Правителството одобри днес проекта за Национална здравна карта. Това съобщи

...
Правителството одобри днес проекта за Национална здравна карта. Това съобщи
Коментари Харесай

Правителството одобри проекта за Национална здравна карта


Правителството утвърди през днешния ден плана за Национална здравна карта. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев след съвещанието на Министерски съвет, съобщи БГНЕС. Леглата по одобрената Национална здравна карта от Министерския съвет са 33 482, сподели здравният министър. Той акцентира, че Националната здравна карта нито открива, нито закрива кревати за интензивно лекуване в лечебните заведения и че броят на леглата не дефинират механизма на финансиране на лечебните заведения за болнична помощ.

„ Знаете, че ние финансираме лечебните заведения през бюджета на Националната здравноосигурителна каса въз основата за осъществената активност по съответните цени, избрани с Националния рамков договор”, уточни той.

Ананиев напомни, че когато качили за публично разискване Националната здравна карта на уеб страницата на Министерството на здравеопазването - леглата, които са били предложили били 32 873 при 75% приложимост на леглата. „ Тези кревати осигуряваха 2 милиона 401 хиляди хоспитализации на българските жители. Точно толкоз, колкото бяха осъществени през 2017 година. На базата на диалозите, които водихме с нашите сътрудници съсловните организации, регионалните комисии, имаше редица оферти, които бяха обективни, имаше и някои механически неточности, които ние бяхме позволили. На базата на това броят на леглата, който беше избран в първичния вид, беше повишен с 608 легла”, изясни той.

Според здравния министър няма никакво подозрение, че хората, които имат потребност от здравна помощ в нашите лечебни заведения за болнична помощ няма да бъдат оставени без лекуване. „ Гарантирам, че няма да има български жител, на който да му бъде отказана здравна помощ въз основата на това, че някъде не са разкрити кревати. Ние имаме сериозен запас. Знаете, че има свободно придвижване на пациентите. Там, където се яви нужда от разкриване на спомагателни кревати, ние ще дадем единодушие, тъй като това е в компетенциите на националната комисия, няма потребност да занимаваме Министерски съвет. Това са оперативни решения, които могат да вземат като решение доста бързо”, изясни той.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР