Правителството обмисля дали да рестартира спряната национална програма за безплатното

...
Правителството обмисля дали да рестартира спряната национална програма за безплатното
Коментари Харесай

Обмисля се рестарт на санирането с 1.6 млрд. лв.

Правителството обмисля дали да рестартира спряната национална стратегия за безплатното саниране на панелките като икономическа антикризисна мярка против последствията от ковид и да се финансират с 1.6 милиарда лева изостаналите от предходните действия утвърдени планове. Това заяви зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков на конференция в четвъртък след среща при премиера Бойко Борисов с представители на Камарата на строителите в България.

Браншът е изискал от кабинета възобновяването на санирането, което ще обезпечи претовареност на останалите без работа както нискоквалифицирани, по този начин и висококвалифицирани хора, а също и на завърналите се у нас 25 хиляди строителни служащи от чужбина. Представителите на строителния бизнес разясниха, че инфраструктурните планове не би трябвало да се стопират, каквито оферти има с концепцията да се разпределят средствата от тях в помощ на засегнатите от рецесията хора и компании. Напротив, те желаят ускоряването и разширението им, което като " строително цунами " да изведе страната ни до постоянни равнища на стопански растеж.

Друго тяхна предложение е да отпадне възбраната за строителни действия сред 14 и 16 часа или да се уточни кои действия с звук над какъв брой децибела да не са позволени. " Канада минава на трисменен режим на работа, там хората улави ли са? Да приемем работата сред 14 и 16 часа като икономическа мярка против коронакризата ", прикани Валентин Николов, ръководител на Камарата на строителите в България.

Санирането - с пари от бюджета или от заеми

Нанков изясни, че е допустимо да се възобнови програмата за саниране, посредством финансиране на 3250 плана за саниране на здания, които са подали документи и са били на етапа утвърждение на средствата, когато тази мярка бе прекъсната. По груби сметки става въпрос за 1.6 милиарда лева, само че този финансов запас сега не е разполагаем, сподели Нанков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР