Правителството очевидно има договорка да строи АЕЦ Белене, най-вероятно с

...
Правителството очевидно има договорка да строи АЕЦ Белене, най-вероятно с
Коментари Харесай

Зелените: Правителството има договорка с руснаците да строи Белене

Правителството явно има сделка да строи АЕЦ " Белене ", най-вероятно с руснаците. Това е повода да се натиска Българска академия на науките да излезе с нереални фалшифицирани данни и прогнози. Това мнение показаха " Зелените " по отношение на медийните изявления, че е имало напън за намаляване на отчета за " Белене ".
Те показаха упованията си, че Българската академия на науките ще изиска разсекретяване на финалния вид , с цел да се съпостави какво се е появило след 15 септември, когато Българска академия на науките предава отчета на БЕХ и енергийното министерство в края на септември 2017. Припомняме, че в средата на ноември стана ясно, че документът няма да бъде оповестен публично в целокупност, а единствено в обобщение, а през вчерашния ден (4 декември) ръководителят на плана проф. Александър Тасев даде обещание да прати писмо до БЕХ с искане за обявяване на отчета за " Белене ".
Според специалиста към " Зелените " Петко Ковачев , отчетът, който Българска академия на науките показа като заключителен, не може да се одобри, тъй като вътре има много " шикалкавещи в дългите текстове изказвания ". " Българска академия на науките са се пробвали да потвърдят жизнеспособността на АЕЦ " Белене " и все пак не са съумели ", заключи той.
" Очаквам АЕЦ " Белене " да завърши като тематика у нас. Във всеки миг, в който приказваме за него, някой някъде източва пари - за изследвания, разбори и така нататък Това нещо би трябвало да завърши ", безапелационен беше Ковачев.
След него думата взе съпредседателят на " Зелените " Владислав Панев, който съобщи, че централата няма по какъв начин да се съществува без дотации от страната. Като други опасности пред АЕЦ " Белене " той дефинира геополитиката и и екологията. " Връзваме се за един снабдител на сила за още десетилетия напред. Единственият метод, по който Русия ще ни държи според, е през нови нуклеарни мощности " , сподели той.
Относно екологията Панев добави, че една нуклеарна централа значи още тонове отпадъчен отпадък, като по негови думи тези разноски по съхранението на отпадъците не са включени в цената на крайния артикул - т.е. тока.
" Ако сумираме всичко, се оказва, че потребителите ще заплащат доста по-високи сметки за ток и е явно, че нови 2000 мегавата нуклеарни мощности ще значат стопиране на всички различни източници ", заключи той.
Панев също прикани разсекрети отчета на Българска академия на науките, " с цел да забележим, може ние да бъркаме и в Българска академия на науките да работят финансови светила, които са изкарали схемата за " Белене " до плюс ". " Моля ви се, спрете с " Белене ", обърна се към държавното управление за край Панев.
Радиоактивни детайли над България
Бившият ръководител на " Зелените " Борислав Сандов от своя страна още веднъж прикани българските институции да оповестяват навреме и съответно всяка по-висока поява на радиоактивни детайли над територията на България.
Припомняме, че през миналата седмица " Зелените " желаеха президентът Румен Радев да излезе с позиция и проект за бързо деяние в случаи на съществуване на несъразмерна радиация на българска територия. Това стана поради минал радиационен облак над цяла Европа, който беше засечен от европейски организации и едвам по-късно Русия призна за случилото се.
Сандов през днешния ден сподели, че може да се твърди, че над и в България е допустимо да има частици от радиоактивния изотоп рутений 106, който съставлява заплаха за живота и здравето на хората .
" Информация по извънредно сензитивната тематика за радиоактивната конюнктура и съществуване на рутений 106 на територията на Република България е поднесена със забавяне и по не доста професионален метод ", съобщи той, като добави настояването на " Зелените " управляващите у нас да спрат да неглижират заплахите за околната среда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР