Правителството одобри 79 131 905 лв. за осигуряване на безплатни

...
Правителството одобри 79 131 905 лв. за осигуряване на безплатни
Коментари Харесай

Безплатни учебници за всички ученици до 12. клас от догодина

Правителството утвърди 79 131 905 лева за обезпечаване на безвъзмездни учебници и образователни комплекти по общообразователните образователни предмети за всички възпитаници от осми до 12-и клас.

Те ще получават безплатно и достъп до електронно четимите учебници. Ще бъдат обезпечени и средства за учебници, образователни комплекти и за достъп до електронно четими учебници по образователните предмети: майчин език, вяра и хореография за всички възпитаници от първи до 12-и клас, които учат тези предмети, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН), написа Българска телеграфна агенция.  

Това ще се случи от образователната 2024/2025 година. Досега се осигуряваха гратис познавателни книжки за децата от първа до четвърта възрастова група и учебници, образователни комплекти и достъп до електронно четими учебници по общообразователните образователни предмети за учениците от първи до седми клас.

Целта е по този метод да се даде еднакъв достъп до обучение на всички възпитаници и да се подсигурява достъпът им до качествено учебно обучение.

С друго решение на държавното управление от през днешния ден се отпускат спомагателни 2 212 542 лева за възстановяване на материално-техническата база на професионални гимназии в разнообразни области на страната. Средствата ще оказват помощ за обновяването и модернизирането на районната просветителна инфраструктура в България, което стартира по Оперативната стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 година

Средствата в размер на 110 967 966 лева безплатно финансиране по оперативната стратегия предоставиха опция на Министерството на образованието и науката да стартира модернизацията на 103 учебни заведения в Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен, Южен централен и Югозападен региони, както и в София-град.

В процеса на осъществяване на дейностите по тяхното възобновяване се откри дефицит на средства за осъществяването на ремонтите.

Одобреното от държавното управление в допълнение финансиране ще разреши постройките и на тези гимназии да придобият нов образ, който ще способства за повишение привлекателността и качеството на професионалното обучение и образование в страната.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР