракти с многопрофилните лечебни заведения „ Дева Мария “ и " Бургас ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР