Правителството одобри мерки за намаляване на корупционния риск при налагане

...
Правителството одобри мерки за намаляване на корупционния риск при налагане
Коментари Харесай

Правителството одобри мерки за намаляване на корупцията при налагане на глоби


Правителството утвърди ограничения за понижаване на корупционния риск при налагане на административните санкции, най-разпространени от които са санкциите и имуществените наказания. Мерките са препоръчани от Междуведомствената работна група, основана със заповед на премиера.

В шестмесечен период министрите и ръководителите на държавните организации ще би трябвало да изготвят разбор на административно-наказателните разпореждания на законите, за чието осъществяване дават отговор директно или посредством второстепенните си разпоредители. Въз основа на него ще се приготвят оферти за законодателни промени. До самостоятелните комисии и еднолични органи, основани със закон, ще бъде отправена покана също да създадат подобен разбор. Идентифицираните кардинални недостатъци в нормативната уредба ще бъдат изпратени и на общинските препоръки, с цел да ги подкрепят при приемането на наредби, които уреждат административните нарушавания и санкции.

Като слаби места в законодателството може да бъдат избрани, да вземем за пример, съществуването на няколко контролни органа за едно и също нарушаване, без ясни или с припокриващи се пълномощия; неразбираеми текстове, които разрешават разнообразни преценки дали е осъществено нарушение; голословно необятни диапазони сред минималния и оптималния размер на глобите, които дават благоприятни условия за субективизъм при установяване на наказването и т. н.

Работна група, основана от вицепремиера по правосъдната промяна, ще би трябвало да изготви оферти за промени в Закона за административните нарушавания и санкции след необятни предварителни съвещания със заинтригуваните институции. Промените ще бъдат ориентирани към въвеждане на избрания за съществени понятия в Закона като „ незначителен случай “, „ наново нарушаване “, „ редовно нарушаване “, за недопускане на спорно използване, както и към споразумяване на опция за надзор върху незаконосъобразните резолюции за преустановяване на административнонаказателни производства, макар несъмнено осъществено нарушаване. Ще се разиска и опцията да се форсира производството по административното наказване и осъществяването на наложените ограничения, когато нарушаването бъде прието от причинителя и не се оспорва пред съда, посредством подписване на съглашение и налагане на глоба в по-малък размер, тъкмо избрана със закон. За да се отбрани публичният интерес и да не се позволява потреблението на нормативната уредба за корупционни практики, критериите за подписване на такова съглашение ще са ясно и изчерпателно изброени. Ще бъдат разисквани и забрани за сключването му – да вземем за пример в случаите, когато са застрашени животът или здравето на хората или е повредена околната среда; когато на нарушителя са били налагани санкции или наказания за същия тип нарушаване за избран период; когато по отношение на нарушителя са прилагани насилствени административни ограничения за последната година; когато по отношение на нарушаването има публично отвращение.

В тримесечен период следва да се разпише и идея за основаването на централизиран указател на административнонаказателните производства, в това число наличието, поддържането, вписването на постановления в него. /banker.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР