Правителството одобри изменения и допълнения в Закона за чистотата на

...
Правителството одобри изменения и допълнения в Закона за чистотата на
Коментари Харесай

МС прие нови текстове в Закона за чистотата на въздуха

Правителството утвърди промени и допълнения в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Една от задачите е хармонизиране и привеждане в сходство с европейското на национално законодателство.
С измененията в закона се регламентират условия за качество на твърдите горива (въглища и брикети), употребявани за битово отопление от популацията и установяване на надзорен орган по използване на тези условия. Целта е понижаване на излъчванията на фини прахови частици (ФПЧ) и серен диоксид, чрез потреблението на по-качествени твърди горива за битово отопление.
Промените са част от ограниченията, подхванати на национално равнище, за осъществяване на решение на Съда на Европейски Съюз по дело С-488/15, съгласно което България не е спазила нормите за ФПЧ на територията на цялата страна, и с които се цели попречване на опцията за налагане на финансови наказания на страната при несъблюдение на решението на съда. В допълнение, в Преходни и заключителни разпореждания на плана се дава съображение за създаване в разпоредба на условията за дървесината, която се предлага на популацията за битово отопление.
Въвеждат се справедливи критерии за оценка на напредъка по реализиране на задачите на общинските стратегии за качество на атмосферния въздух и надлежно санкциониране при несъблюдение. Целта е ангажираност на локалната власт по казуса с наднорменото замърсяване на атмосферния въздух.
Подобряване на качеството на данните за излъчванията на флуорсъдържащи парникови газове и понижаване на тежестта за бизнеса и администрацията по отношение на годишното докладване са също измежду задачите на законопроекта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР