Правителството одобри днес Доклада за равнопоставеността на жените и мъжете

...
Правителството одобри днес Доклада за равнопоставеността на жените и мъжете
Коментари Харесай

Жените у нас получават по-ниско заплащане от мъжете, показа прави...

Правителството утвърди през днешния ден Доклада за равнопоставеността на дамите и мъжете за 2022 година Документът отразява резултатите от осъществяването на политиките в пет предпочитани области: равнопоставеност на дамите и мъжете на пазара на труда и равна степен на икономическа самостоятелност, понижаване на разликите по пол в заплащането и приходите, поощряване на равнопоставеността на дамите и мъжете в процесите на взимане на решения, битка с насилието и отбрана и поддръжка на жертвите, превъзмогване на стандартите по пол в разнообразни сфери на публичния живот и на сексизма.

 

Според данните в отчета през четвъртото тримесечие на 2022 година броят на заетите в България на възраст 15 и повече навършени години доближава 3,197 млн. души, от които 1,702 млн. са мъже и 1.495 млн. - дами. Коефициентът на претовареност за дамите (15 - 64 г.) е 67,9%, а за мъжете от същата възрастова група - 74,9%.

 

През 2021 година, последната, за която има данни, регистрираната разлика в заплащането е 11,8% в интерес на мъжете, което е известно понижение по отношение на предходните години. Най-голяма разлика в заплащането се вижда в региона на финансовите и застрахователни действия, а най-малка - в областта на административните и спомагателните действия.

 

Статистиката демонстрира, че през 2022 година междинният месечен размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст е 709,51 лева За мъжете той е 797,19 лева, а за дамите 658,69 лева Средната дълготрайност на приемане на персонална пенсия за застрахователен стаж и възраст за трета категория труд през 2022 година е 27,5 години за дамите и 21,4 години за мъжете. През миналата година междинният застрахователен приход е бил 1298,45 лева Мъжете са се осигурявали приблизително върху 1340,64 лева, а дамите - върху 1254,20 лева

 

Физическо или полово принуждение от лица, разнообразни от колегата, са претърпели през целия си живот 5.9% от дамите на възраст 18 - 74 година От полов тормоз на работното място през живота си са потърпевши 12.2 % от дамите на възраст 18-74 години.

 

Акцент в отчета е подложен върху осъществяването на Закона за равнопоставеност сред мъжете и дамите. Отчетена е и активността на Националния съвет по равнопоставеност на дамите и мъжете към Министерския съвет, който е орган за реализиране на съвещания, съдействие и съгласуваност сред централните и териториалните органи на изпълнителната власт и структурите на гражданското общество.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР